background img
banner
banner

Στα… χαρακώματα ξανά οι κάτοικοι της Αιγείρας

ΜΑΖΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ – ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ!

Πιο δυναμικές δράσεις και πιο στοχευμένες παρεμβάσεις με σκοπό το κλείσιμο του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποφάσισαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας που αντιδρούν στην λειτουργία του, οι οποίοι συμμετείχαν προχθές βράδυ στην λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα. Την ερχόμενη Πέμπτη μεταβαίνουν μαζικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να ζητήσουν από τον Απόστολο Κατσιφάρα να κλείσει έστω και προσωρινά τον χωρίς άδεια ΧΥΤΑ, ενώ έπεται και σύνεχεια…

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, το «παρών» έδωσε και η νομική σύμβουλος των κατοίκων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μαζί με την δικηγόρο Μαρία Νικολοπούλου, η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε στους πολίτες «που αγωνίζονται για την ζωή και την υγεία τους, για τη ζωή, την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους και των οικογενειών τους», όπως χαρακτηριστικά είπε, κάνοντας αναφορά «στις νέες νομικές ενέργειες εναντίον της παράνομης κι επικίνδυνης λειτουργίας ΧΥΤΑ, που αποδεδειγμένα απειλεί με καρκίνο τους κατοίκους της περιοχής», σύμφωνα με τα λεγόμενά της. ΄΄Η αναζήτηση ευθυνών θα επεκταθεί σε κάθε υπεύθυνο, όσο υψηλά ιστάμενος κι αν είναι, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου αλλά και των αρμοδίων Εισαγγελέων και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που αντί να προστατεύσουν τους κατοίκους, διευκόλυναν καθοριστικά την παρανομία΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου, αναλύοντας τα επόμενα νομικά βήματα.

Στο… χέρι του Περιφερειάρχη

Από πλευράς αγώνα, αυτό που τονίστηκε από την Επιτροπή αλλά και από τους παριστάμενους, είναι ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικός και πιο έντονος. Αποφασίστηκε δε μαζική μετάβαση των κατοίκων, με πούλμαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, την ερχόμενη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου για συγκέντρωση. Εκεί θα επιδιώξουν να συναντήσουν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να του ζητήσουν να κλείσει έστω και προσωρινά τον ΧΥΤΑ μέχρι και εάν δοθεί άδεια λειτουργίας. Ανέφεραν ακόμη πως νομικά στέκει ότι μόνο αυτός μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση.

Καταγγέλθηκε ακόμη πως δεν έχουν εκτελεστεί τα απαιτούμενα έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας παρά μόνο λίγα, ΄΄αέριο δεν καίει και μόλις πριν μία εβδομάδα έβαλαν γαιούφασμα στην δεξαμενή΄΄, ανέφεραν, τονίζοντας πως δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία ούτε να παίζουν με την υγεία τους. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι σε κανέναν από τους πέντε ΧΥΤΑ που προέβλεπε ο ΦΕΚ δεν μεταφέρθηκαν απορρίμματα από την Αιγιάλεια, τα οποία εναποτίθενται όλα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας και πως μόνο για ένα μήνα μεταφέρθηκαν ορισμένα σε έναν από τους ΧΥΤΑ. Καταγγέλθηκε ακόμη το γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση που θα μείωνε τον όγκο των απορριμμάτων.

Τέλος, τονίστηκε ότι η ογκομέτρηση δείχνει τώρα πιο υπερφορτωμένο τον ΧΥΤΑ εν συγκρίσει με τον Ιούνιο. Μέτρηση που έγινε από τους ίδιους τους υπεύθυνους επιστήμονες από την Περιφέρεια. Όπως τόνισαν, ΄΄βγήκαν τα δείγματα από την πρώτη γεώτρηση και έδειξαν επιβαρυμένα με καρκινογόνα ζουμιά. Ζήτησαν από τον δήμο και δεύτερη και τρίτη γεώτρηση,  όμως αποφεύγει να τις κάνει για ευνόητους λόγους΄΄.

Περί Παπανικολούς

Αναφορά έγινε και στα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς, με τους κατοίκους της Αιγείρας να εκτιμούν ότι θα περάσουν τέσσερα χρόνια για να γίνει κάτι και πως ως τότε είναι αδύνατον ο ΧΥΤΑ Αιγείρας να σηκώνει όλο αυτό το βάρος. Παράλληλα, τονίστηκε πως πλέον, βάσει Ε.Ε. δεν κατασκευάζεται πουθενά ΧΥΤΑ.

Κατάληψη Δημαρχείου και κλείσιμο του ΧΥΤΑ…

Σε ό,τι αφορά τέλος τις επόμενες ενέργειές τους, οι κάτοικοι προγραμματίζουν μετά την κινητοποίηση στην Περιφέρεια, συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου Αιγιαλείας και τέλος, κλείσιμο του ΧΥΤΑ με την συνεχή παρουσία της κ. Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι η ίδια δεσμεύθηκε και ζήτησε να έρθει. Επίσης, μετά την Περιφέρεια, θα κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα από την κ. Κωνσταντοπούλου εκ μέρους των κατοίκων και μήνυση στον Εισαγγελέα. Οι ημερομηνίες των υπολοίπων κινητοποιήσεων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr