background img
banner
banner

Πιο… αλμυρά τα σαρακοστιανά εδέσματα

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Ικανές να ωθήσουν προς… πραγματική νηστεία είναι οι τιμές των σαρακοστιανών εδεσμάτων, με τους καταναλωτές να παρουσιάζονται μέχρι στιγμής, διστακτικοί στις αγορές τους. Μπορεί οι αρτοποιοί να μην προχωρούν σε ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, ωστόσο στα θαλασσινά οι τιμές έχουν αυξηθεί ειδικά σε συγκεκριμένα είδη σε σχέση με πέρυσι.

Αυξομειώσεις στα φρέσκα θαλασσινά

Επιπλέον, οι τιμές των φρέσκων θαλασσινών στα ιχθυοπωλεία της περιοχής παρουσιάζουν διαρκείς εναλλαγές που έχουν μπερδέψει και προβληματίσει τους καταναλωτές. Η γάμπαρη είναι η μεγάλη γαρίδα (φρέσκια) εκλεκτής ποιότητας και ειδικά αυτή του Αμβρακικού Κόλπου, που χρησιμοποιείται σε αστακομακαρονάδες, γαρίδες σαγανάκι και εκλεκτά εδέσματα ψαρικών: Χθες το πρωί στα ιχθυοπωλεία της περιοχής πωλείτο από 18,80 έως 24 ευρώ το κιλό, ανάλογα το μέγεθός της. Η λεπτή κόκκινη γαρίδα κυμαίνεται σε όλα τα καταστήματα από 10 έως 12 ευρώ το κιλό. Η τιμή κιλού στο φρέσκο χταπόδι “παίζει” από 18,50 το κιλό και φτάνει μέχρι και τα 24 ευρώ. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα θα κυμανθεί το κόστος κιλού στο φρέσκο καλαμάρι, το οποίο θα πωλείται από 18 ευρώ έως 20 ευρώ περίπου. Η τιμή κιλού στα μύδια είναι από 5 έως 8 ευρώ το κιλό, ενώ το θράψαλο πωλείται από 5 έως 7,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα την διαλογή του.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στo Protionline.gr ιχθυοπώλες, οι καταναλωτές δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής μεγάλη κινητικότητα, καθώς υπάρχουν πολλοί που κοιτούν… σκέφτονται… και αποχωρούν, υπολογίζοντας ότι ίσως η αυριανή τιμή του προϊόντος που αναζητούν είναι λίγο φθηνότερη. Όσοι βέβαια αποζητούν φρέσκο, είναι επόμενο να κάνουν τις αγορές τους την τελευταία στιγμή.

Στα ιχθυοπωλεία της Αιγιάλειας, όλα τα είδη πωλούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, και οι όποιες διαφορές διαπιστώνονται (προς τα πάνω), είναι σε ένα 5% των αγαθών περίπου, με τους επαγγελματίες να καταφέρνουν πολύ καλά να κρατούν την λεπτή… ισορροπία της αγοράς, που λέει ότι “μειώνω το κέρδος μου όσο μπορώ προκειμένου να επωφεληθεί ο Αιγιαλέας καταναλωτής”.

«Τσιμπημένα» λαχανικά και σαρακοστιανά τρόφιμα

«Τσιμπημένα» είναι τα λαχανικά που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα. Την Πέμπτη 14 Μαρτίου, το Protionline.gr, σε οπωροπωλεία και σούπερ μάρκετ κατέγραψε τις εξής τιμές: Λάχανο 0,59 ευρώ το κομμάτι, αγγούρι 0,59 ευρώ το ένα, ντομάτες το κιλό 1,79 ευρώ, κρεμμύδια ξερά το κιλό 1,20 ευρώ, κουνουπίδι 1,29 ευρώ το τεμάχιο, μαρούλι 0,62 ευρώ το κομμάτι, πιπεριές από 3,29 ως 4,29 ευρώ ανάλογα το είδος. Την ίδια στιγμή, στα είδη μπακαλικής που καταναλώνονται αυτές τις μέρες, καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Χαλβάς 2,47 έως 4,26 ευρώ (απλός, βανίλια, κακάο, με φρούτα) (355γρ), πιπεριές κόκκινες σε άλμη (465γρ) 2,65 ευρώ, παντζάρια (0,5 κιλό) 2,36 ευρώ, αγγουράκια τουρσί 2,96 ευρώ, ελιές Καλαμών 3,56 ευρώ τα 450γρ, ελιές Α’ ποιότητα 4,85 έως 6,95 το κιλό, λευκή ταραμοσαλάτα 10,44 το κιλό, κόκκινη ταραμοσαλάτα 8,07 το κιλό. Ακόμη, κατεψυγμένο χταπόδι το κιλό 16,45 ευρώ, κατεψυγμένα μύδια ψίχα 7,65 ευρώ το κιλό, γάμπαρες κατεψυγμένες 13,22 ευρώ αλλά και 15 ευρώ το κιλό, κατεψυγμένη αποφλοιωμένη γαρίδα 12,82 ευρώ το κιλό, αλλά και 11,65 ευρώ ανάλογα το μέγεθος και καλαμάρια κατεψυγμένα στα 5,35 ευρώ έως 7,75 ευρώ το κιλό.

Η λαγάνα στα ίδια εδώ και τρία χρόνια

Την ίδια στιγμή, η λαγάνα θα πωλείται φέτος στα αρτοποιεία της Αιγιάλειας προς 3 ευρώ το κιλό, όπως επισήμανε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Αρίστος Τηλιγάδης. Ως προς τη μέχρι στιγμής κίνηση εν όψει τριημέρου, ο αρτοποιός, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και περιφερειακός σύμβουλος, αναφέρει: ΄΄Η κατανάλωση το τελευταίο διάστημα έχει πέσει κατακόρυφα. Ευελπιστούμε αυτό το τριήμερο να υπάρξει μία ανάκαμψη, δεδομένων και των προβλέψεων βάσει των κρατήσεων που υπάρχουν, ότι θα έχουμε πάρα πολύ κόσμο στην Αιγιάλεια. Ο κόσμος όμως είναι φειδωλός. Ας ελπίσουμε με τις εκδηλώσεις να αλλάξει η ψυχολογία΄΄. Αναφορικά με τις τιμές, σημειώνει: ΄΄Προσπαθούμε, παρά τις γενικές αυξήσεις, να κρατάμε «προσγειωμένες» τις τιμές στα αρτοποιήματα. Γι’ αυτό και διατηρούμε τη λαγάνα στα τρία ευρώ, τιμή που την πουλάμε τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr