background img
banner
banner

Στο επίκεντρο η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου που… λάμπει ξανά!

ΘΗΡΑΝΟΙΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ένα σημαντικό έργο, σε ένα ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο, ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Πρόκειται για τη συντήρηση τοιχογαφιών Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Μάλιστα, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διοργανώνουν τα Θυρανοίξια του Καθολικού της βυζαντινής Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, την Κυριακή 3 Μαρτίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Βάσει του προγράμματος των εκδηλώσεων, η Ιερά Ακολουθία θα τελεσθεί υπό του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου από ώρα 7.00 έως 10.00. Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου «Συντήρηση τοιχογραφιών του Καθολικού της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου Αχαΐας» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Το όνειρο του Μητροπολίτη έγινε πράξη

Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής έχουν μεγάλη θρησκευτική και αρχαιολογική αξία, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό δείγμα της εντοίχιας ζωγραφικής εκείνης της περιόδου. Η συντήρηση τους ήταν απαραίτητη αφού είχαν περιέλθει σε κακή κατάσταση από την φλόγα των κεριών, από την υγρασία και από διάφορους ακόμα παράγοντες που στην ουσία έθεταν σε κίνδυνο την διατήρηση του μνημείου. Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τους συντηρητές της Εφορίας Αρχαιοτήτων εδώ και αρκετά χρόνια αφού οι τοιχογραφίες δεν ήταν ευδιάκριτες, με τον πρώην ηγούμενο της Μονή και νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τελικώς το έργο εκτελέστηκε με τη μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας υπό το… άγρυπνο βλέμμα της Διευθύντριας Αναστασίας Κουμούση, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας: Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια Οικονομία φιλική στο Περιβάλλον» του Ε.Π. ΕΣΠΑ «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Ο προϋπολογισμός του ήταν 250.000 ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης των πιστώσεων έφτασε στο 99,3%. Το έργο ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023. Την επίβλεψη του έργου είχαν οι Αναστασία Κουμούση, Δρ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Εφορείας, Αναστασία Σαμπαζιώτη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Ελένη Χρήστου, Τεχνολόγος Μηχανικός.

Ήρθαν στην… επιφάνεια αρχαιολογικά τεκμήρια του βυζαντινού παρελθόντος!

Όπως εξηγεί στo Protionline.gr η κ. Κουμούση, ερωτηθείσα σχετικά, ΄΄οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης Συντήρησης των τοιχογραφιών που εκπονήθηκε το 2018 από διεπιστημονική ομάδα της Εφορείας.
Στο πεδίο απασχολήθηκαν από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας εννέα Συντηρητές αρχαιοτήτων και έξι ακόμη Συντηρητές ως προσωπικό ορισμένου χρόνου.
Στο πλαίσιο του έργου συντηρήθηκε το σύνολο του τοιχογραφικού διακόσμου του ναού, που είναι έργο του ζωγράφου και ιερέα Μανουήλ Ανδρώνη από το Ναύπλιο και χρονολογείται το 1653΄΄.

Αναφερόμενη στη σπουδαιότητα των τοιχογραφιών, η κ. Κουμούση, έκανε γνωστό πως ΄΄το χρυσόβουλλο του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ’ Καντακουζηνού το 1348 που αναφέρεται στην περιουσία του μοναστηριού, είναι η παλαιότερη σωζόμενη ιστορική μαρτυρία για το Μέγα Σπήλαιο. Τώρα όμως, στο πλαίσιο του έργου προέκυψαν για πρώτη φορά αρχαιολογικά τεκμήρια του βυζαντινού παρελθόντος του΄΄.

Ενίσχυση της επισκεψιμότητας

Η ολοκλήρωση των εργασιών και η παράδοση του έργου θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσει και την τουριστική δυναμική της Μονής που για την περιοχή αποτελεί έναν πόλο έλξης εκατοντάδων προσκυνητών από όλη την Ελλάδα και από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Άλλωστε, η Μονή της Μεγάλου Σπηλαίου συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο των μοναστηριών που έχει διαμορφώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ενίσχυση της δυναμικής του θρησκευτικού τουρισμού της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr