background img
banner
banner

Καταγραφή των «καυτών» θεμάτων του εργοστασίου των ΕΑΣ Αιγίου

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ – ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Η επίσκεψη στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο του Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη μαζί με τον Αχαιό βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλο την Τρίτη 9 Απριλίου το πρωί, έφερε στην επιφάνεια το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η άλλοτε ένδοξη παραγωγική μονάδα του Αιγίου. Τα τρία αγκάθια έχουν να κάνουν με το κτιριακό (έχει κριθεί παλαιό και επικίνδυνο ως προς το ένα κτίριο), την έλλειψη προσωπικού (από 1.000 άτομα σήμερα… μετρά 62) και την έλλειψη παραγγελιών. Και οι τρεις παράγοντες καθιστούν πιο αβέβαιο από ποτέ το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στο Αίγιο…

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, συνομίλησαν με τους εργαζόμενους και επισκόπησαν τις εγκαταστάσεις. Δυστυχώς τα συμπεράσματα της επίσκεψης είναι αποκαρδιωτικά, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, καθώς το εργοστάσιο παραμένει σε παραγωγική αδράνεια και οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, με ενεργό προσωπικό μόνο 62 εργαζόμενους, με κτίρια που στάζουν και με καινούρια σύγχρονα μηχανήματα, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναληφθέν έργο.

Κτιριακό, αποδυνάμωση προσωπικού, έλλειψη παραγγελιών τα «αγκάθια»

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο εργοστάσιο, ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, Γιώργος Μαντζαβίνος. Αναφερόμενος στην ιστορία, είπε πως ιδρύθηκε το 1978 για την κατασκευή τότε του «αβέρωφ», όπως είπε, του εθνικού τυφεκίου G3A3 από τα οποία κατασκευάστηκαν περίπου μισό εκατομμύριο μέχρι το 2002 για τις ανάγκες του ελληνικού στρατού αλλά και από παραγγελίες στο εξωτερικό όπως Κύπρο, Αφρική και Αμερική. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, αναπτύχθηκαν στο εργοστάσιο κι άλλα προϊόντα. Είχε τμήμα Ανάπτυξης και Μελετών.

Εν συνεχεία ο γεν. διευθυντής ανέφερε όλα τα όπλα και εξαρτήματα που έχουν παραχθεί. Σε όλη αυτή την πορεία και με συνεργασία ξένων χωρών κατασκευάστηκαν κι άλλα όπλα, όπως τα 33.000 πιστόλια της ελληνικής αστυνομίας, τα 5.400 πολυβόλα minimi, η συμπαραγωγή για το gmg, ενώ από το Αίγιο άρχισε η ανάπτυξη για το artemis. Επίσης υπήρχαν κι άλλα προϊόντα όπως οι διόπτρες και άλλου τύπου πυρομαχικά όπως οβίδες 40χιλ. κ.ά. Τη δεκαετία του ’80 το εργοστάσιο είχε 1.000 άτομα προσωπικό και αυτή τη στιγμή έχει 62 άτομα. Ο κ. Μαντζαβίνος έκανε ακόμη λόγο για έλλειψη επιστημονικού προσωπικού τονίζοντας πως του χρόνου θα υπάρχουν μόνο τρεις μηχανικοί στο εργοστάσιο, για συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις που φτάνουν τη μονάδα κάτω από το όριο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τεχνογνωσία που διαθέτει το εργοστάσιο και τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, ο οποίος αποκτήθηκε το 2008, για ειδικές τεχνολογικές κατεργασίες εξειδικευμένες και μοναδικές. Επισήμανε ακόμη πως καμία άλλη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα δεν μπορεί να κατασκευάσει κάνη για πολεμικό όπλο όλων των διαμετρημάτων.

Έχει τις προϋποθέσεις…

Ως προς τα θετικά, ο διευθυντής αναφέρθηκε στο καταρτισμένο προσωπικό και στον άριστο μηχανολογικό εξοπλισμό ενώ στα αρνητικά προσμέτρησε την παλαίωση του κτιρίου καθώς ήδη το κεντρικό κτίριο παραγωγής έχει κριθεί στατικά επικίνδυνο και πρέπει να κατασκευαστεί νέο, η μείωση προσωπικού και η μείωση συμβάσεων. ΄΄Δεν έχει μείνει ούτε ένα όπλο από τις συμβάσεις που είχαμε υπογράψει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπληρώσει το εργοστάσιο στο ακέραιο της συμβατικές του υποχρεώσεις. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει να μας προσάψει τίποτα. Και απορούμε γιατί, με αυτές τις συνθήκες δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες για το μέλλον του εργοστασίου΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να αποτελέσει προμετωπίδα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Άμυνα της χώρας

Σγτην τοποθέτησή του, είπε: ΄΄Ο καθένας έχει τη δική του εικόνα και τοποθετεί της ευθύνες κατά την άποψή του και σε διαφορετικούς χώρους. Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω πολιτική προπαγάνδα και ούτε να σας… χαϊδέψω τα αυτιά. Βρίσκομαι για να διαπιστώσω από κοντά τι γίνεται και το πώς μπορεί να μην χαθεί τελείως, αυτή η ιστορία. Θεωρώ ότι το εργοστάσιο έχει τρομερές δυνατότητες και ότι οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή εμπειρία, το πρόβλημα που υπάρχει δεν περιορίζεται μόνο στο κτίριο που δουλεύουν οι εργάτες παραγωγής το οποίο έχει προβλήματα στατικότητας, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό: Δεν υπάρχουν παραγγελίες για το προϊόν που παράγει. Αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Το εργοστάσιο πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό και κάτι δεν πάει καλά αυτή τη στιγμή. Καλούμαστε να το διορθώσουμε, γιατί πρόκειται για ένα εργοστάσιο με μεγάλη ιστορία και πρέπει να ορθοποδήσει΄΄.

Ξεκαθάρισε ακόμη πως στόχος είναι να καταγραφούν οι προτάσεις των εργαζομένων έτσι ώστε να προκύψει ένα σαφές πλάνο λειτουργίας των ΕΑΣ, το οποίο να αποτελέσει προμετωπίδα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Άμυνα της χώρας, που θα διασφαλίζει την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας στα ΕΑΣ Αιγίου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ένας μέσος όρος όπλου που παράγεται είναι 3,5 περίπου κιλά και το εργοστάσιο του Αιγίου έχει αβαντάζ παραγωγής, σε μία αγορά που υπολογίζεται μέχρι και το γραμμάριο σαν οργανική ύλη, αφού μπορούν να παραχθούν και βαριά όπλα: ΄΄Από τη στιγμή που υπάρχουν οι μηχανές παραγωγής των οποίων τα διαμετρήματα μπορούν να επιλεχθούν, αυτό αποτελεί μεγάλο προνόμιο παραγωγικής ύλης και αξίας. Μπορεί να παράγει οργανικά όπλα. Χρειάζονται αναβαθμίσεις ώστε να γίνει σύγχρονο και ανταγωνιστικό, να μπορεί να παράγει με τις συνθήκες που υπάρχουν και να γίνει εκσυγχρονισμός΄΄ τόνισε, λέγοντας ταυτόχρονα κατά το παρελθόν έγιναν κάποιες λάθος επιλογές σε χρηματοδοτήσεις και τους οικονομικούς τρόπους διαχείρισης.

Ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν προτάσεις ανάπτυξης και κάλεσε όποιον μπορεί να βοηθήσει, να το πράξει. Επισήμανε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν μελέτες ώστε το εργοστάσιο να αυξήσει το προϊόν παραγωγής και να γίνει ξανά ανταγωνιστικό. ΄΄Σκοπός είναι να προσφέρουμε υλικό στις ένοπλες δυνάμεις, δεν γίνεται να θέλουμε να χτίσουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας και ταυτόχρονα να χάνουμε μία τέτοια μηχανή παραγωγής όπως είναι αυτή που μας χάριζε επί πολλά χρόνια υλικό. Το εργοστάσιο αυτό έχει συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στην εθνική οικονομία. Έγιναν λάθη στις οικονομικές διαχειρίσεις και το ζήτημα δεν είναι να βρούμε ποιοι έφτιαξαν και τι φταίει, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι. Δεν ξέρω αν η σημερινή του εικόνα οφείλεται σε αστοχίες, στην εγκατάλειψη, σε μειώσεις προσωπικού ή σε λάθη της διοίκησης. Δικαίως ανησυχείτε ως εργαζόμενοι και η κατάσταση είναι ρευστή. Με κουβέντες ή θεωρίες, έργο δεν παράγεται και είμαι εδώ για να βρεθούν λύσεις, να πετύχουμε την ανάκαμψη΄΄.

Για πολιτικά ψέματα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων

Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους εργαζόμενους για να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τα προβλήματα στατικότητας εγκαταστάσεων αλλά και η προσπάθεια ανεύρεσης νέων παραγγελιών για την παραγωγή.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστολάκη: ΄΄Δεν χρειάζεται να ευλογούμε τα γένια μας και να αναφερθούμε στο τι έχουμε παράξει εδώ και για την παραγωγική κουλτούρα την οποία διαθέτουμε επί σειρά ετών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρίσκεστε στο «σπίτι της Άμυνας» της χώρας. Ό,τι αφορά το οπλικό σύστημα, έχει παραχθεί εδώ. Το εργοστάσιο ενίσχυσε επί δεκαετίες τα σώματα στρατού. Βλέπουμε αυτά που έχουν αποτυπωθεί και έχουμε εισπράξει το μήνυμα. Εννέα βουλευτές πριν τις εκλογές του νομού, βρέθηκαν στο υπουργείο Άμυνας το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, δίχως όμως δεν το έχει κάνει πράξη οκτώ μήνες μετά. Πριν από δύο χρόνια λάβαμε ένα πολιτικό ψέμα. Κατασπαταλήθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τετραετία και έχουμε «κολλήσει» στα 7 εκατομμύρια. Η έλλειψη πατριωτισμού είναι το πιο σοβαρό θέμα για εμάς. Αν υπήρχε έστω και μέτριο αίσθημα πατριωτισμού, το θέμα θα είχε λυθεί ήδη΄΄.

Ο κ. Σαζακλής αναφέρθηκε στις παραγγελίες που δεν έγιναν και στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ που εξαγγέλθηκαν και δεν υλοποιήθηκαν από το 2019, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αντικαταστάτης και μετάδοση της τεχνογνωσίας σε νεότερες γενιές.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr