background img
banner
banner

“Να αναδείξουμε με κάθε κόστος τα ταλέντα του τόπου μας”

Η ΑΒΡΑΜ ΚΛΕΜΑΝΣΑ – ΣΙΜΟΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Η Αβράμ Κλεμάνσα-Σιμόνα αποτελεί μία ξεχωριστή παρουσία για την Αιγιάλεια στο χώρο του αθλητισμού, τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια για πολλά χρόνια, τόσο ως αθλήτρια όσο και ως προπονήτρια. Σπουδαία αθλήτρια με πολλές διακρίσεις σε Ρουμανία και Ελλάδα, έχει κατακτήσει χρυσό και αργυρό ευρωπαϊκό μετάλλιο και με τις δύο Εθνικές ομάδες σε στίβο και σόφτμπολ, αλλά η μεγάλη της αγάπη είναι η γυμναστική, με την οποία επίσης έχει πολλά μετάλλια σε διεθνείς αγώνες. “Η γυμναστική είναι από τα κορυφαία αθλήματα παγκοσμίως. Αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων. Είναι ένα όμορφο αλλά και πολύ δύσκολο άθλημα, όπου το χαρακτηρίζει η τελειότητα στην κίνηση” μας λέει, η Αιγιώτισσα (πλέον) προπονήτρια της Φιλαθλητικής Λέσχης Αιγίου, που συμπληρώνει σχεδόν 2,5 δεκαετίες στην πόλη μας. Η Αβράμ Κλεμάνσα-Σιμόνα γεννήθηκε στις 12.12.1968 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Είναι παντρεμένη με τον Αιγιώτη γυμναστή Βασίλη Κωσταρίδη, συμφοιτητή της στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά τον Σταμάτη και την Νεφέλη, 9 ετών. Είναι αριστούχα στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου. Επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και το Αίγιο το 1992 και εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1995. Είναι διεθνής και με τις 2 χώρες! Στην Εθνική ομάδα Ρουμανίας στην Ενόργανη Αγωνιστική Γυμναστική και στον Κλασσικό Αθλητισμό και στην
Εθνική ομάδα της Ελλάδας στο Σόφτμπολ.

Σιμόνα πότε ξεκίνησες τον αθλητισμό και με ποιο άθλημα;

Ήμουν ένα ζωηρό παιδί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσω από πολύ νωρίς, 3 1/2 ετών, το αθλητικό μου ταξίδι με το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής και συνέχισα με τον Κλασσικό αθλητισμό, το Χάντμπολ και το Σόφτμπολ

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές διακρίσεις σου;

Στην Ενόργανη γυμναστική (έως 12 ετών) έχω κερδίσει πολλά μετάλλια σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες. Αγωνίστηκα σε πολλούς αγώνες στην Ρουμανία και σε αρκετά ακόμη κράτη. Ήμουν επίλεκτη στα ταλέντα της χώρας και στην εθνική ομάδα. Γενικά, επειδή ήμουν πολύ καλή στα αθλήματα που βασίζονται στην ταχύτητα διακρίθηκα και στον στίβο, σε πάρα πολλούς αγώνες στα εθνικά πρωταθλήματα και σε διεθνείς αγώνες στην Ρουμανία και στο εξωτερικό (στον ανοικτό και κλειστό στίβο). Κατέκτησα την 1η, 2η και 3η θέση στην χώρα στα 100μ (11`40“ επίδοση), στο μήκος (6,40μ.), στις σκυταλοδρομίες 4Χ100, καθώς και στα 60μ και 60μ. Εμπόδια, μήκος και στo πένταθλο στον κλειστό στίβο. Στην σκυταλοδρομία 4χ100, νεανίδων κατέκτησα την 1η θέση στο Πανευρωπαικό πρωτάθλημα. Έγινα μέλος της προ-Ολυμπιακής ομάδας της Ρουμανίας που προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς του 1988 στην Σεούλ .

Και στα δύο ομαδικά αθλήματα; Χάντμπολ και Σόφτμπολ;

Την περίοδο 1988-1992 αγωνίστηκα με την πανεπιστημιακή ομάδα Χαντμπολ, με μεγάλη επιτυχία και είχα διακρίσεις στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την προπονητική στην γυμναστική, ασχολήθηκα ως αθλήτρια με το Σόφτμπολ, όπου έγινα μέλος της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας και αγωνίστηκα σε τουρνουά και camps σε Ολλανδία, ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ήμουν μέλος της προ-Ολυμπιακής ομάδας εν όψει των Ολυμπιακών στην Αθήνα το 2004. Το 2005 στην Τσεχία κατακτήσαμε την 2η θέση στην Ευρώπη. Έτσι κατάφερα να γίνω 2 φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης, σε δύο διαφορετικά αθλήματα και με δύο διαφορετικά εθνόσημα! Το 2006 αποφάσισα να αποσυρθώ από την ενεργό δράση, ως αθλήτρια επιδόσεων.
Τέλος, το 2015 συμμετείχα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων στίβου όπου κατέκτησα, σε σφαίρα και ακόντιο, την 1η θέση με πολύ καλές επιδόσεις. Ελπίζω να βρω χρόνο να συνεχίσω έστω και ως βετεράνος να αγωνίζομαι έτσι ώστε να δίνω ένα θετικό παράδειγμα στα παιδιά και της αθλήτριές μου.

Με τη Φιλαθλητική

Πότε ιδρύθηκε η Φιλαθλητική και πόσα τμήματα διαθέτει σήμερα;

Το 1997, με σκοπό να φέρει νέα αθλήματα άγνωστα στον τόπο μας και να δώσει νέες υγιείς αποδράσεις στην νεολαία. Σήμερα δραστηριοποιούμαστε στη Γυμναστική (ενόργανη, ρυθμική, ακροβατική, γενική και τραμπολίνο), στην καλαθοσφαίριση, στον στίβο, στην αντισφαίριση και στην κολύμβηση. Στο παρελθόν είχαμε ενεργοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα και στα αθλήματα Σόφτμπολ, Μπέιζμπολ, Κανόε-Καγιάκ, αλλά δυστυχώς είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τις εγκαταστάσεις και τις προπονήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να συνεχίσουμε.

Υπάρχουν ταλέντα στη γυμναστική; Πόσα παιδιά προπονείς συνολικά;

Σήμερα στα τμήματα γυμναστικής προπονώ 80-100 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών. Ταλέντα πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν!

Οι διακρίσεις, ως προπονήτρια, με την ομάδα γυμναστικής της Φιλαθλητικής Λέσχης Αιγίου;

Πολλές αθλήτριές μας έχουν κατακτήσει σε εθνικά πρωταθλήματα, μετάλλια στον ακροβατικό διάδρομο και στο τραμπολίνο ενώ συμμετέχουμε και στα αντίστοιχα ηλικιακά πρωταθλήματα της ενόργανης γυμναστικής με καλές παρουσίες στις ασκήσεις εδάφους και στη δοκό ισορροπίας.

Προσωπικά, οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι οι συμμετοχή μας σε διεθνείς αγώνες στο εξωτερικό. Το 2001 Ευρωπαϊκό στο Dorbirn/ Austria, το 2003 Παγκόσμιο στην Lisboa/Portugal, το 2010 Ευρωπαικό στην Oddense/Danemark & το 2018 στο Sabac/Serbia! Ήδη μελετάμε προτάσεις και προγραμματίζουμε την νέα διεθνή συμμετοχή μας στο εξωτερικό για το 2019.

Καλύπτει τις ανάγκες σας η αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου;

Δυστυχώς, οι ανάγκες μας ποτέ δεν καλύπτονταν και ειδικά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη. Οι ώρες από ανύπαρκτες έως ελάχιστες στην κεντρική αίθουσα του γυμναστηρίου, ενώ στην μικρή αίθουσα δεν χωράνε τα τμήματα και η ασφάλεια δεν είναι ικανοποιητική. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις δημοτικές εγκαταστάσεις και σε συνδυασμό με την έλλειψη αξιοκρατίας και αξιολόγησης των σωματείων δημιουργείται αρνητικό κλίμα και ποικίλα άλλα προβλήματα που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη το τοπικού αθλητισμού. Εμείς ως γυμναστική, παρ`όλες τις διακρίσεις (που κανένα άλλο δεν έχει να επιδείξει σε τόσο μεγάλη διάρκεια) και την σταθερή παρουσία μας στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας εδώ και 21 χρόνια, είμαστε διωκόμενοι από τον Δήμο. Δυστυχώς, υποχρεωνόμαστε εδώ και τρία χρόνια να πραγματοποιούμε προπονήσεις στην Πάτρα, στο αθλητικό κέντρο “Λαδόπουλου“, όπου μας φιλοξενεί ο δήμος Πατρέων!

Ποιες οι διαφορές ανάμεσα σε Ρουμανία και Ελλάδα στον τομέα του αθλητισμού;

Υπάρχουν διαφορές αλλά και ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών στον αθλητισμό.
Διαφέρουν στο προγραμματισμό, στις εγκαταστάσεις και στην επιστημονική στήριξη. Επίσης και στην ευρύτερη αθλητική κουλτούρα. Στην Ρουμανία όλοι έχουν αθληθεί στην παιδική τους ηλικία και συνεχίζουν και στην ενήλικη ζωή τους την άσκηση ως τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα τώρα ξεκινάει να αναπτύσσεται ο αθλητισμός πιο μαζικά. Στην Ρουμανία έχουν αθλητική κουλτούρα και σέβονται – αναγνωρίζουν όλα τα αθλήματα και τους παρέχουν τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις για εξάσκηση. Επίσης, ο πανεπιστημιακός και ο σχολικός αθλητισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός στην Ρουμανία.Στην Ελλάδα όλα είναι ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τα υπόλοιπα αθλήματα δεν είναι σε υπόληψη και οι εγκαταστάσεις περιορισμένες ή ακατάλληλες. Στην Ρουμανία παρέχεται επιστημονική βοήθεια κι από άλλους κλάδους στον προπονητή έτσι ώστε να πετύχει τον στόχο του. Στην Ελλάδα ο προπονητής παλεύει μόνος μια και πρέπει να είναι ταυτόχρονα ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, διαιτολόγος, διοικητικός κ.π.α..! Στη γενέτειρά μου οι προπονητές είναι όλοι πτυχιούχοι-παιδαγωγοί ενώ στην Ελλάδα όποιος θέλει δηλώνει προπονητής! Είναι αδιανόητο για εμένα προσωπικά, να μην ελέγχουν οι γονείς ποιος εκπαιδεύει τα παιδιά τους! Οι δύο χώρες όμως έχουν ομοιότητες όπως το ταλέντο και η ευρύτερη αγάπη για τον αθλητισμό.

Ποιοι είναι οι άμεσοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι;

Προσπαθώ συστηματικά για την ανάπτυξη της γυμναστικής και του αθλητισμού γενικότερα στον τόπο μας. Επίσης επιθυμώ να αναδείξω, ανεξάρτητα κόστους, τα τοπικά ταλέντα και να δώσω νέες προτάσεις αθλητικής απόδρασης από την καθημερινότητα στα νέα παιδιά. Ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και για την γυμναστική στον τόπο μας. Η γυμναστική είναι από τα κορυφαία αθλήματα παγκοσμίως. Αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων (stretching). Είναι ένα όμορφο αλλά και πολύ δύσκολο άθλημα, όπου το χαρακτηρίζει η τελειότητα στην κίνηση. Αρκεί να σκεφτούμε ότι, για μια άσκηση δευτερολέπτων προετοιμάζεσαι χρόνια! Οι αθλητές της γυμναστικής πρέπει να έχουν χαρακτήρα, υπομονή, επιμονή, εξυπνάδα, να είναι δραστήριοι κ.λ.π. Για αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά επέλεξα να γίνω προπονήτρια γυμναστικής παρ΄όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν.

 

Ολη η οικογένεια σε αγώνες στίβου στο Αίγιο

Από βράβευσή της


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr