background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια με έργα στον προγραμματισμό της κυβέρνησης

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟ

Με γεμάτο «καλάθι» εξαγγελιών, ήρθε στην Αχαΐα το διήμερο που πέρασε, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέρα από τις δεσμεύσεις του για κοινωνική πολιτική, στήριξη ευάλωτων οικογενειών και αυξήσεις συντάξεων, τόσο ο ίδιος όσο και το υπουργικό επιτελείο που τον συνόδευε, αναφέρθηκαν σε έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί, είτε σχεδιάζονται, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη και οικονομική άνθιση του νομού. Μεταξύ αυτών, σημαντικά έργα και παρεμβάσεις για τον δήμο Αιγιαλείας, με κυριότερο αυτό της δημιουργίας του διυλιστηρίου Σελινούντα, έργο… πολλές φορές αλλά κυρίως και πολλά υποσχόμενο.

Η είδηση της ένταξης και χρηματοδότησης του έργου ήρθε από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και βέβαια το έργο συμπεριλαμβάνεται και στο φυλλάδιο με τον προγραμματισμό έργων, το περιεχόμενο του οποίου κατέστη γνωστό χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως το έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με χρηματοδότηση 22 εκατ. ευρώ και πως το έργο μεγάλης σημασίας για την περιοχή, υπογράφεται εντός της εβδομάδας!

Υπενθυμίζεται ότι το διυλιστήριο ήταν το μοναδικό αίτημα που εκφράστηκε στον πρωθυπουργό μέσω υπομνήματος, από τον αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο που εκπροσωπούσε τη δημοτική αρχή, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Αίγιο, μία ημέρα πριν και η απάντηση δόθηκε σε πολύ μικρότερο χρόνο από ό,τι θα περίμεναν κάποιοι.

Ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη αποτελούν και οι εξαγγελίες για την αναβάθμιση του λιμένος Αιγίου και της λιμενικής ζώνης με τη δρομολόγηση του πρώτου υβριδικού ηλεκτροκινούμενου φέρι μπόουτ που θα συνδέει το Αίγιο με τα Τριζόνια και τον Άγ. Νικόλαο. Ειδική μνεία γίνεται στην επέκταση των σιδηροδρομικών υποδομών αλλά και σε έργα στο Νοσοκομείο Αιγίου και το Κέντρο Υγείας Ακράτας.

Αναλυτικά, οι εξαγγελίες για την Αιγιάλεια, αφορούν τα εξής:

Λιμάνι Αιγίου

Έργα που σχεδιάζονται: -Ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων (επιστρώσεις, προμήθεια πλωτής προβλήτας κ.ά.). Ο λιμένας μπορεί να εξυπηρετεί με ιδιαίτερη επιτυχία τη λεγόμενη “μικρή κρουαζιέρα” σε συνδυασμό με άλλους λιμένες της περιοχής (Ιτέα, Γαλαξίδι κ.ά.). -Δημιουργία τουριστικού αγκυροβολίου στην ήδη χωροθετημένη θέση. -Ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης η οποία περιλαμβάνει ιδιαίτερης αξίας ακίνητα (παλιές αποθήκες). -Μετατροπή του λιμένα του Αιγίου σε πράσινο λιμένα με σκοπό να συνδεθεί με υβριδικό ηλεκτροκινούμενο ferry με τα Τριζόνια και τον Λιμένα του Αγίου Νικολάου Δωρίδος στο Νομό Φωκίδας. Το συγκεκριμένο project είναι πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και συμμετέχουν οι δύο Δήμοι και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Επιπλέον, σε μια παλιά αποθήκη του Αιγίου θα δημιουργηθεί Κέντρο μεταφοράς τεχνογνωσίας και έρευνας σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση στα πλοία, π/υ 7,5 εκατ. € (αγορά κ μετασκευή ενός συμβατικού πλοίου, ΑΠΕ υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στα δυο λιμάνια, φορτιστές και το κέντρο τεκμηρίωσης σε μία από τις αποθήκες του λιμένα του Αιγίου).

Σιδηρόδρομος

Ενίσχυση – Βελτίωση Σιδηροδρομικών Υποδομών στη γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη σε διαφορετικά πλαίσια και επιμέρους έργα. Ολοκλήρωση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Διακοπτό – Ροδοδάφνη, φάση β΄. Προϋπολογισμός: 72,6 εκατ. ευρώ. Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 12/2023. Για την Αχαΐα, το έργο αφορά στο τμήμα Διακοπτό – Ροδοδάφνη, μήκους 16 χλμ. περίπου. Επέκταση οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων στην Αγία Λαύρα. Εκπονήθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες, με την Σύμβαση που ανατέθηκε από τον ΟΣΕ στις 30.06.2021. Δεδομένου ότι η προτεινόμενη χάραξη του επεκτεινόμενου προς Αγ. Λαύρα σιδηροδρομικού δικτύου διέρχεται από το Εθνικό Πάρκο της περιοχής του ορεινού όγκου Χελμού – Βουραϊκού (ΚΥΑ 40390/2009) και συγκεκριμένα από τις ζώνες Α2 και Γ, ζητήθηκε ο χαρακτηρισμός του έργου ως εθνικής σημασίας.
Στις 03.02.2022 εκδόθηκε η σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Φ.Ε.Κ. 355Β’/03.02.2022), η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την υποβολή της ΜΠΕ στη ΔΙΠΑ και την έγκριση της από αυτήν. Στις 15.02.2022 υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΔΙΠΑ) η ΜΠΕ. Στις 08.07.2022 η ΔΙΠΑ απέστειλε στο ΚΕΣΠΑ εισήγηση για γνωμοδότηση, λόγω του ότι το έργο είναι Εθνικής Σημασίας, και έκτοτε αναμένεται η σύγκλησή του. Επόμενα βήματα: -Γνωμοδότηση ΚΕΣΠΑ, -Έγκριση ΜΠΕ από ΔΙΠΑ, -Κτηματολόγιο, -Εύρεση χρηματοδότησης, -Δημοπράτηση (θα είναι μελετοκατασκευή).

Διυλιστήριο, ανάπλαση

Διυλιστήριο ποταμού Σελινούντα. Προϋπολογισμός: 22 εκατ. €. Αναμένεται ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου (Οδός Μητροπόλεως) Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας: Προϋπολογισμός: 2,4 εκατ. €.

Υγειονομικές μονάδες

Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου. Ανακαίνιση κοινοχρήστων χώρων και WC. Ανακαίνιση – αναδιαμόρφωση του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου. Εκσυγχρονισμός Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Ενεργειακή αναβάθμιση, π/υ: 2,735 εκατ. €. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο 2023.
Κέντρα Υγείας Ακράτας : Προϋπολογισμός για ανακαίνιση με εκτίμηση το 1 εκατ. €.

Ι.Π. Παναγίας Τρυπητής και Αρχαιολογικό Μουσείο

Αποκατάσταση Ιερού Ναού Παναγίας Τρυπητής Αιγίου και Επέκταση έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου. Προϋπολογισμός: 2 εκατ. € Εκτιμώμενος Χρόνος Ολοκλήρωσης: 09.2023.

Ηλεκτρική ενέργεια – Περιβάλλον

Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Προϋπολογισμός: 4,73 εκατ. € Το έργο έχει στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος στα δίκτυα Πάτρας και Αιγίου

Δράση για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων. Πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος μέσω προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας με τους Δήμους Αιγιαλείας, Πύργου, Αγρινίου και Ναυπάκτου. Προϋπολογισμός: 7,6 εκατ. €. Η δράση αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα απορρίμματα, την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς των ανακυκλούμενων υλικών μέσω ενίσχυσης της ανακύκλωσης.

Αθλητικές υποδομές

Παρεμβάσεις σε αθλητικές δομές της Αχαΐας. Προϋπολογισμός: 12 εκατ. €. Αφορά: 10 γήπεδα του Δήμου Πατρέων, ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού γηπέδου μπάσκετ Απόλλωνα Πάτρας, αντικατάσταση του χλοοτάπητα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, αθλητικές εγκαταστάσεις Αιγιάλειας, Καλαβρύτων και Δυτ. Αχαΐας, Κλειστού κολυμβητηρίου Αντ. Πεπανός και Κλειστού Κολυμβητηρίου Πανεπιστημίου Πατρών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr