background img
banner
banner

Από μέρα σε μέρα η πρόσκληση του ΕΠΠΕΡΡΑ για τα δίκτυα αποχέτευσης

ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 22 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η πρόσκληση και η κατάθεση πρότασης από την πλευρά της ΔΕΥΑΑ για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», του έργου κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών 2.000 έως και 10.000 κατοίκων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 21.800.000 ευρώ και εφόσον εξασφαλιστούν τα χρήματα, μαζί με τα 5,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», θα συμβάλουν στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον δήμο Αιγιαλείας.
Κατόπιν επικοινωνίας των υπευθύνων της ΔΕΥΑΑ με το ΕΠΠΕΡΡΑ την περασμένη εβδομάδα, κατέστη σαφές ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στον… αέρα η πρόσκληση, με την Δημοτική Επιχείρηση να έχει ήδη έτοιμη την πρόταση ένταξης, η οποία άλλωστε είναι ενιαία με αυτή που κατατέθηκε αρχές Σεπτεμβρίου για το «ΦιλόΔημος ΙΙ», ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και αφορά το συμπληρωματικό έργο για τους οικισμούς μέχρι 2.000 κατοίκους, ενώ αφορά τους αγωγούς αποχέτευσης της Δυτικής Αιγιάλειας (Πανόραμα, Σελιανίτικα, Λόγγος, Καμάρες, Λαμπίρι), η κατασκευή των οποίων δεν μπόρεσε να ενταχθεί στο συνολικό δίκτυο λόγω έλλειψης χρημάτων.

Δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις, μία δημοπράτηση

Το ΕΠΠΕΡΡΑ όμως καλείται να καλύψει την χρηματοδότηση για το κύριο έργο της διασύνδεσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας, με τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό που οδηγεί στον Βιολογικό Καθαρισμό και περιλαμβάνει παραλιακά οικιστικά συγκροτήματα άνω των 2.000 κατοίκων, από τη Ροδοδάφνη μέχρι την Ακράτα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ενιαία μελέτη και ένα έργο με δύο διαφορετικές όμως χρηματοδοτήσεις, πράγμα που δεν θα επηρεάσει την δημοπράτηση, η οποία θα είναι κοινή για όλα, άρα και ένας ο ανάδοχος του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αιγιαλείας, προκειμένου να αποκτήσει τεχνική επάρκεια για την υλοποίηση του έργου. Η βούληση του δημάρχου, Θανάση Παναγόπουλου, που είναι και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, ο φορέας της υλοποίησης να είναι η δημοτική επιχείρηση, τον οδήγησε αρχικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αργότερα στον δήμο Πατρέων, προς αναζήτηση μηχανικών που θα εξασφάλιζαν τη διαχειριστική επάρκεια που ζητούσαν οι φορείς χρηματοδότησης. Η Περιφέρεια, που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου του κεντρικού Συλλεκτήριου Αγωγού από Αιγείρα μέχρι Λαμπίρι, αρνήθηκε να παραχωρήσει δύο μηχανικούς που ζήτησε ο δήμαρχος, ενώ τελικώς ούτε από τον δήμο Πατρέων διατέθηκαν, με το βάρος να πέφτει στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αιγιαλείας, απ’ όπου θα διατεθεί το επιστημονικό προσωπικό για την εκτέλεση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ και τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται και είναι ιδιωτικές συνδέσεις, θα καλυφθούν από ιδίους πόρους της ΔΕΥΑΑ.
Θα πρέπει, τέλος, να αναφερθεί ότι εσφαλμένα την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό από μέσα ενημέρωσης πως το έργο της κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών παραλιακών οικισμών εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο ΕΠΠΕΡΡΑ, κάτι που διαψεύδεται από τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ που από μέρα σε μέρα αναμένουν να βγει η πρόσκληση ώστε να καταθέσουν την αίτηση, προκειμένου να μην χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο για την εκτέλεση του έργου.

Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Εν τω μεταξύ, η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑ έρχεται ξανά προς συζήτηση στο μεθαυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με την τροποποίηση της συστατικής πράξης της Δημοτικής Επιχείρησης και του Κανονισμού Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Πρόκειται για τυπικό αλλά ουσιαστικό θέμα που αφορά τις άδεις χρήσεις για τις γεωτρήσεις ώστε να βγουν μεικτές για ύδρευση και άρδευση για λόγους οικονομίας.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr