background img
banner
banner

Έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ 2Ο ΔΙΕΘΝΕΣ WORKSHOP REGINA ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν πρόσκλησης της CPMR (Επιτροπή Παράκτιων Περιφερειών), συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Workshop του ευρωπαϊκού έργου “REGINA-Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ)” με θέμα: «Η ανάγκη για διαπεριφερειακές Κοινότητες Πρακτικής στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Vigo της Ισπανίας. Στόχο της πρωτοβουλίας Διαπεριφερειακής Συνεργασίας στους κόλπους της Ε.Ε. αποτελεί η ανάδειξη μιας κοινής πολιτικής της Ε.Ε. για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των παράκτιων περιοχών της. Δίνεται έμφαση στον τουρισμό, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία-τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, δεδομένης της γεωγραφικής της διάταξης.

Η ΠΔΕ συμμετείχε ενεργά με εκπρόσωπο, τον Αρχιτέκτονα, Χωροτάκτη Δρ. Σταύρο Τσέτση. Ο κ. Τσέτσης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και στις χωροταξικές επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών πολιτικών στο παράκτιο μέτωπο της για την περίοδο 2021 – 2027 ενώ διατύπωσε το πλαίσιο αρχών για την Ευρωπαϊκή, Εθνική, περιφερειακή χωροταξία, άμεσα συνδεδεμένη με το θαλάσσιο περιβάλλον της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε σχετικώς: «Αυτές οι διοργανώσεις είναι σημαντικές διότι μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και το διάλογο θα έρθει η ανάπτυξη κάθε κοινωνίας. Η ΠΔΕ θα συμβάλλει για τη διαμόρφωση μια εθνικής-περιφερειακής και ευρωπαϊκής πολιτικής, μιας στρατηγικής για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό με προτάσεις και ποικίλες δράσει».

Προσομοίωση διαπεριφερειακής Κοινότητας Πρακτικής

Το 2ο διεθνές εργαστήριο ήταν μια προσομοίωση μιας διαπεριφερειακής Κοινότητας Πρακτικής, στην οποία συμμετείχαν επίσης εταίροι, εμπειρογνώμονες ΘΧΣ και εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Κρήτης (GR), την επαρχία Mayo (Ιρλανδία), τη Σαρδηνία (Ιταλία), Pays de laLoire (Γαλλία), Provence-Alps-Côted’Azur (Γαλλία), Murcia (Ισπανία) και Galicia (Ισπανία), καθώς και από περιοχές εκτός του έργου (Δυτική Ελλάδα, Αζόρες και Κανάρια Νησιά). Στο εργαστήριο έλαβαν μέρος περίπου 35 συμμετέχοντες και διοργανώθηκε από τους Ισπανούς εταίρους (IEO/CSIC και CETMAR).

Το 3ο και τελευταίο διεθνές εργαστήριο στο πλαίσιο του ίδιου Task (για την ανάδειξη των Κοινοτήτων Πρακτικής στο ΘΧΣ) θα πραγματοποιηθεί στη Νάντη (Pays de laLoire, Γαλλία) από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου 2024.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr