background img
banner
banner

Η πρώτη… λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 7.30μ.μ. Στην ημερήσια διάταξη, από τα θέματα που έχουν θέσει δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κοινοτήτων, ξεχωρίζουν έργα και θέματα αναπτυξιακής φύσεως.

Σημειώνεται ότι η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ψηφίστηκε και κατέστη υποχρεωτική για όλες τις περιφερειακές και δηµοτικές αρχές µε το άρθρο 7 του νόµου 5056/2023, του περίφηµου νόµου Βορίδη για την αυτοδιοίκηση.

Το άρθρο αυτό προσθέτει ένα νέο άρθρο, το 67Α, στον Ν. 3852/2010, τον γνωστό «Καλλικράτη» που αναφέρεται στον τρόπο διοίκησης των δήµων.

Αυτό περιγράφει την υποχρεωτικότητα της πραγµατοποίησης της ειδικής συνεδρίασης, τον αριθµό των ερωτηµάτων που θα κατατεθούν (10), πόσα καταθέτει η αντιπολίτευση (7), πόσα η συµπολίτευση (3) και πόσα οι Κοινότητες (2). Αναφέρει επίσης ότι απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέµατος, πέραν των 12 προαναφεροµένων (10 δηµοτικοί σύµβουλοι + 2 Κοινότητες).

Επίσης, προβλέπει ότι δεν λαµβάνεται καµία απόφαση, αφού η συνεδρίαση έχει ενηµερωτικό χαρακτήρα, ότι δεν εφαρµόζεται η παράγρ. 10 του άρθρου 67 του «Καλλικράτη» περί απαρτίας.
Πρακτικά, δηλαδή δεν απαιτείται απαρτία για την διεξαγωγή της λογοδοσίας, ωστόσο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι θα δοθούν απαντήσεις σε μία σειρά από θέματα που απασχολούν τους δημότες.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των κοινοτήτων είχαν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 1η Μαρτίου να καταθέσουν τα θέματα που αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής και για τα οποία επιθυμούν να ενημερωθούν.

Ενημέρωση για έργα θα ζητήσει η μείζονα αντιπολίτευση

Βάσει λοιπόν της ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος θα ζητήσει απολογισμό και αναλυτική ενημέρωση με σαφή χρονολογική σειρά για τα πεπραγμένα από τη δημοτική αρχή, σχετικά με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης του ΕΠΑΛ Αιγίου και την ανάπλαση της οδού Μητροπόλεως. Για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής σχετικά με το έργο που αφορά την επανάχρηση των βασικών κτιρίων της Χαρτοποιίας Αιγίου θα ζητήσει απάντηση η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια μαζί για το αύριο» Βασιλική Ψυχράμη.

Απαντήσεις για το έργο που αφορά στην ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Αιγίου θα ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Τσερεντζούλιας, ενώ απολογισμό και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το θέμα που αφορά στην μελέτη ανάπλασης της παραλίας Ακράτας, θα ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς.

Για το μείζον ζήτημα των κατολισθήσιμων οικισμών θα ζητήσει εξηγήσεις ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Μιχάλης Κυριακόπουλος, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μεντζελόπουλος θα θέσει το θέμα της κατασκευής της γέφυρας στη Δημοτική Κοινότητα Ροδιάς καθώς και της γέφυρας στη Δημοτική Κοινότητα Σελινούντα.

Τέλος, απαντήσεις για τη διάνοιξη του δρόμου που θα συνδέσει την παραλία της τοπικής κοινότητας Καμαρών με τον οικισμό Λαμπίρι, θα ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Ανδρέας Νιγιάννης.

Σχεδιασμό έργων και παρεμβάσεων θα θέσει η ελάσσονα μειοψηφία

Απαντήσεις σε ό,τι φορά το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού του Δήμου Αιγιαλείας θα ζητήσει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος. Το θέμα κατολισθήσιμοι οικισμοί θα θέσει και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια προορισμός» Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος.

Ο δήμος Αιγιαλείας και τα προβλήματα των αγροτών είναι το θέμα που θα θέσει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια προορισμός» Παρασκευάς Σπυρόπουλος.

Τέλος, ενημέρωση για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αιγιαλείας -ΟΧΕ θα ζητήσει ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Χρήστος Σπηλιωτόπουλος.

Τι έθεσαν οι πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων

Επίσης, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που τέθηκαν από τους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, είναι τα εξής: Διαπλάτυνση της εισόδου της δημοτικής κοινότητας Ποροβίτσας από κτήμα Μανωλόπουλου έως Κτήμα Φούρλα πλάτους 2m και μήκους 200m περίπου, Κατασκευή νέου κοιμητηρίου στη θέση ομόνοια της δημοτικής κοινότητας Αιγείρας, περίφραξη αξιοποίηση κοινόχρηστου στην δημοτική κοινότητα Ζαχλωριτίκων, Καθαρισμός κοινοτικού δρόμου και τοιχίο αντιστήριξης στην δημοτική κοινότητα Γκρέκα, εφαρμογή του σχεδίου πόλεως της παραλίας Συλιβαινιωτίκων, διάνοιξη δρόμων πράξη αναλογισμού καθώς και επέκταση του σχεδίου έως την παλαιά εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, Τοποθέτηση παιδικής χαράς στην πλατεία Γκούμα της δημοτικής κοινότητας Κραθίου, Κατασκευή κλειστού κυκλώματος άρδευσης στους οικισμούς κάτω Πτέρης, Μπουφούσκιας, Αγίου Ανδρέα της κοινότητας Φτέρης, λύση του προβλήματος ύδρευσης της τοπικής κοινότητας Βαλιμής, συντήρηση του κοινοτικού γραφείου Δαμακινίου και Κατασκευή τσιμενταύλακα ως έργο προφύλαξης του οικισμού Νέο Σαλμενίκο από πλημμυρικά φαινόμενα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr