background img
banner
banner

Οι προγραμματικές συμβάσεις “ανοίγουν” τους ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας

ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΣΜΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Την λήψη απορριμμάτων της Αιγιάλειας στις προκαθορισμένες ποσότητες και από τους πέντε εντεταλμένους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, σηματοδοτεί η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους φορείς διαχείρισής τους. Η Οικονομική Επιτροπή δήμου Αιγιαλείας ενέκρινε την πραγματοποίηση της δαπάνης και την διάθεση της αντίστοιχης πίστωσης για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μέχρι την ποσότητα των 12.000 τόνων, σε συνδυασμό με το ΦΕΚ Β΄ 1174/2018 και την αριθ. 3670/10-04-18 παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την εναπόθεση των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου.

Ως γνωστόν, η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δήμο Αιγιαλείας και να προστατευτεί η δημόσια υγεία, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί, σύμφωνα και με το υπ’ αρ. 86673/1366/19- 03-18 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αχαΐας. Οι ποσότητες των 12.000tn ΑΣΑ, οι οποίες αφορούν τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα του δήμου Αιγιαλείας καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του δήμου, έως την ποσότητα των 12.000tn, διατίθενται σε Χ.Υ.Τ.Α. εντός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα Α.Σ.Α. παραλαμβάνονται από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, από την περιοχή «Νησί Τεμένης» της Δ.Ε. Αιγίου, όπου ο ανάδοχος μεταφορτώνει το φορτίο με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό (φορτωτής) και το μεταφέρει με το οχήματά του στους προαναφερόμενους Χ.Υ.Τ.Α. αντίστοιχα.

Στις 689.440€ το συνολικό κόστος

Ο προϋπολογισμός για την εναπόθεση των Α.Σ.Α. καθορίζεται μετά από απόφαση του Δ.Σ. του αντίστοιχου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ως ακολούθως: 1.500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 1ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κοχλαστή» του Δήμου Ναυπάκτου προς 44 € ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, ήτοι συνολικά 66.000 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 15.840€, ήτοι συνολικό ποσό 81.840€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 3.500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Μονοδένδρι» του Δήμου Αγρινίου προς 40 € ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, ήτοι συνολικά 140.000 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 33.600€, ήτοι συνολικό ποσό 173.600€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 5.500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 3ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Κακοπετριά» του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας προς 50 € ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, ήτοι συνολικά 275.000 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 66.000€, ήτοι συνολικό ποσό 341.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 1.000 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 4ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στη θέση «Συλλόγου Ακτημόνων Αγ. Συμεώνος» του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου προς 50 € ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, ήτοι συνολικά 50.000 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 12.000€, ήτοι συνολικό ποσό 62.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 500 τόνοι στο Χ.Υ.Τ.Α. της 2 ης Δ.Ε. Αχαΐας στη θέση «Κάτω Βάθρες ή Γκούντα» του Δήμου Δυτικής Αχαΐας προς 50 € ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, ήτοι συνολικά 25.000 €, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. 24% 6.000€, ήτοι συνολικό ποσό 31.000€ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 689.440€.

Τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου έτοιμα τα έργα στην Αιγείρα

Παρόλα αυτά, και χθες το πρόβλημα με τα απορρίμματα παρέμενε έντονο εκτός κέντρου του Αιγίου, σε συνοικίες και κοινότητες με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα σε κάθε γωνιά του δήμου. Στον δήμο, ταυτόχρονα με την επιχείρηση καθαρισμού μέσω και των ιδιωτικών συνεργείων που έχουν μισθωθεί, εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι παρεμβάσεις στον ΧΥΤΑ Αιγείρας που ήδη βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και σε ό,τι αφορά το βιοαέριο και στα στραγγίσματα, αφού εκτιμάται ότι τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, χθες τοποθετήθηκε η βάση για την εγκατάσταση του μηχανήματος αντίστροφης όσμωσης ύψους 90.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ειδικό μηχάνημα που συλλέγει όλα τα στραγγίδια τα επεξεργάζεται και μπορεί να τα μετατρέψει ακόμη και σε αρδευτικό νερό!

«Βολές» από τους εκπροσώπους των κατοίκων

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας πάντως, συνεχίζουν τον αποκλεισμό του χώρου, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο ότι ακόμη δεν έχει καταθέσει στην Περιφέρεια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας περί κήρυξης όλου του δήμου σε έκτακτη ανάγκη, τονίζοντας πως ΄΄αν δεν κατατεθεί, ο δήμαρχος διώκεται πειθαρχικά με ποινές που προβλέπουν ακόμα και την έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου΄΄. Εμμέσως στρέφονται και κατά των αιρετών που ζήτησαν να ανοίξει έστω και προσωρινά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, σημειώνοντας πως ο χώρος ΄΄έχει κλείσει και γίνονται εργασίες αποκατάστασης βλαβών με στόχο τον περιορισμό της μόλυνσης. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, πρέπει να ελεγχθεί από αρμόδια θεσμικά όργανα της περιφέρειας ως προς το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια πρέπει να μετρηθεί η χωρητικότητά του. Και τότε θα αποφανθεί η περιφέρεια αν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του ή αν έχει τελειώσει οριστικά. Μέχρι τότε, δεν μπορεί να λειτουργήσει΄΄. ΄΄Απόψεις του τύπου “είναι πολλά τα σκουπίδια και πρέπει να δεχθούμε και εμείς μερικά στον “ΧΥΤΑ” μας για να ξεφρακάρουμε” το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύσει το δίκιο μας, να μουντζουρώσει την ηθική του αγώνα μας. Όσο και να μας πιέζει εμάς το βουνό με τα σκουπίδια, πιέζει πολύ περισσότερο την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο – υπεύθυνο καθαριότητας ακόμα περισσότερο. Οι απεγνωσμένες ενέργειες τοπικών παραγόντων – που πρέπει να έχουν ζαλιστεί από τις καθημερινές τους κολοτούμπες – που ζούμε αυτές τις ημέρες, πρέπει να μεταφραστούν σαν κινήσεις απελπισίας του περιβάλλοντος του δημάρχου΄΄, σημειώνουν ακόμη τα μέλη της Επιτροπής των κατοίκων. Καταγγέλλουν τέλος πως ΄΄η λύση δεν είναι τα μαγικά μηχανήματα διαλογής στον ΣΜΑ με μηδαμινά οφέλη, αλλά η διεκδίκηση από το δήμο κονδυλίων για οργάνωση και έναρξη ενός άλλου τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών. Κινδυνεύουμε να μην πάρουμε ούτε ευρώ από τα 25.000.000 που διαθέτει η περιφέρεια, λόγω καθυστέρησης κατάθεσης μελετών΄΄.

Η ανακύκλωση…

Την ίδια στιγμή, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με τοπικούς φορείς προωθεί την ανακύκλωση με τέσσερις κάδους σε πρώτη φάση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας καλεί τα μέλη του και τους επαγγελματίες της περιοχής να εφαρμόσουν την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα, δίνει κατευθύνσεις για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και από τους ίδιους τους επαγγελματίες, καλώντας τους να τοποθετούν τα χαρτοκιβώτια όρθια ή πλάγια για να μην καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο, προειδοποιώντας πως υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες που έχουν καταφθάσει στα γραφεία του Συλλόγου, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες εναποθέτουν στους κάδους απορριμμάτων χαρτοκιβώτια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, χωρίς να ακολουθούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες της ανακύκλωσης. Κι επειδή τα περισσότερα χαρτοκιβώτια αναγράφουν τις φίρμες των επιχειρήσεων τους, τονίζεται πως την… ανοχή, μπορεί να διαδεχθούν καταγγελίες εις βάρος των επιχειρήσεων αυτών…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr