background img
banner
banner

Οινοξένεια 2018 – Μάκινα πολιτισμού!

ΕΝΑ «ΓΕΜΑΤΟ» ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΩΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΤΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Ο θεσμός Οινοξένεια έρχεται και φέτος για να αναδείξει και να προβάλλει τους εξαιρετικούς οίνους της Αιγιάλειας, το τοπίο και τα αμπελοτόπια της, την τοπική γαστρονομία και τις μικρές κρυφές της χάρες. Φέτος τα Οινοξένεια έχουν τιμηθεί με το Σήμα του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018». Με αφορμή την πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα Οινοξένεια τιμούν την κυρά των αμπελώνων, τη σταφίδα.

Πρωταγωνιστές είναι τα οινοποιεία της περιοχής: Αμπελώνες ΡΙΡΑ, ΚΑΒΙΝΟ, Οινοποιείο Κανακάρης, Οινοποιείο Καρανικόλας, Οινοποιείο Κροκιδάς, Οινοποιείο Τετράμυθος. Μια σειρά εκλεκτών επιχειρήσεων εστίασης, κατάλυσης και αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής συμπληρώνει το Δίκτυο Οινοξένεια, προτείνοντας και προσφέροντας συνδυασμούς γεύσεων και εμπειριών. Στόχος η ανάδειξη της Αιγιάλειας ως ένας αναδυόμενος εναλλακτικός οινοτουριστικός, γαστρονομικός και πολιτιστικός προορισμός, ο οποίος προσφέρει ευκαιρίες εξερεύνησης και απόλαυσης όλο τον χρόνο.

Θα «φωτιστούν» πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού

΄΄Η Αιγιάλεια, ο τόπος που παράγει τη μοναδική Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα ΠΟΠ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ»,τιμά το προϊόν που του προσέφερε επιβίωση και πλούτο από τον 19ο αιώνα ως και σήμερα. Σε συνεργασία με την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) θα προσπαθήσουμε φέτος να φωτίσουμε πλευρές της ιστορίας και του πολιτισμού της σταφίδας. Θα αναδείξουμε παλιές αποθήκες στο λιμάνι, θα στολίσουμε την παραλιακή ζώνη και θα θυμηθούμε τα Πριμαρόλια, τη γιορτή της πόλης όταν έφευγε το καράβι για την Αγγλία, φορτωμένο με το πρώτο πολύτιμο φορτίο σταφίδας της χρονιάς΄΄, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Πέμπτη 16 Αυγούστου με μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα πλημμυρίσει όλο το παλιό και το νέο λιμάνι του Αιγίου. Ανάμεσα στις σταφιδαποθήκες και τις παλιές γραμμές του τραίνου, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν στιγμές του παρελθόντος μέσα από έκθεση φωτογραφίας, θα κάνουν γευστική δοκιμή των εκλεκτών κρασιών των οινοποιείων του Δικτύου Οινοξένεια, θα δοκιμάσουν σταφιδολιχουδιές, θα εξερευνήσουν τη διαδρομή ως το παλιό λιμάνι και θα φτάσουν στο νέο λιμάνι, εκεί όπου η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα συμμετάσχει στη γιορτή με μια μεγάλη συναυλία.

Κατά τη διάρκεια του εορταστικού δεκαημέρου τα οινοποιεία που συμμετέχουν παίρνουν τα ηνία και παρουσιάζουν τους οίνους τους σε ειδικές εκδηλώσεις με γευσιγνωσία και άλλα δρώμενα. Πολλές εκδηλώσεις γευστικών συνδυασμών οίνου και φαγητού, παρουσίαση κρασιών των οινοποιείων στα εστιατόρια, δράσεις στα ορεινά, σε πανέμορφα σημεία μέσα στους αμπελώνες και τα οινοποιεία αλλά και στην παραλιακή ζώνη θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα.

Τα Οινοξένεια θα κλείσουν την Κυριακή 26 Αυγούστου, με την παραδοσιακή τελετή λήξης στο Υπαίθριο Θέατρο «Γεώργιος Παππάς» με την«ΑριστοφΟινιάδα», μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση των Οινοξενείων που διατρέχει τα έργα του Αριστοφάνη που έχουν αναφορές στο κρασί, πλέκοντας λόγο, μουσική και τραγούδιαστο βασικό μήνυμα της ζωής: το γέλιο και η χαρά. Στην παράσταση αυτή συμμετέχουν πολλές καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Λιζέτα Καλημέρη.

Τα Οινοξένεια τελούν υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της απονομής του Σήματος του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr