background img
banner
banner

Σε ετοιμότητα Δήμος και Περιφέρεια εν όψει χειμώνα

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ… ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ- ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ ΕΧΟΥΝ… ΘΟΡΥΒΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η απώλεια ανθρώπινων ζωών και οι εικόνες βιβλικής καταστροφής από την Αττική έχουν σοκάρει και τους κατοίκους της Αιγιάλειας που αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην περιοχή ένα ενδεχόμενο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Όσο δε τα αντιπλημμυρικά έργα παραπλεύρως των μεγάλων οδικών αξόνων παραμένουν σε εκκρεμότητα, κανείς δεν μπορεί να… κοιμάται ήσυχος…

΄΄Στην περιοχή μας οι συνθήκες είναι διαφορετικές και απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχουμε τόσο μεγάλες παρεμβάσεις και αλλοιώσεις της φύσης από ανθρώπινο χέρι, τουλάχιστον στην έκταση του φαινομένου της Δυτικής Αττικής. Εντούτοις, και στην Αιγιάλεια, όπως και σε όλη τη χώρα, υπάρχουν μπαζωμένοι χείμαρροι και άναρχη δόμηση, σε διάφορα σημεία΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη.

΄΄Χάρτες υπάρχουν, μπορεί να γίνει γνωστό ποια είναι τα σημεία εκείνα που εγκυμονούν κινδύνους εξαιτίας της άναρχης δόμησης. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έστω και τώρα και να μην νομιμοποιεί αυθαίρετα χωρίς πρωτίστως να εξετάζονται όλες οι παράμετροι. Προκειμένου να προφυλάξει την κοινωνία, θα πρέπει να προχωρήσει ακόμη και στην σκληρή απόφαση των κατεδαφίσεων΄΄, ανέφερε ακόμη η αντιδήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Και αυτό το θέμα όμως είναι ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης σε τέτοια γεγονότα΄΄.

Ποια σημεία βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με την κ. Ψυχράμη, ΄΄μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων ωστόσο, υπάρχει κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού όπου έχουν μπαζωθεί ρέματα και είναι επιτακτική η ανάγκη εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων πριν να είναι αργά΄΄, Ερωτηθείσα σχετικά με τα σημεία που βρίσκονται στο «κόκκινο», η αντιδήμαρχος είπε πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σε Νικολέικα, Άκολη αλλά και στο Αίγιο στην Μπούφου Λαγκάδα.

Να σημειωθεί πάντως, ότι από πλευράς υπουργείου Υποδομών έχει εκφραστεί η βούληση για χρηματοδότηση των έργων με αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αναζητείται ο πιο σύντομος… δρόμος για την εκτέλεσή τους, ο οποίος όμως, όπως φαίνεται, δεν μπορεί να καλυφθεί πριν τον Ιανουάριο του 2018, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα… δόντια του και στην περιοχή.

Τις σχετικές διαβεβαιώσεις για την ανάθεση του έργου έχουν λάβει τόσο ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, όσο και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, αναμένοντας την μεγάλη εργολαβία που θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας, από την Αιγείρα μέχρι και πριν την Πάτρα.

 

Καθαρίστηκαν χείμαρροι και ποτάμια

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο δήμου Αιγιαλείας, το καλοκαίρι έγιναν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις και καθαρίστηκαν οι χείμαρροι, ενώ καθαρισμός έγινε και στα ποτάμια, στο μέτρο του δυνατού, από μηχάνημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως κατέστησε γνωστό η αντιδήμαρχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε πρόσφατα στον καθαρισμό του ρέματος της Μηλιαγκούς, από το οποίο κάθε χειμώνα κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες όμβριων υδάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ρέμα, συνήθως γίνονται μικροπαρεμβάσεις, ενώ φέτος, μετά από πολλά χρόνια καθαρίστηκε εντελώς, ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, ακόμη στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον, σε Δυτική και Ανατολική Αιγιάλεια, σε συνεργασία με τους τοπικούς αντιδημάρχους κ. Κυριακόπουλο και Γιοβά αντίστοιχα, δόθηκε έμφαση στον καθαρισμό των ρεμάτων.

Σε ό,τι αφορά στην έδρα του δήμου και στο ερώτημα εάν έχουν καθαριστεί τα φρεάτια, η κ. Ψυχράμη απαντά ότι από την Τεχνική Υπηρεσία υπήρξε μέριμνα για τον καθαρισμό των αυλακιών που είναι στην δικαιοδοσία της, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν γίνει και από την ΔΕΥΑ στα σκεπασμένα φρεάτια. ΄΄Σε γενικές γραμμές κάναμε αυτά που είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα των πολιτών ώστε να μην δημιουργούν κι αυτοί προβλήματα που μπορεί να είναι εις βάρος όλων. Το γεγονός ότι σαν δήμος έχουμε πολλά ποτάμια και χείμαρρους δημιουργεί αρκετές ευθύνες, από την άλλη όμως είναι και θετικό γιατί μέσω αυτών υπάρχει δίοδος των υδάτων προς την θάλασσα΄΄, κατέληξε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.

Συνεπικουρεί η Π.Ε. Αχαΐας

Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκεται και η Πολιτική Προστασία του δήμου Αιγιαλείας, με τους Χαράλαμπο Στεφανίδη και Χρυσούλα Χρηστιά από το αρμόδιο Τμήμα να συμμετέχουν και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, υπό την προεδρία του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, εκεί όπου ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι, παρά την έλλειψη πόρων, η Π.Ε. Αχαΐας έχει προχωρήσει στον καθαρισμό υδατορέματων για να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην Αχαΐα και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό. ΄΄Οι δήμοι έχουν αδυναμίες διότι δεν υπάρχουν πόροι για αντιπλημμυρική προστασία. Ωστόσο, εμείς, παρότι δεν έχουμε θεσμοθετημένο πόρο γι’ αυτό το σκοπό, θα εισφέρουμε όπου μπορούμε για να καθαριστούν οι χείμαρροι και να υποστηρίξουμε τους δήμους΄΄, τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος, αναφερόμενος και στα αντιπλημμυρικά που είναι αναγκαία παραλλήλως της Ολυμπίας Οδού. Όπως είπε, ΄΄έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις κατά μήκος της Ολυμπίας, από Ακράτα μέχρι Πάτρα. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα εκπονηθεί μελέτη και ανάθεσης εργολαβίας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι και αυτό μας ανησυχεί΄΄.

Προβλήματα στην παραλία Σελιανιτίκων

Εν τω μεταξύ, τα «σημάδια» της άφησε η πρόσφατη κακοκαιρία και στην Τοπική Κοινότητα Σελιανιτίκων με υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί στην παραλιακή ζώνη. Επιτόπιο έλεγχο για την καταγραφή των ζημιών διενήργησαν τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσουν αρμοδίως τον δήμο Αιγιάλειας. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχουν προκληθεί επανειλημμένως σημαντικές φθορές στο πρόσφατο παρελθόν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr