background img
banner
banner

Μήνας αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις

Ο ΜΑΪΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μήνας αφιερωμένος στον Νεομάρτυρα και Οσιομάρτυρα Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις, είναι ο Μάιος για την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που έχει προγραμματίσει μία σειρά από λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Αγίου. Για το πώς ο ίδιος ο Άγιος του έστειλε το «σημάδι» του, μίλησε χθες ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας παράλληλα γνωστή και την έκδοση φυλλαδίων για τον θαυματουργό Άγιο, τα οποία θα μοιράζονται στους πιστούς κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις στα 17 εκκλησάκια της Ιεράς Μητροπόλεως που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουναίνοις.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης, ΄΄στην περιοχή Καλαβρύτων και Αιγιαλείας υπάρχουν σήμερα 17 ναοί, παρεκκλήσια ή εξωκκλήσια, τα οποία τιμώνται στο όνομα του Νεομάρτυρος Νικολάου και εορτάζουν στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. Το λυπηρό στην υπόθεση αυτή είναι ότι δυστυχώς έχει επέλθει μία σύγχυση ως προς τον εορταζόμενο Άγιο! Ενώ η 9η Μαΐου είναι η ημέρα τιμής και μνήμης του Νεομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις, οι πιστοί, προσερχόμενοι για να εκκλησιασθούν, στο μυαλό τους έχουν τον άγιο Νικόλαο Μύρων της Λυκίας! Η σύγχυση οφείλεται ίσως στο γεγονός ότι στα Σπάτα της Αχαΐας στις 10 Μαΐου κάθε χρόνο τιμάται μεγαλοπρεπώς η ιερά μνήμη του Αγίου Νικολάου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού! Με την βοήθεια του Θεού εμείς θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε τη σύγχυση αυτή, ώστε στις 9 Μαΐου να τιμάται ο Νεομάρτυς Νικόλαος ο εν Βουναίνοις, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο τιμάται ο Άγιος Νικόλαος, ο θαυματουργός, ο Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας. Επομένως, άλλος ο Ιεράρχης το σκήνωμα του οποίου βρίσκεται στο Μπάρι της Ιταλίας και άλλος ο Νεομάρτυρας Νικόλαος ο εν Βουναίνοις, ο οποίος μαρτύρησε κατά τρόπο φρικτό το 902μ.Χ. στα Βούναινα, μεταξύ Καρδίτσας και Λαρίσης. Το περίεργο είναι ότι ενώ στην Μητρόπολή μας υπάρχουν 17 εκκλησάκια αφιερωμένα στον νέο Άγιο Νικόλαο, υπήρχε μία σύγχυση ότι πρόκειται για τον Ιεράρχη Άγιο Νικόλαο. Αυτό είναι λάθος, αδικία και απώλεια ευκαιριών αγιασμού δικού μας. Έχουμε εκκλησίες του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου διότι πέρασε το σκήνωμά του από την περιοχή μας για να πάει στο Μπάρι και απ’ όπου πέρασε χτίστηκε εκκλησάκι. Στις 10 Μαΐου το λείψανο του Ιεράρχου στάθηκε στα Σπάτα όπου είναι μεγάλο πανηγύρι. Εμείς εορτάζουμε 9 Μαΐου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το πέρασμα του Αγ. Νικολάου συμπίπτει με την μνήμη του Μάρτυρος΄΄.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο αγίασμα, τονίζοντας: ΄΄Το αίμα του Αγίου Νεομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις είναι ένα καταπληκτικό και παρατεινόμενο θαύμα! Πώς γίνεται από τον κορμό ενός δένδρου να αναβλύζει και να πηγάζει επί 1.100 τόσα χρόνια ένα κόκκινο υγρό, δηλαδή το αίμα του Οσιομάρτυρος; Όταν το δένδρο μαραίνεται και γερνάει, ένα άλλο συνεχίζει το θαύμα! Το ανθρώπινο μυαλό δεν το χωράει! Αλήθεια, ας σκεφθούμε λιγάκι: πώς γίνεται το θαύμα αυτό να επιτελείται επί ένδεκα τόσους αιώνες; Το έτος 902 μ.Χ. εμαρτύρησε ο Νεομάρτυς και το έτος 2018 συνεχίζει να αναβλύζει το άγιασμα, δηλαδή το αίμα του Νεομάρτυρος; Δηλ. το θαύμα συνεχίζεται επί 1.116 τόσα χρόνια!΄΄.

Ο τοπικός Ποιμενάρχης είπε ακόμη ότι ο Άγιος του έστειλε ως μήνυμα το αγίασμα! Όταν το είδα αυτό συγκλονίστηκα και άρχισα να ψάχνω οπότε ανακάλυψα ότι έχουμε 17 εκκλησάκια και ότι έχουμε λείψανα του Αγίου στα Αραχωβίτικα, στην Μονή Ταξιαρχών, στην Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και στην Μονή Αγίας Λαύρας. Σκέφτηκα πως είναι ανάγκη να τιμήσουμε τον Άγιο τον Νεομάρτυρα και ο κόσμος να τον παρακαλεί στις προσευχές του και να επικαλείται την μεσιτεία Του. Γι’ αυτό και αφιερώσαμε τον μήνα Μάιο στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρος. Ήδη η πρώτη λειτουργία τελέσθηκε την 1η Μαΐου στο Πυργάκι΄΄.

Πρόγραμμα λατρευτικών εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις εξής λατρευτικές εκδηλώσεις: Στις 9 Μαΐου στο εκκλησάκι Αγ. Νικολάου παραλίας Αιγίου θα λειτουργήσουν οι Άρχιμ. Καλλίνικος Πουλής-Καθηγούμένος Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, π. Αθανάσιος Λιακόπουλος,. π. Ιωάννης Άμαραντίδης. Στο Βουλωμένο Αιγίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο και τους Στυλιανό Καπράλο, π. Χαράλαμπο Μουρίκη, π. Σπήλιο Σωτηρόπουλο, π. Ζαχαρία Κυρμαλή. Στις 13 Μαΐου στην Άκράτα-Άνω Πόρρωβίτσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο και τους π. Χαράλαμπο Καρούζο, π. Σωτήριος Κόσκορη, στον Καλαμιά από τους Νικόλαο Μεντζελίδη-Έφημέριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κραθίου, π. Νεοκλή Παπαμεντζέλου, π. Σωτήριος Κουκούση, π. Αριστοτέλη Οικονομόπουλο. Στις 12 Μαΐου στην Περιστέρα θα λειτουργήσουν οι Νικόλαος Μεντζελίδης-Έφημέριος Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κραθίου, π. Δημήτριος Σιαφλάς, π. Αριστοτέλης Οίκονομόπουλος, π. Δημήτριος Ταρανάς, στις 9 Μαΐου στην Κερνίτσα οι π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, π. Χρήστος Μιχαλόπουλος, π. Αθανάσιος Άνω Ζαχλωρού, στην Κούτελη, στην Κέρτεζη, στο Κεραμιδάκι, στους Άνω Λουσούς, στον Χελμό, στην Λεύκα, στις 5 Μαΐου στο Σοπωτό και την Ψωφίδα, στις 9 Μαΐου στο Λευκάσιο και τέλος στις 20 Μαΐου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου.

Έκδοση βιβλίου για τον θαυματουργό Άγιο

Ο Μητροπολίτης παρουσίασε και τα βιβλιαράκια που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη για τον Άγιο Νικόλαο τον νέο Οσιομάρτυρα Βουναίνης, τα οποία έχουν 17 διαφορετικά οπισθόφυλλα, με τις φωτογραφίες από τα 17 εκκλησάκια. Όπως έκανε γνωστό, όπου θα γίνει λειτουργία θα διανεμηθεί το φυλλάδιο για να γνωρίσει ο κόσμος τον Άγιο. Μάλιστα, όπως ανέφερε, για να ενισχύσει την προσπάθειά του ώστε να γνωρίσει ο κόσμος τον Άγιο Νικόλαο, πραγματοποίησε εκδρομή στην Άνδρο για προσκύνημα εκεί όπου βρίσκεται η Τιμία Κάρα του Αγίου, το οποίο ευωδιάζει πάρα πολύ έντονα. ΄΄Αισθάνομαι ενοχές επειδή 40 χρόνια τώρα δεν ήξερα αυτό τον Άγιο και δεν τον τίμησα όπως θα έπρεπε και μου φανερώθηκε ξαφνικά στέλνοντάς μου το μύρο του. Νιώθω τύψεις και θέλω να εξιλεωθώ που τον Άγιο αυτό τον αγνόησα. Θέλω αυτός ο Άγιος να γίνει προστάτης της περιοχής μας και ο κόσμος να τον οικειοποιηθεί. Όπου έχω χρησιμοποιήσει το αγίασμά του σε ασθενείς, θεραπεύονται! Μία Αιγιώτισσα που είχε μεγάλο πρόβλημα με τα μάτια της, έγινε καλά, όταν πέρυσι της διάβασα μία ευχή και την ψέκασα στα μάτια με το αγίασμα. Η γυναίκα αυτή είχε ολική τύφλωση από το ένα μάτι και 10% από το άλλο και θεραπεύτηκε από τον Άγιο΄΄, επισήμανε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr