background img
banner
banner

Σκοπιανό: Δεν θα γίνει δημοψήφισμα -Αντιδράσεις από Μητσοτάκη, Καμμένο, Εκκλησία

ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Σε παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση που έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι πρόθεσή της είναι να λυθεί το θέμα μέσα στο έτος, με σύνθετη ονομασία, βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος διαμηνύει πως διαφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία» ενώ στην ίδια γραμμή τάσσεται και η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως διευκρίνισε σε μια πρωτοφανή παρέμβασή της στα πολιτικά πράγματα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε υπό άκρα μυστικότητα με τον σκοπιανό ομόλογό του στο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.

ΝΔ: Μην μας θεωρείτε δεδομένους αν δεν μας ικανοποιεί η λύση

Γεγονός που έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Πέλλα όπου περιόδευσε, να καλέσει την κυβέρνηση «να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία».  Επανέλαβε δε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να «ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

«Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ και διεμήνυσε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή.Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. «Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο». Επανέλαβε δε ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και άλλες δύο προϋποθέσεις: «Οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη».

Διαψεύδουν δημοψήφισμα

Κυβερνητικές πηγές πάντως διέψευδαν ότι υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων. Παρέπεμπαν δε στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου προ ημερών στο Euronews σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι κάτι τέτοιο στις σκέψεις μας και στις προθέσεις μας».

Το μόνο που συζητά η κυβέρνηση – μετά την στάση Καμμένου, είναι η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο «Μακεδονία Παλάς» η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε στο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης, υπό άκρα μυστικότητα και με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η συνάντηση του υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Νικολάι Ντιμιτρόφ.

Οι πληροφορίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο για το περιεχόμενο της συνάντησης. Πάντωςτέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Να σημειωθεί πως στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Καμμένος: Οχι Ούτε «Νέα» ούτε «Ανω Μακεδονία» τα Σκόπια

Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος διεμήνυσε ότι διαφωνεί με την προοπτική να συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γείτονος, όπως και με τους προσδιορισμούς «Ανω» ή «Νέα Μακεδονία».

«Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”. Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ. «Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι αν οι ΑΝΕΛ, διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

ΑΝΕΛ: Οχι σε χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγων του

Σε ανακοίνωσή του, το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ «επιβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο 1ο και 3ο Συνέδριο του Κινήματος, περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του».

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Ούτε «Μακεδονία», ούτε παράγωγό της στο όνομα των Σκοπίων

Η Ιερά Σύνοδος, σε μια πρωτοφανή ανάμιξη σε θέματα πολιτικής, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού». Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σε ένα τέτοιο θέμα βασικό για την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη. Θα πάρει την θέση της, όχι τόσο ως προς την γενικότερη τοποθέτηση αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

Σφοδρή επίθεση κύκλων ΥΠΕΞ στην Εκκλησία: Αποφάσισε να συμπορευθεί με τη Χρυσή Αυγή;

Αρχικά το ΥΠΕΞ απάντησε με ιδιαίτερη σκληρότητα στην στάση της Εκκλησίας την οποία κατηγόρησε για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή. «Αραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» διερωτούνταν.

«Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των “αρμοδιοτήτων” της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Προσθέτουν μάλιστα πως η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση για να ενημερωθεί για τις θέσεις της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Τσίπρας σε Ιερώνυμο: Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις

Σε σαφώς ηπιότερους τόνους, επέλεξε να απαντήσει ο πρωθυπουργός με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

«Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι «υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι είναι «διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας – Πολιτείας».

Τέλος, αναφέρει ότι «στόχος μας η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία. Να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες».

Πηγή:iefimerida.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr