background img
banner
banner

Σκέψεις αξιοποίησης του Φάρου στο πλαίσιο ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης

ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΦΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ

Η αξιοποίηση του παλιού κτιρίου του Φάρου στο πλαίσιο της γενικότερης αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης του Αιγίου, βρίσκεται σε φάση συζητήσεων μεταξύ του δημάρχου Αιγιαλείας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ήδη ο δήμος κρατά στα χέρια του την πρωτόδικη απόφαση που τον δικαιώνει ως προς τη δικαιοδοσία του χώρου, τον οποίο έχει διεκδικήσει η ΓΑΙΑ ΟΣΕ. Το πρώτο βήμα θα είναι η αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί.

Το συγκεκριμένο κτίριο υπολογίζεται ότι υπάρχει στο σημείο, για πάνω από 90 χρόνια και πρωτολειτούργησε ως αποθήκη εμπορευμάτων και χώρος φύλαξης διαφόρων πακέτων του ΟΣΕ. Για πάρα πολλά χρόνια, κατά τον 20ό αιώνα λειτούργησε ως καφενείο και μάλιστα υπήρξε ως σημείο αναφοράς για πολλούς Αιγιώτες της παλαιάς εποχής.

Πριν από περίπου 40 χρόνια, η διαχείρισή του πέρασε στα χέρια του δήμου, ο οποίος συνολικά το μίσθωσε τμηματικά σε τέσσερις επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι το λειτούργησαν κυρίως ως πιτσαρία ή καφέ μπαρ. Σε πρότερα έτη και πριν από περίπου 50 χρόνια, ήταν ιδιοκτησία της σημερινής ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία είναι στα δικαστήρια με την τρέχουσα δημοτική αρχή για το ποιος μπορεί να το εκμεταλλευτούν ή να το μισθώσει ή να το χρησιμοποιήσει.

Απέτυχε η απόπειρα επαναλειτουργίας του ως καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Το 2020 βγήκε σε δημοπρασία για την παραχώρησή του προς εκμίσθωση με σκοπό να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον, κατακυρώθηκε σε επαγγελματία ο οποίος ωστόσο δεν προσήλθε ποτέ να το λειτουργήσει.

Έκτοτε παρέμεινε ως έχει, με τις σκέψεις αρχικά να προσανατολίζονται σε διαμόρφωσή του ως χώρο παροχής πληροφοριών και στη συνέχεια ως σημείο από το οποίο θα προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα, πλην όμως η αξιοποίησή του φαίνεται πως ταυτίζεται με το γενικότερο πλάνο ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης.

Info kiosk και έκθεση τοπικών προϊόντων

Το κτίριο έχει εμβαδόν 113,40 τ.μ., και ο περιβάλλων χώρος του, εμβαδόν 406,00 τ.μ. που βρίσκονται εντός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Αιγίου. Ανήκει στην διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου Αιγίου και εδώ και περίπου ένα χρόνο (από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής) έχει “πέσει” η ιδέα να ανακαινιστεί πλήρως, να υπάρξει αναστήλωση και διαμόρφωση όλων των χώρων του (και εξωτερικοί και εσωτερικοί) και να γίνει ένα υπερσύγχρονο Τουριστικό Περίπτερο, δηλαδή ένα οργανωμένο και πληρέστατο κιόσκι, το οποίο θα λειτουργήσει ως Έκθεση προϊόντων και αγαθών που παράγει η Αιγιάλεια (σταφίδα, λάδι, εσπεριδοειδή, μέλι κ.λπ.) και ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης ενημερωτικού χαρακτήρα για εκδρομείς οργανωμένων ή όχι επισκεπτών, ώστε να προβάλλεται επί συνόλου η “δυναμική” της περιοχής σαν τουριστικός προορισμός.

Να σημειωθεί ότι, το κτίριο έχει υποστεί δεκάδες βανδαλισμούς από μειονωτικούς ή άλλες ομάδες ατόμων, έχει χρησιμοποιηθεί επί πολύ καιρό ως τόπος διαμονής για άστεγους ενώ οι κλοπές που έχουν γίνει, το παρουσιάζουν να μην έχει σήμερα ούτε καν καλώδια ρεύματος στις μεσοτοιχίες και τους χώρους του!

Προέχει η επισκευή

Ως προς τη διεκδίκηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ φαίνεται πως δεν απασχολεί τον δήμο δεδομένου ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει κάτι το οποίο του ανήκει ούτως ή άλλως, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας Ανδρέα Οικονόμου. Όπως είπε στην «Π», υπήρξε μία αντιδικία με τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ και μία αγωγή η οποία απορρίφθηκε, επί της ουσίας κατέπεσε για τυπικούς λόγους.

Όπως τόνισε, επίκειται η αναμόρφωση των ορίων της χερσαίας λιμενικής ζώνης οπότε ο Φάρος θα συμπεριληφθεί εκεί. Αναφορικά με το πώς θα αξιοποιηθεί, ο κ. Οικονόμου επισήμανε πως ακόμα δεν υπάρχει σχεδιασμός σημειώνοντας ωστόσο ότι το βέβαιο είναι ότι θα καθαριστεί ο χώρος και θα επισκευαστεί το κτίριο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr