background img
banner
banner

Έτοιμοι για… μάχη οι κάτοικοι της Αιγείρας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Σε θέση… μάχης παραμένουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, περιφρουρώντας μέρα- νύχτα τον ΧΥΤΑ Αιγείρας, στον οποίο δεν έχουν επιτρέψει να πέσει ούτε… σακούλα τις τελευταίες είκοσι ημέρες. Η σύγκρουση με τον δήμο καλά κρατεί, ιδίως μετά την Παρασκευή όταν στον Χώρο, με την συνοδεία δύο περιπολικών της αστυνομίας, κατέφθασαν έξι απορριμματοφόρα του δήμου, γεγονός που δημιούργησε την έντονη αντίδραση των κατοίκων, θεωρώντας ότι η «επίσκεψη» των απορριμματοφόρων ήταν σε αντίθεση με τα όσα ο δήμαρχος ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο, περί συμφωνίας για μεταφορά των απορριμμάτων σε τρεις άλλους ΧΥΤΑ της Δυτ. Ελλάδας.

Διότι, όπως τόνισαν οι κάτοικοι, ακόμη κι αυτό που είπε ο δήμαρχος περί χρήσης του ΧΥΤΑ Αιγείρας μόνο για τα απορρίμματα της Δυτικής Αιγιάλειας (που ούτε και αυτό τους βρίσκει σύμφωνους) δεν τηρήθηκε, αφού τα απορρίμματα που μεταφέρθηκαν στον Χώρο την Παρασκευή, προέρχονταν από όλο τον δήμο. Κι ενώ τα απορριμματοφόρα βρίσκονταν παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, οι εκπρόσωποι των κατοίκων έστειλαν… τελεσίγραφο στον δήμαρχο να δώσει εντολή για να φύγουν, καλώντας τον στην λαϊκή συνέλευση που είχαν προγραμματίσει το απόγευμα του Σαββάτου. Μπορεί τα απορριμματοφόρα να… υποχώρησαν και να αποχώρησαν λίγη ώρα μετά, ωστόσο ο δήμαρχος δεν παρέστη στην λαϊκή συνέλευση, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους κατοίκους, τονίζοντας πως δεν διακρίνουν την παραμικρή «καλή θέληση» για να λυθεί το πρόβλημα.

Αυτό που επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων, που είδαν τους αστυνομικούς να τους επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη από τον Περιφερειάρχη άδεια, για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου, «επιβάλλοντας» έτσι την μεταφορά των απορριμμάτων, είναι ότι στο έγγραφο δεν αναφέρεται ότι πρέπει να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας αλλά σε «νόμιμο ΧΥΤΑ», επαναλαμβάνοντας πως ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας δεν είναι νόμιμος αφού η άδειά του έχει λήξει από το 2014.

Οι κινήσεις του δημάρχου για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Κάπως έτσι, η… μετωπική σύγκρουση μεταξύ δήμου και κατοίκων Αιγείρας είναι δεδομένη, μετά την προσωρινή αδειοδότηση που ανακοίνωσε ο δήμαρχος αλλά και την αμετακίνητη θέση του να μην ικανοποιήσει το αίτημά τους για οριστικό κλείσιμο του χώρου. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος ανακοίνωσε τρεις κινήσεις κόστους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εναπόθεσης των απορριμμάτων, που έχουν να κάνουν με την επιδιόρθωση του ΧΥΤΑ Αιγείρας με την απευθείας διαχείριση των στραγγιδίων με διυλισμό, την συμπίεση των στερεών αποβλήτων με νέα πρέσα στον αδειοδοτημένο Σταθμό Μεταφόρτωσης Τεμένης, για περιορισμένο όγκο και την εκτέλεση έργου για βιοαέριο και αλλαγή γαιοϋφασμάτων μελλοντικά.

΄΄Δήμος έκτακτης ανάγκης κατά το ήμισυ;΄΄

Αυτό που τονίστηκε από την Επιτροπή Πολιτών Ανατολικής Αιγιάλειας, στην προχθεσινή λαϊκή συνέλευση είναι ότι ΄΄δεν μπορεί η έκτακτη ανάγκη του δήμου να ισχύει μόνο για τις Δ.Ε. Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού, την στιγμή που και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας είναι δημότες, πληρώνουν φόρους και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στον δήμο. Όπως αναφέρθηκε, πλέον δεν υπάρχει σημείο προσέγγισης, τονίζοντας πως ο δήμος έχει φτάσει το θέμα στα άκρα, αφού, όπως είπαν, από την μία βλέπει ως «λύση» την εναπόθεση των απορριμμάτων της Ανατολικής Αιγιάλειας στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με ταυτόχρονα έργα βελτίωσης, από την άλλη όμως, τόσους μήνες δεν έχει κάνει την παραμικρή παρέμβαση στον ΧΥΤΑ ούτε καν για να «χρυσώσει το χάπι», ενώ ταυτόχρονα δεν λειτουργεί καν βιολογικός καθαρισμός και τα στραγγίδια εξακολουθούν να καταλήγουν στο ποτάμι και από εκεί στην θάλασσα.
Μάλιστα, οι κάτοικοι άνοιξαν το μπλόκο τους μόνο για να περάσει το όχημα μεταφοράς των λυμάτων αλλά και ο εργολάβος για τα μηχανήματα του ΧΥΤΑ, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν δεν έχει ξεκινήσει κανένα έργο.

Συνέχιση του αγώνα με οποιοδήποτε τίμημα…

Η απόφαση που ελήφθη στην προχθεσινή λαϊκή συνέλευση είναι συνέχιση του μπλόκου και ενίσχυσή του με διατήρηση ομάδων περιφρούρησης σε 24ωρη βάση, με την προοπτική να μην «σπάσει» ο κλοιός περιφρούρησης του ΧΥΤΑ, ακόμη κι η άδεια στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, φέρει προ των πυλών Εισαγγελείς και ΜΑΤ…
Να σημειωθεί τέλος ότι με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν ζητήσει την συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας την δέσμευση ότι αυτό θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr