background img
banner
banner

Επικίνδυνη η αναζωπύρωση της ιλαράς

ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Η ιλαρά, μία… ξεχασμένη νόσος για πολλά χρόνια η οποία είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες λόγω επιπλοκών, φαίνεται ότι αναζωπυρώθηκε και στην χώρα μας, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες και την κοινωνία.

Πρόκειται για μία μεταδιδόμενη νόσο που κάνει ξανά την εμφάνισή της, για πολλούς λόγω της μείωσης των εμβολίων, ως αποτέλεσμα της δράσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Μεταφέροντας τα επίσημα στοιχεία, που δίνονται στην δημοσιότητα και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, επισημαίνει: ΄΄Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά. Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στη χώρα μας, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, όπου έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς, είναι υπαρκτός΄΄.

Παρουσιάζει 90% μεταδοτικότητα…

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή, ο κ. Κοίλιας ανέφερε ότι δεν έχει αναφερθεί κάτι από παιδιάτρους και νοσοκομεία, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική αύξηση κρουσμάτων, ενώ μία περίπτωση διαγνώσθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. ΄΄Η ιλαρά είναι μία νόσος με 90% μεταδοτικότητα τουλάχιστον και γίνεται μεγάλη επιδημία. Συνιστούμε σε όλους τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, με εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Υγείας της χώρας μας΄΄, ανέφερε ακόμη ο κ. Κοίλιας, τονίζοντας πως το μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του για την έξαρση της νόσου.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον εμβολιασμό προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος. Παράλληλα, ο ΠΙΣ προγραμματίζει ενέργειες προκειμένου το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις και στην Ελλάδα, να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα έτη 2014 – 2015 δηλώθηκε 1 κρούσμα ιλαράς, ενώ το 2016 κανένα. Από τις αρχές Μαΐου έως τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν δηλωθεί απ’ όλη την Ελλάδα 100 κρούσματα. Όλα ιάθηκαν και δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας 1 – 4 ετών. Το 90% των περιστατικών ήταν ελληνικής υπηκοότητας και το 74% επί του συνόλου των κρουσμάτων Έλληνες Ρομά. Από τα 100 περιστατικά ιλαράς τα 93 (95%) δηλώθηκαν ανεμβολίαστα!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr