background img
banner
banner

Η Περιφέρεια στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Σε ένα καθοριστικό τετραήμερο για το μέλλον της Ευρώπης συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο των εργασιών της 125ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και της 15ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Region and Cities – EWRC).

Μάλιστα, ο κ. Κατσιφάρας την πρώτη μέρα της Ολομέλειας, έκανε και παρέμβαση στην ετήσια κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών COTER (Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ) της Επιτροπής των Περιφερειών και REGI (Περιφερειακή Ανάπτυξη) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είπε, ΄΄η Πολιτική Συνοχής – το κύριο εργαλείο επενδύσεων και αλληλεγγύης της ΕΕ – έχει μειώσει τις ανισότητες, εξαπλώνει την καινοτομία και φέρνει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί πυλώνα της ΕΕ στο μέλλον και να μην υπονομεύεται από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του Brexit ή από την ανάγκη χρηματοδότησης νέων καθηκόντων. Περισσότερο από ποτέ, σήμερα, η Ευρώπη και τα 500 εκατομμύρια κάτοικοι της χρειάζονται μια ισχυρή Πολιτική Συνοχής, που να εστιάζει στην άρση των ανισοτήτων και κυρίως σε ζητήματα ανεργίας, φτώχειας και νεολαία΄΄.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε για ένα πολύ σημαντικό τετραήμερο, καθώς εντατικοποιείται ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ και κυρίως ο προβληματισμός για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020, τονίζοντας: ΄΄Η Πολιτική Συνοχής αποτελεί το βασικό ευρωπαϊκό μέσο για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεδομένου ότι οι Πόλεις και οι Περιφέρειες είναι οι κύριοι δικαιούχοι της Πολιτικής Συνοχής, αποτελεί μία από τις πιο ορατές πολιτικές της ΕΕ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αποδεικνύοντας τα οφέλη της Ευρώπης στους πολίτες της. Ως εκ τούτου η εξασφάλιση μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Πολιτικής Συνοχής για όλες τις Περιφέρειες μετά το 2020, αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο της ΕτΠ. Θέλουμε να διατηρηθεί η βασική διάρθρωση της Πολιτικής Συνοχής με τις τρεις κατηγορίες της περιφερειών. Είναι επίσης σημαντικό να διαθέτει η Πολιτική Συνοχής επαρκή χρηματοδότηση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη΄΄.

Σημειώνεται ότι τα μέλη των δύο αυτών επιτροπών, μετά την παρουσίαση της 7ης Έκθεσης για την Οικονομική, Κοινωνική και Εδαφική Συνοχή και το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ υπό τη σκιά του BREXIT, συζήτησαν με την Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, επί των κύριων ευρημάτων της Έκθεσης και για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ μετά το 2020 θα ανταποκρίνεται στις νέες περιφερειακές και τοπικές προκλήσεις.

Παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στο συγκεκριμένο δίκτυο και ανέφερε: “Ο θεσμός των αιρετών Περιφερειών, είναι νέος στην Ελλάδα. Η Περιφέρειά μας, δύο χρόνια πριν, με πρωτοβουλία στελεχών της, που υποστηρίξαμε απόλυτα ως Αρχή, υπέβαλε μία, φιλόδοξη, τότε, ιδέα. Σχεδίασε μία πρόταση για την επιχειρηματικότητα. Διεκδίκησε, με ίσους όρους, ανταγωνιστικά, ευρωπαϊκές περιφέρειες με μεγάλη παράδοση και εμπειρία. Κέρδισε, ένα από τα τρία βραβεία. Και, σήμερα, υλοποιεί το πρόγραμμα. Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα παρουσιάζουμε την ολοκλήρωση του σχεδίου, ενταγμένη στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Ένα διεθνές Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η ατζέντα του οποίου παρουσιάστηκε και εντάχθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.” Παράλληλα, με τη συμμετοχή της Περιφέρειάς μας στις συγκεκριμένες συναντήσεις, δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εξωστρέφειας, αναγνώρισης και ευκαιριών συνεργασίας. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει με δράσεις στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις πόλεις και τις περιφέρειες στις Βρυξέλλες. “Με σχέδιο, διεκδίκηση και δράσεις έχουμε πια μια ισχυρή Περιφέρεια στην Ευρώπη”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr