background img
banner
banner

Δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις Ξανθού τους νοσοκομειακούς γιατρούς

ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ…

“Βροχή» αιτημάτων κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό που επισκέφθηκε προχθές την Πάτρα, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Αχαΐας. Σε συνάντηση που είχαν μαζί του, ζήτησαν διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το ιατρικό μισθολόγιο και την καταβολή των αναδρομικών, την πορεία υλοποίησης των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό, τα κενά που θα προκύψουν μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών καθώς και τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι παρότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για χορήγηση αναδρομικών στους γιατρούς, η κυβέρνηση- αντιλαμβανόμενη την αδικία- αποφάσισε  από το υπερ- πλεόνασμα του τρέχοντος έτους να καλυφθεί ένα μέρος αυτής της οφειλής. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα καθοριστεί το ακριβές χρηματικό ποσό που θα διατεθεί και θα ακολουθήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Όσον αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογίου ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα τέτοια συζήτηση και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο ακριβής χρόνος υλοποίησης της σταδιακής αποκατάστασης των απωλειών στο ιατρικό ειδικό μισθολόγιο.

Για τις προσλήψεις, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ήδη έχουν προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας περίπου 5.000 μόνιμο προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και επιπλέον 1000 άτομα μόνιμο διοικητικό προσωπικό από τους επιτυχόντες του 1998. ΄΄Από το 2016 και μετά, για πρώτη φορά η αναλογία προσλήψεων/ αποχωρήσεων έχει θετικό πρόσημο. Προσλάβαμε πολλούς επικουρικούς προκειμένου να καλύψουμε γρήγορα τα κενά και να αποφύγουμε το λειτουργικό μπλακ- άουτ΄΄, είπε ο Υπουργός  και απάντησε ότι τα κενά που θα προκύψουν από τη λήξη της θητείας τους θα τα καλύψουν άλλοι επικουρικοί από τη λίστα των ΥΠΕ. Ωστόσο, σημείωσε ότι κάποιοι επικουρικοί έχουν  ήδη προσληφθεί σε μόνιμες θέσεις ενώ ορισμένοι θα μπορούν να επαναπροσληφθούν μέσω της λίστας. ΄΄Στις αρχές του νέου έτους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα ανακοινώσει το πλάνο των επόμενων προσλήψεων που στόχο θα έχουν να καλύψουν τα κενά που προέκυψαν από τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και από τις αποχωρήσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στα χρόνια των μνημονίων΄΄, είπε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναβάθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευομένων στα νοσοκομεία και ότι το υπουργείο Υγείας θα ενσωματώσει αλλαγές στο σημερινό σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων στο προσεχές νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, ενώ ανακοίνωσε κι άλλες δύο ΤΟΜΥ για την Πάτρα, ενώ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά για το Αίγιο…

Απεργία και στο ΠΕΔΥ

Εν τω μεταξύ, σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι γιατροί νοσοκομείων της Αχαΐας και ΠΕΔΥ ως… ύστατο μέτρο “για να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Δημόσια Περίθαλψη, να μην καταρρεύσουν τα Πολυιατρεία και να προστατεύσουμε το δικαίωμα των κατοίκων της χώρας μας στην αξιοπρεπή πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα΄΄, όπως αναφέρουν, με την Ε.Ι.Ν.Α. να απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή.

Οι γιατροί των δημόσιων δομών υγείας όπως Πολυϊατρεία, Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου κ.ά., καταλογίζουν στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ενέργειες και αποφάσεις που αποδυναμώνουν δραματικά την ΠΦΥ, με την πρόχειρη εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού να αποδεικνύεται καταλύτης στο σύστημα της ΠΦΥ.

Χωρίς γιατρούς στις δομές της ΠΦΥ, πάντως και χωρίς την… απεργία, βρίσκονται οι Έλληνες τους τελευταίους δύο μήνες. Παράλληλα, από την 1η Αυγούστου διακόπηκαν οι συμβάσεις των 1.700 γιατρών, παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που ουσιαστικά σήμανε την “αποασφάλιση του πληθυσμού” συμφωνα με τους γιατρούς του Οργανισμού. Εκτιμάται ότι από αυτές τις συμβάσεις “χάθηκαν” εκατομμύρια επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr