background img
banner
banner

Συντονισμός για να «οχυρωθεί» η Αιγιάλεια εν όψει χειμώνα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Υπέρ του καλού συντονισμού και της συνεργασίας που θα «οχυρώσει» τον δήμο Αιγιαλείας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας εν όψει χειμώνα, τάχθηκαν χθες οι συμμετέχοντες στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Αιγιαλείας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου. Εκεί τονίστηκαν και τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και τα οποία, επί το πλείστον, σχετίζονται με την μη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων παράλληλα στην Ολυμπία Οδό, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις…
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου που είναι και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και των τοπικών αντιδημάρχων Διακοπτού και Ακράτας Αιγείρας, επίσης υπεύθυνων Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές τους, Παναγιώτη Μαρινόπουλου και Γιώργου Γιοβά αντίστοιχα, της αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Βάσως Ψυχράμη, του μέλους του Σ.Τ.Ο. Βασίλη Φιλιππόπουλου, του προϊστάμενου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αχαΐας Ιωάννη Μπάφα, του προϊστάμενου του αρμόδιου Τμήματος του δήμου Λάμπη Στεφανίδη και βέβαια των εκπροσώπων Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού.

Ικανοποίηση για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου με όλους τους παριστάμενους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον άριστο συντονισμό στις περιπτώσεις που χρειάστηκε και την άμεση αντιμετώπιση όλων των συμβάντων από την Πυροσβεστική, προτού πάρουν διαστάσεις. Όπως τονίστηκε, από πλευράς του δήμου καταβλήθηκαν προσπάθειες στα πλαίσια των αποφάσεων του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, για πρόληψη από κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών πριν ακόμα από την αντιπυρική περίοδο αλλά και κατά την διάρκεια αυτής, προκειμένου να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή η εκδήλωση μικρών εστιών πυρκαγιών οι οποίες άμεσα αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2018 – 2019, καθώς και για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον συντονισμό λόγω της νέας αντιπλημμυρικής περιόδου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καταπτώσεις, παγετός, χιονοπτώσεις), καθώς επίσης και για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω σεισμού.

Ανησυχία για την έλλειψη παράπλευρων έργων

Εκφράστηκε ανησυχία για συγκεκριμένα σημεία που είναι επικίνδυνο να παρουσιαστούν πλημμύρες όπως είναι το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε φορά που βρέχει μέσα στο χωριό των Νικολεΐκων, καθώς δεν έχουν εκτελεστεί τα παράπλευρα έργα της Ολυμπίας Οδού, με αποτέλεσμα τα νερά να συσσωρεύονται και να απειλούν ιδιοκτησίες και υποδομές. Άπαντες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γιατί, παρά τις σχετικές υποσχέσεις για την έγκριση κονδυλίων για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το μήκος της νέας εθνικής οδού, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη…

Σε ό,τι αφορά ποταμούς και χειμάρρους, η αρμοδιότητα του καθαρισμού των υδατορεμάτων, ποταμών και χειμάρρων έχει περάσει πλέον στην Περιφέρεια με το ν. 4555/18 (Κλεισθένης 1) που προχωρά εργασίες με τον δήμο να συνδράμει όπου απαιτηθεί με όσα μέσα διαθέτει για το σκοπό αυτό.

Τα σημεία που θα δοθεί βαρύτητα

Επιπλέον, ως επικίνδυνα σημεία, που επισημάνθηκαν και από τους αντιδημάρχους, είναι ο παραλιακός δρόμος των Νικολεΐκων που πλημμυρίζει συχνά καθώς τα όμβρια ύδατα δεν βρίσκουν διέξοδο προς τη θάλασσα λόγω του ασυνήθιστου ύψους της ακτής, αλλά και η κατάπτωση βράχων στην Πούντας – Καλαβρύτων. Σε ό,τι αφορά τις πιθανές χιονοπτώσεις, επισημάνθηκε το σημείο της Νωνάκριδας που «κρατάει» χιόνι, ενώ, όπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας θα μεταφερθεί το αλάτι που έχει παραγγείλει ο δήμος Αιγιαλείας για την αντιμετώπιση παγετού, το οποίο θα αποθηκευτεί σε συγκεκριμένους χώρους. Σημεία στο ορεινό οδικό δίκτυο σε Βαλιμή, Ζαρούχλα αλλά και στην περιοχή του κόμβου στο Διακοπτό θα… κρατούν σε ετοιμότητα την Πολιτική Προστασία όλο το χειμώνα.
Άπαντες χθες πάντως ευχήθηκαν να μην υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα ώστε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr