background img
banner
banner

Εξωσχολικοί ανήλικοι χτύπησαν μαθητή του Π.ΕΠΑΛ Αιγίου

ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΩΣΤΟΣΟ Η ΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΝΕΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ένα περιστατικό βίας με την εμπλοκή ανηλίκων έξω από το Πρότυπο ΕΠΑΛ Αιγίου ήρθε να θορυβήσει την τοπική κοινωνία, σε συνέχεια των όσων των τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν να κάνουν με ακραίες συμπεριφορές νεαρών προς συνομηλίκους τους. 17χρονος μαθητής του σχολείου φέρεται να χτυπήθηκε από δύο εξωσχολικούς 15 ετών, οι οποίοι ως χθες βράδυ διέφευγαν της σύλληψης.

Ο μαθητής που δέχθηκε την επίθεση είναι από την Ακράτα και φοιτά στο Π.ΕΠΑΛ. Αιγίου. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος την Τρίτη 9 Απριλίου, σύμφωνα με τον ίδιο και με μάρτυρες, δέχθηκε εξύβριση με απειλές από 15χρονο ο οποίος ήταν έξω από το σχολείο. Όταν σχόλασε το θύμα κατευθύνθηκε στη στάση του λεωφορείου, πλην όμως ο 15χρονος και ένας ακόμη νεαρός του είχαν στήσει… καρτέρι. Αυτός που τον είχε καταφερθεί εναντίον του φραστικά, έκανε πράξη της απειλές, τον έριξε κάτω και τον χτύπησε στο πρόσωπο. Ο 17χρονος επέστρεψε στο σχολείο απ’ όπου και εκλήθησαν οι γονείς του για να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, με τους δύο δράστες να εξαφανίζονται. Του περιστατικού επιλήφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου.

Με βάση τα στοιχεία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. πάντως το τελευταίο διάστημα και σε αντίθεση με τα απανωτά περιστατικά που καταγράφονται σε όλη τη χώρα, στην περιοχή της Αιγιάλειας οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Ασφάλεια Αιγίου, εκεί όπου καταφθάνουν τα κατ’ εξακολούθηση περιστατικά άσκησης βίας, όπως μπούλινγκ κ.λπ., μετά την επιτυχημένη ημερίδα που είχε διεξαχθεί και την εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος, δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία. Το γεγονός αποδίδεται από τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ιορδάνη Μαγειράκη, στο ότι και τα σχολεία έχουν ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτό και οι σύλλογοι και οι γονεϊκές ενώσεις. ΄΄Περιστατικά βαριάς ενδοσχολικής βίας, ή παραβατικές συμπεριφορές που σχετίζονται με απειλές, με συμπλοκές, με βιντεοσκοπήσεις, ναρκωτικά κ.λπ., δεν έχουν καταγγελθεί. Ό,τι γίνεται έχει να κάνει με μεμονωμένα περιστατικά και πολύ λίγα σαν αυτό στην οδό Ξηρολιθίων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και αυτά δεν είναι αξιοσημείωτα. Παρόλα αυτά, έχουμε να πούμε ότι η περιοχή μας δεν παρουσιάζει κάποια έξαρση όπως παλιότερα που υπήρξαν τρία με τέσσερα περιστατικά εξεζητημένα είτε μέσα στο σχολικό περιβάλλον είτε στα Ψηλά Αλώνια΄΄, σημείωσε ο κ. Μαγειράκης, προσθέτοντας: ΄΄Το ζητούμενο είναι και οι διευθυντές των σχολείων και οι γονείς να έρχονται να μας καταγγέλλουν οποιαδήποτε άσκηση βίας. Ή εάν γνωρίζουν ένα σημείο συνάντησης νεαρών που παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές να μας το επισημαίνουν, ώστε να γνωρίζουμε κι εμείς αν υπάρχει κάποια εστία΄΄.

Η Ελληνική Αστυνομία υλοποιεί το νέο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων

Επιπλέον, ο κ. Μαγειράκης έκανε γνωστό ότι όπως σε πανελλαδικό επίπεδο έτσι και σε τοπικό, από την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούνται στοχευμένοι έλεγχοι στα στέκια της νεολαίας, κάθε Σαββατοκύριακο. Όπως είπε, ΄΄διενεργούνται έλεγχοι από μεικτό κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας σε χώρους που συχνάζουν νεαροί. Αυτό γίνεται, κατ’ εντολή του υπουργού, σε όλη τη χώρα σε συντονισμό των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων. Από όσο γνωρίζουμε, από τους ελέγχους σε τοπικό επίπεδο, έχουν γίνει κάποιες προσαγωγές ωστόσο δεν έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά ή κάτι που εμπνέει ανησυχία΄΄.

40.638 έλεγχοι και 500 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη τη χώρα το τελευταίο δίμηνο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν ως προτεραιότητα την προστασία των ανηλίκων. Από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2024 υλοποιείται μία δέσμη δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στην αποτροπή και αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που εκδηλώνεται μεταξύ νέων.

Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής υλοποιείται δράση ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά παραβατικότητας. Η δράση στοχεύει στην αποτροπή εκδηλώσεων βίας και επιθέσεων σε βάρος των νέων και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων και των γονέων τους, μέσω της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας.

Στις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν περιστατικά βίας και παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις. Η δράση ήπιας αστυνόμευσης έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν.

Τα νούμερα πανελλαδικά

Ο σχεδιασμός υλοποιείται σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 13.500 αστυνομικών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει: 40.638 ελέγχους ανηλίκων, 1.418 προσαγωγές και συλλήψεις 500 ανηλίκων μεταξύ των οποίων 50 για ναρκωτικές ουσίες, 40 για κλοπές-διαρρήξεις, 19 για κατοχή όπλων και 13 για σωματικές βλάβες.

Στο πλαίσιο αποτίμησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές και τα σημεία, στα οποία εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενης παραβατικότητα, με στόχο την υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Παράλληλα, υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα καθώς και 86 συναντήσεις με Δήμους, Μ.Κ.Ο. αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς Φορείς.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr