background img
banner
banner

Άλυτο το «αίνιγμα» της εναπόθεσης των απορριμμάτων

 «ΠΝΙΓΜΕΝΗ» Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ ΘΥΜΙΖΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Σε σημείο… μηδέν βρίσκεται η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια, καθώς σε πολλά σημεία οι κάδοι έχουν υπερκαλυφθεί, με τις σακούλες να δημιουργούν λόφους, την δυσοσμία να είναι αφόρητη και τους πολίτες να εκφράζουν την δυσφορία τους. Το αδιέξοδο συνεχίζεται και η όποια σκέψη για ειρηνική και «αναίμακτη» χρήση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, μόνο μάταιη θα πρέπει να θεωρείται, με τους κατοίκους να κρατούν… Θερμοπύλες, δηλώνοντας «παρών» σε 24ωρη πλέον βάση.

Ήδη, το Σαββατοκύριακο ο ΧΥΤΑ Αιγείρας θύμισε… εμπόλεμη ζώνη. Συγκεντρωμένος κόσμος, φωτιές, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και παραταγμένα απορριμματοφόρα δημιούργησαν μία τρομακτική εικόνα, ανάλογη βέβαια αυτής στο εσωτερικό του ΧΥΤΑ αλλά και στις γειτονιές της Αιγιάλειας… Το «αίνιγμα» της εναπόθεσης των σκουπιδιών μοιάζει άλυτο ακόμη για τον δήμαρχο, ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με άλλους ΧΥΤΑ στην Δυτική Ελλάδα, πέραν των τριών με τους οποίους τον ήθελαν να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία. Πιο πιθανή θεωρείται η λύση μεταφοράς μέρους των απορριμμάτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού στον ΧΥΤΑ Δυτ. Αχαΐας στη θέση Φλόκα, λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για τον ΧΥΤΑ Αγρινίου, ενώ στις συζητήσεις μπαίνει εκτός από το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος. Ακόμη και η εκτίμηση ότι σε μία περίπου εβδομάδα θα έχει λυθεί το ζήτημα, δεν μπορεί να θεωρείται ακριβής, την στιγμή που ο όγκος των απορριμμάτων είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει μεταφορά σε έναν μόνο ΧΥΤΑ. Ακόμη όμως κι αν βρεθούν οι Χώροι και επέλθει συμφωνία, με την ενεργοποίηση της παλιάς σύμβασης μεταφοράς, ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τα απορρίμματα του υπόλοιπου δήμου, δηλαδή της Ανατολικής Αιγιάλειας, δεδομένου ότι οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν τον ΧΥΤΑ ούτε για τα «δικά τους» απορρίμματα.

Η κατάσταση πλέον δείχνει οριακή και μετά την απόρριψη του αιτήματος της προσωρινής διαταγής να κλείσει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι, αλλά και με την τρίμηνη άδεια της Περιφέρειας στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ποιες θα είναι οι μορφές πίεσης που θα ασκηθούν για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η άσκηση βίας και οι συλλήψεις είναι το τελευταίο που επιθυμούν κάτοικοι, δημοτική αρχή αλλά και αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν βρεθεί στο σημείο, για την ώρα περιορίζονται σε συστάσεις προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι πάντως, όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά ενισχύουν καθημερινά το μπλόκο με νέα πρόσωπα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις…

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα πάντως, η συζήτησή τους ορίστηκε για τις 24 Απριλίου, ενώ οι κάτοικοι έχουν την πληροφόρηση ότι ο δήμαρχος έχει υποβάλει μήνυση στον Εισαγγελέα Καλαβρύτων και έχει εντολή για συλλήψεις, ωστόσο, ως τώρα, η αστυνομία δείχνει υπομονή και κατανόηση. Παράλληλα, ένα ακόμη εγχείρημα συνάντησης των δύο πλευρών (δημάρχου – κατοίκων) το Σάββατο το πρωί έπεσε στο… κενό, με τους εκπροσώπους των κατοίκων να καταγγέλλουν ότι ο κ. Παναγόπουλος δεν ήθελε συγκεκριμένα πρόσωπα στην συνάντηση, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν όλοι…

Το απόγευμα του Σαββάτου απειλήθηκε… σύρραξη όταν τρία απορριμματοφόρα και ένα κοντέινερ γεμάτα σκουπίδια, με την συνοδεία της ΟΠΚΕ από την Πάτρα, έκαναν την εμφάνισή τους στον ΧΥΤΑ, με τους κατοίκους να έχουν προλάβει να ξαναστήσουν το μπλόκο τους σε χρόνο «μηδέν». Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν επιτόπου και αφού η αστυνομία είχε αποχωρήσει αλλά παρέμεναν τα απορριμματοφόρα, εντόπισαν δυο βασικά θέματα. Το πρώτο, όπως ανέφεραν, είχε να κάνει με την αποφυγή προβοκάτσιας στα παρατημένα οχήματα, που θα επιχειρούνταν να πλήξει τον αγώνα τους. Και το δεύτερο, η αποτροπή της εισόδου τους στο χώρο την νύχτα. Για το πρώτο, μετά από συνεννόηση με δικηγόρο, οι εκπρόσωποι των κατοίκων μετέβησαν στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλουν το γεγονός της εγκατάλειψης απορριμματοφόρων φορτωμένων με σκουπίδια εκτός αμαξοστασίου. Παράλληλα, αποφάσισαν να φυλάσσουν τον χώρο σε βάρδιες σε εικοσιτετράωρη βάση… Την δική του διάσταση δίνει το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, που αναφέρει: ΄΄Ο κ. δήμαρχος κρατά αυτή τη στιγμή την «καυτή πατάτα» που του έχουν πετάξει υπουργείο και περιφέρεια και ο μόνος τρόπος να ξεφύγει από το αδιέξοδο, είναι να ζητήσει να κηρυχθεί και η δική μας περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για το λόγο ότι ο λεγόμενος «ΧΥΤΑ» στην κατάσταση που βρίσκεται είναι αδύνατον να δεχθεί σκουπίδια. Το μόνο που μπορεί να δεχθεί είναι άμεση φροντίδα να μην καταρρεύσει΄΄.

Η σημερινή μέρα αναμένεται να κρίνει πολλά για το θέμα, αφού δεν αποκλείεται οι κάτοικοι να έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι και με τα ΜΑΤ. Άλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι αντιδρώντες στο θέμα ΧΥΤΑ έχουν έρθει αντιμέτωποι με δυνάμεις των ΜΑΤ. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τον Απρίλιο του 2013 όταν οι κάτοικοι της Δυτικής Αιγιάλειας μπήκαν μπροστά να σταματήσουν τα έργα στον ΧΥΤΑ Παπανικολούς με την γνωστή συνέχεια. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο έργο, σταμάτησε την ολοκλήρωση και παράδοσή του και η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης δεν ωφελεί κανέναν…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr