background img
banner
banner

Μόνο Αίγιο, Συμπολιτεία, Ερινεός σε έκτακτη ανάγκη για τα σκουπίδια…

ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ «ΒΟΥΝΑ» ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Με ηρεμία και χωρίς την «επίσκεψη» απορριμματοφόρων και την παρουσία αστυνομικής δύναμης, κύλησε η χθεσινή κινητοποίηση των κατοίκων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με το «ραντεβού» να ανανεώνονται για σήμερα Τρίτη. Κι ενώ τα απορρίμματα αρχίζουν και σχηματίζουν λόφους σε κάθε γωνιά του δήμου, από πλευράς δημοτικής αρχής δεν ασκούνται ιδιαίτερες πιέσεις για το «σπάσιμο» του μπλόκου στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ίσως επειδή ακόμη και η απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας δεν προβλέπει μεταφορά των απορριμμάτων και εναπόθεση στον εν λόγω χώρο, αλλά θέτει τις Δ.Ε. Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το  Protionline.gr δημοσιεύει σήμερα σε αποκλειστικότητα την απόφαση που εκδόθηκε την 1η Μαρτίου και περιλαμβάνει τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη των Δημοτικών Ενοτήτων Συμπολιτείας, Ερινεού και Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας της Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω αδυναμίας πλήρους αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις μήνες, ήτοι έως και 28 Μαΐου 2018. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Όπως φαίνεται από πλευράς δήμου δεν υπάρχει κανένα μέτρο πίεσης προς τους κατοίκους ώστε να ανοίξουν τον ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι άπαντες γνωρίζουν πως η άδεια του ΧΥΤΑ που λειτούργησε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ανατ. Αιγιάλειας, έχει λήξει από το 2014.

Διαπραγματεύσεις με τρεις ΧΥΤΑ

Παρά ταύτα, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος αυτό που ζητά είναι υπομονή και πίστωση χρόνου, όντας βρισκόμενος σε διαπραγματεύσεις με τρεις ΧΥΤΑ στην Δυτική Ελλάδα ώστε να μεταφέρονται εκεί τα απορρίμματα των τριών υπό έκτακτη ανάγκη Δημοτικών Ενοτήτων. Οι συζητήσεις αφορούν μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Πάλαιρου στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, στο Αγρίνιο αλλά και στον ΧΥΤΑ Φλόκα στην Δυτική Αχαΐα, πλην όμως μόνο με την τελευταία περίπτωση να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, λύση όμως που δεν ικανοποιεί αφού θεωρείται πολύ δύσκολο ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας να μπορεί να δεχθεί και τις 12.000 τόνους απορριμμάτων των τριών Δ.Ε.
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας εκφράζουν την διαμαρτυρία τους γιατί παρότι και εκεί τα σκουπίδια παραμένουν για 21 ημέρες στον δρόμο, οι τρεις Δημοτικές Ενότητες Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού δεν έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατηγορώντας τον δήμαρχο που εξέφρασε το αίτημα για τον χαρακτηρισμό, για διαχωρισμό και διαφορετική αντιμετώπιση πολιτών μέσα στον ίδιο δήμο. Παράλληλα, εξακολουθούν να κρατούν κάθετη στάση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες του ΧΥΤΑ ούτε για τα δικά τους απορρίμματα, την στιγμή που έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο, εάν δεν γίνει αποκατάσταση του Χώρου.

Μετέφεραν το «μπλόκο» για να αποφύγουν τις αναθυμιάσεις…

Χθες, στο σημείο βρισκόταν μεγάλος αριθμός κατοίκων, με την μόνη διαφορά ότι μεταφέρθηκαν λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα προκειμένου ΄΄να αποφύγουμε τις αναθυμιάνσεις και την εισπνοή του βιοαερίου που σε πολλούς προκαλούσε διάφορες ενοχλήσεις΄΄, όπως οι ίδιοι ανέφεραν. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των κατοίκων έσπευσαν να διευκρινίσουν πως δεν κλείνουν τον ΧΥΤΑ τόσες μέρες επειδή δεν έχει άδεια λειτουργίας όπως ο δήμαρχος αναφέρει, αλλά γιατί είναι υπερκορεσμένος σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να διαχειριστεί στο ελάχιστο τον ήδη υπάρχοντα όγκο σκουπιδιών. ΄΄Ακριβώς λόγω της υπερσυσσώρευσης – ειδικά τον τελευταίο χρόνο – τα στραγγίδια είναι τόσο πολλά που ούτε οι δεξαμενές τα χωράνε ούτε ο βιολογικός μπορεί να τα επεξεργαστεί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Χύνονται στο ποτάμι και από εκεί στον Κορινθιακό΄΄, επισημαίνει το μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας Τριαντάφυλλος Οικονόμου προσθέτοντας: ΄΄Η ανακοίνωση άλλωστε του δημάρχου ότι θα εγκαταστήσει φορητό βιολογικό στον «ΧΥΤΑ» είναι παραδοχή ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Που σημαίνει ότι έχουν ξεφύγει κατά πολύ από τα προβλεπόμενα όρια. Εκεί μόνο εργασίες αποκατάστασης καίριων βλαβών και αποτροπής κατολισθήσεων – που είναι συχνό φαινόμενο – μπορούν να πραγματοποιηθούν. Κάτι τέτοιο φυσικά αποκλείει από μόνο του την χρήση του χώρου και για εναπόθεση σκουπιδιών. Ή εργασίες θα γίνονται ή σκουπίδια θα μεταφέρονται και τα δύο αποκλείεται να γίνουν. Ο χώρος καταρρέει και η καθυστέρηση έργων προστασίας του χώρου μπορεί να είναι εγκληματική΄΄.

Αύριο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα!

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι χθες κατατέθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα από το δικηγορικό γραφείο που έχουν εξουσιοδοτήσει οι κάτοικοι, ενώ η εκδίκασή τους θα γίνει αύριο Τετάρτη…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr