background img
banner
banner

Ισχυρό «χτύπημα» στην τοπική οικονομία

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΛΕΜΟΝΙ- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ- ΣΤΑΦΙΔΑ

Δύσκολος και… παγερός προβλέπεται ο χειμώνας που μόλις μπήκε, με την τοπική οικονομία να υφίσταται πρωτόγνωρο χτύπημα εξαιτίας των προβλημάτων στην παραγωγή και διάθεση των τριών βασικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η τιμή του λεμονιού έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα, για το λάδι η χρονιά θεωρείται καταστροφική, ενώ η σταφίδα που θα μπορούσε να… σώσει την παρτίδα με την αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή…

Παραγωγοί αλλά και άνθρωποι της αγοράς, εκτιμούν ότι το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί δεν έχει γίνει ακόμα ορατό, προβλέποντας… μαύρες γιορτές για την τοπική αγορά, δεδομένου ότι η περιοχή θεωρείται κατ’ εξοχήν αγροτική και τα εισοδήματα των παραγωγών είναι φέτος εξαιρετικά χαμηλά. Κάπως έτσι, η όλη κατάσταση αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε κλάδο και σε κάθε οικογένεια της περιοχής. Εκείνο, ίσως, που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, είναι το γεγονός ότι η φετινή αρνητική συγκυρία, δεν αποκλείεται, εφόσον δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, να αφήσει το… στίγμα της και τα επόμενα χρόνια…

Λεμόνι σε… εξευτελιστική τιμή

Η μη λήψη μέτρων για την υποστήριξη των εγχώριων προϊόντων, σε συνδυασμό με κακές τακτικές από σχεδόν όλους τους εμπλεκόμενους, οδήγησαν το πάλαι ποτέ ισχυρό προϊόν της Αιγιάλειας, το λεμόνι, σε δύσκολες ατραπούς. Η τιμή… κατρακύλησε και παρότι η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη της ζήτησης. Μάλιστα, η φετινή θεωρείται ως μία από τις χειρότερες χρονιές για το προϊόν, με παραγωγούς και εμπόρους να έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση και το μέλλον του προϊόντος στην περιοχή να προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Κύκλοι της αγοράς καταγγέλλουν έντονες πιέσεις από εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων λεμονιού από την Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω και της υποτίμησης της τουρκικής λίρας, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να μένει στα αζήτητα ή να «εκβιάζονται» ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Κάπως έτσι, φέτος οι ποσότητες λεμονιού Αιγιάλειας στην Βόρεια Ελλάδα, είναι μηδενικές!

Κι όλα αυτά ενώ επανειλημμένως έχει ζητηθεί από το κράτος η λήψη μέτρων για την διαφύλαξη και υποστήριξη του εγχώριου προϊόντος, χωρίς όμως την παραμικρή μέριμνα… Ήταν δε χαρακτηριστική η πρόταση του Α.Α.Σ.Α. που εκτίμησε ότι με 30 λεπτά το κιλό, είναι επιτακτική ανάγκη η παύση συγκομιδής για 10 ημέρες… Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εάν το αρμόδιο υπουργείο πάρει στα χέρια του την υπόθεση των εισαγωγών, εφόσον το θελήσει, μπορεί να… τελειώσει το τουρκικό λεμόνι σε μια νύχτα με τους μηχανισμούς ελέγχου.

Ελιά… κατεστραμμένος καρπός

Πολύ κακή αποδεικνύεται η φετινή σεζόν για την ελαιοπαραγωγή στην Αιγιάλεια. Πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες έχουν συντελέσει στο να μιλούν οι περισσότεροι για μία καταστροφική χρονιά για το ελαιόλαδο με την παραγωγή να μειώνεται τουλάχιστον στο 20%. Λόγω των οξέων, το ελαιόλαδο που παράγεται στην μεγαλύτερη ποσότητά του, δεν θα είναι κατάλληλο προς κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο «εφιάλτης» της ελιάς, ο δάκος… ξαναχτύπησε και σε συνδυασμό με την ανομβρία και τις σύνθετες καιρικές συνθήκες, είχε σαν αποτέλεσμα να «αρρωστήσει» και να πέσει μέρος του καρπού από τα δέντρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το προϊόν που άντεξε, προκύπτει λάδι κακής ποιότητας, με οξύτητα άνω του ορίου του 1% που σε κάποια σημεία φτάνει και το 8%…

Κι όλα αυτά, σε μία περιοχή που παρήγαγε σε μία μέση χρονιά 7.000 τόνους ελαιόλαδο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καλλιέργειες, δεδομένου ότι υπήρξαν νέες φυτεύσεις, περιοχές έγιναν αρδευόμενες και δόθηκε ώθηση στο προϊόν, το οποίο ενίσχυε σημαντικά την τοπική οικονομία… Υπήρξαν λοιπόν άνθρωποι που επένδυσαν στην ελιά και τη φετινή χρονιά θα έχουν μηδενικά εισοδήματα…

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στους παραγωγούς το γεγονός ότι από τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση για τις απώλειες, ενώ εκφράζονται φόβοι για εισαγωγές ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας στην ελληνική αγορά, με τον πρόεδρο της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών Θανάση Σωτηρόπουλο να τονίζει πως το κράτος πρέπει να δει σοβαρά το θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πιο αναγκαία από ποτέ η αναδιάρθρωση της σταφίδας

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον «μαύρο χρυσό» της Αιγιάλειας, την κορινθιακή σταφίδα, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν μία «μικρή» χρονιά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες της αγοράς, γεγονός που αφήνει άσχημη παρακαταθήκη για το μέλλον. ΄΄Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η αγορά που δεν καλύπτεται να στραφεί σε άλλα εναλλακτικά προϊόντα , όπως π.χ. η σουλτανίνα που έχει το 60% της τιμής της σταφίδας. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, και δεν αποκλείεται να… βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης της σταφίδας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, και παρότι το έχουμε θέσει επανειλημμένως στο υπουργείο, δεν έχει γίνει το παραμικρό΄΄, σημείωσε στο Protionline.gr  ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χαθεί ένα προϊόν που είναι συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Επιπλέον, πρόκειται για ένα προϊόν με τεράστιες προοπτικές εφόσον δοθεί η απαιτούμενη ώθηση. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιεί για την σταφίδα η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών για την υψηλή διατροφική αξία του προϊόντος και την αναγνώριση που λαμβάνει στην διεθνή αγορά… Ως προς την τιμή της σταφίδας, η Π.Ε.Σ. έχει δώσει 1,70 ευρώ το κιλό και θα αποφασίσει για συμπληρωματική τιμή εκκαθάρισης μετά τα αποτελέσματα της εμπορικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr