background img
banner
banner

Προβληματίζει νέους δημάρχους και περιφερειάρχες η απλή αναλογική

ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ «ΚΑΙΕΙ» ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ

Τα κυρίαρχα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος με την ανάληψη της θητείας του από 1η Σεπτεμβρίου, επισημάνθηκαν σε συνάντηση των δημάρχων χθες στο υπουργείο Εσωτερικών. Επίμαχο θέμα οι δυσλειτουργίες της απλής αναλογικής και βέβαια τα θέματα οικονομικής φύσεως που στην παρούσα φάση «καίνε» τον δήμο Αιγιαλείας, δεδομένων των απαιτήσεων της μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων σε άλλες περιοχές…

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει με εκπροσώπους του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και νέο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, χθες είχε συνεργασία και με τους νέους Περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιουργεί χάος στους Δήμους και στις Περιφέρειες και γι’ αυτό διατυπώθηκε μια σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες συγκλίνουν στην ενίσχυση οργάνων διοίκησης στα οποία θα έχουν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε τους εκλεγμένους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σύνολο των ιδεών που διατυπώθηκαν και θα υποβάλλει την τελική του πρόταση εντός της εβδομάδος. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας απασχολεί, όπως είναι λογικό, και τον κ. Καλογερόπουλο, ο οποίος έθιξε το οικονομικό ζήτημα που σχετίζεται και με την μεταφορά των απορριμμάτων. Ο ίδιος, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα επαφές για το δυσεπίλυτο ζήτημα των απορριμμάτων, κατηγορώντας ωστόσο τον νυν δήμαρχο για την τακτική του, την οποία θεωρεί αναποτελεσματική.

Ν. Φαρμάκης: «Η απλή αναλογική δεν πρέπει να μετατρέψει τη γόνιμη συναίνεση σε αναγκαστικό καθεστώς»

«Η σύσκεψη στο Υπουργείο κατέδειξε ότι όλοι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και σχέδιο για την ακόμα μεγαλύτερη αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, αλλά και για την μετατροπή των Περιφερειών σε βασικό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης» ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας τα εξής:

«Τα προβλήματα διοικησιμότητας που δημιούργησε η απλή αναλογική, ανεξάρτητα εάν θα αποδειχθούν μεγαλύτερα ή μικρότερα στις 13 Περιφέρειες, είναι υπαρκτά. Και κατά την άποψή μου, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη μετατροπή της γόνιμης και ευκταίας για συναίνεσης σε… αναγκαστικό καθεστώς. Για εμάς, εξάλλου, η συναίνεση αποτελεί καταλύτη θετικών εξελίξεων για το σύνολο της κοινωνίας όταν κινείται στο φως και αποσκοπεί στην βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.. Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετηθήκαμε στη συνάντηση με τον κ. Υπουργό και αναμένουμε πλέον τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει τα επόμενα 24ωρα, επί των οποίων θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να τοποθετηθούμε, γνωρίζοντας ότι αποτελεί μία δύσκολη άσκηση που πρέπει να ισορροπεί μεταξύ της αδήριτης ανάγκης δημοκρατικού διαλόγου και πλουραλισμού των απόψεων στα περιφερειακά συμβούλια, αλλά και της δυνατότητας των νέων περιφερειακών διοικήσεων να μπορούν να υλοποιήσουν τους στόχους για τους οποίους εξελέγησαν από τους πολίτες».

Καλογερόπουλος: Δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τα απορρίμματα

΄΄Οι επαφές που γίνονται δεν πρέπει να δίδονται στη δημοσιότητα αποσπασματικά και να δημοσιοποιείται οποιαδήποτε συνάντηση, η τακτική αυτή αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Αντίθετα, η διαχείριση τέτοιων υποθέσεων που παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη λεπτότητα, πρέπει να γίνεται επί της ουσίας και πολλές φορές η δημοσιότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ωριμότητα. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές δημιουργούνται εικόνες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα τα όσα λέγονται ότι θα πάμε στο Αγρίνιο τα απορρίμματα. Έτσι δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα και την έκταση του θέματος. Αν βγει μία είδηση που θα έχει σχέση με την υποδοχή απορριμμάτων κανείς δεν δίνει σημασία με το εάν η μεταφορά θα αφορά 2.000 ή 3.000 τόνους αλλά θα μείνει με την εντύπωση ότι βρέθηκε λύση, η οποία εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί΄΄, δήλωσε χθες ο νέος δήμαρχος Αιγιαλείας.

Εμμέσως ανέφερε πως η γνωστοποίηση των χώρων με τους οποίους διαπραγματεύεται ο δήμος για μεταφορά των απορριμμάτων, μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση των τοπικών παραγόντων με τα αντίθετα αποτελέσματα, σημειώνοντας: ΄΄Απαιτείται πολιτική ωριμότητα για να διευκολύνουμε και τους ανθρώπους που μπορούν να παίξουν ρόλο οι οποίοι, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με σχέση καταναγκαστικού χαρακτήρα. Προσωπικά κάνω επαφές τις οποίες δεν δημοσιοποιώ διότι αυτό δεν έχει καμία σημασία αν αυτές δεν είναι αποτελεσματικές. Μία σοβαρή δημοτική αρχή θα έπρεπε να ανακοινώνει τα αποτελέσματα που είναι αυτά που ενδιαφέρουν τον πολίτη και όχι τις προσπάθειες που κάνει. Δεν λέμε να μην γίνονται στοχευμένες προσπάθειες αλλά η δημοσιότητα πολλές φορές δεν ωφελεί ιδιαίτερα όταν δημιουργούνται κάποιες εντυπώσεις΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr