background img
banner
banner

Ξεκινούν αποκαταστάσεις στο «μέτωπο» των καμένων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ

Ολοκληρώθηκε η μελέτη και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος κινείται άμεσα σε σχέση με τμήμα των αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν αποκαταστάσεις καταστροφών στην περιοχή των καμένων της Δ.Ε. Διακοπτού.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην παλαιά εθνική Πάτρα – Κόρινθος στον Ελαιώνα και κατά μήκος της 22ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα της «πολύπαθης περιοχής» από την Γέφυρα Τσαγρή, έως και τον οικισμό στα Δερβενάκια. Πρόκειται για περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας, έργα τα οποία θα πρέπει να εκτελεστούν παράλληλα με τμήμα των αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων που έχει ήδη μελετήσει η Δασική Υπηρεσία Αιγίου στο βουνό που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι αλλά και τις αποκαταστάσεις του ΟΣΕ κατά μήκος της γραμμής Διακοπτό – Καλάβρυτα, από το 2ο χλμ. στο Άνω Διακοπτό, έως και τον παλαιό Σ.Σ. Κερπινής, στο 4ο χλμ. Το θέμα των έργων στην παλαιά εθνική οδό από Γέφυρα Τσαγρή προς Ελαιώνα – Διακοπτό αλλά και την 22α επαρχιακή προς Δερβενάκια και Μαμουσιά παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά την τακτική συνεδρίαση του οργάνου, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.

Ερώτηση Καρπέτα

Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από επερώτηση της παράταξης του Κώστα Καρπέτα «Μαζί Αλλάζουμε της Δυτική Ελλάδα» με αφορμή τον πρόσφατο εγκλωβισμό 90 επιβατών του τρένου και τις ενέργειες της Περιφέρειας στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο φαράγγι Βουραϊκού.

Η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας σήκωσε τους τόνους με πρόσφατη καταγγελία με την οποία κατηγόρησε την Περιφέρεια για αδιαφορία και εγκατάλειψη της γραμμής του τρένου που γίνεται «βορά στις πλημμύρες» με αποτέλεσμα την επ αόριστο διακοπή και των δρομολογίων του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου.

«Η συχνότητα των κατολισθήσεων στο φαράγγι καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και συνεχής λειτουργία του σιδηροδρόμου που είναι ουσιώδους σημασίας για την βιωσιμότητα της περιοχής, καθώς είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός» επισήμανε ακόμη στην ερώτησή του ο Κώστας Καρπέτας.

Παρουσίαση από Μπονάνο

Ο Αντιπεριφερειάρχης άφησε να εννοηθεί ότι η ελάσσονα αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα θέμα που δεν είναι μάλιστα στην αρμοδιότητά της, ‘σπεκουλάροντας’ με την ασφάλεια των μετακινήσεων μέσα στο μοναδικό αυτό και προστατευόμενο φαράγγι. Όπως εξήγησε ο κ. Μπονάνος, ειδικά για τρενάκι, υπάρχει σε εξέλιξη η μελέτη ΟΣΕ και Πανεπιστημίου Πατρών για την ανάταξη της γραμμής.

Ειδικότερα όσον αφορά την 22α επαρχιακή προς Δερβενάκια ο κ. Μπονάνος ενημέρωσε ότι η μελέτη της αποκατάστασης δίνει έμφαση στην περιοχή απ όπου ξεκίνησε η φωτιά στις 23-7-2023 προς τον οικισμό Βιλιβινιώτικα ο οποίος βρίσκεται στο κύριο μέτωπο με τις κατολισθήσεις.

Για τις αποκαταστάσεις στην 22α επαρχιακή υπάρχει και αλληλογραφία με το δήμο Αιγιαλείας και την Πολιτική Προστασία που προχώρησε μάλιστα και σε προληπτική εκκένωση κατοικιών τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από ισχυρή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, η μελέτη με τις αποκαταστάσεις είναι έτοιμη και προχωρά η δημοπράτηση του έργου χωρίς καθεστώς γραφειοκρατικών διαδικασιών και διαγωνισμών καθώς οι οικισμοί έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά και από αίτημα του Δήμου Αιγιαλείας έως και τα τέλη Ιουλίου του 2024.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr