background img
banner
banner

Το «Open Mall» χάθηκε για το Αίγιο

ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Τριβές και εσωστρέφεια στην τοπική αγορά έχει προκαλέσει η απώλεια του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» από την Δράση του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, που θα συντελούσε στην αναβάθμιση του εμπορίου και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Ο δήμος Αιγιαλείας θα έπρεπε να έχει λάβει εμπρόθεσμα από τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιαλείας τις υπεύθυνες δηλώσεις τουλάχιστον πενήντα εμπόρων του Αιγίου που δραστηριοποιούνται σε κοντινή απόσταση (περίμετρο 200 μέτρων), προσδιορίζοντας μία περιοχή παρέμβασης ώστε να προχωρήσει στην υποβολή της πρότασης. Οι διαδικασίες όμως δεν προχώρησαν καθώς δεν ελήφθησαν οι αιτήσεις των εμπόρων, με αποτέλεσμα να χάνεται από την τοπική αγορά το ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ…

Από πλευράς δήμου τονίζεται πως υπήρξαν συνεχείς υπενθυμίσεις προς τον Εμπορικό Σύλλογο για την διαδικασία και το γεγονός ότι η πρώτη προθεσμία εξέπνεε στις 24 Σεπτεμβρίου. Δεν υπήρξε ανταπόκριση όμως ούτε και ως την τελευταία παράταση που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η πρόταση να μην κατατεθεί ποτέ, εν αντιθέσει με μεγάλο αριθμό πόλεων ανά την Ελλάδα (και πολύ μικρότερων του Αιγίου) που διεκδικούν με αξιώσεις το πρόγραμμα…

Μάλιστα, εξ αρχής οι εκπρόσωποι των εμπόρων είχαν καταδείξει την οδό Ερμού ως περιοχή παρέμβασης για το λεγόμενο «Open Mall», λόγω της υποβάθμισής της τα τελευταία χρόνια, κάτι που είχε βρει θετική την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη. Ερωτηθείσα από τo Protionline.gr  για την αδυναμία κατάθεσης της πρότασης, η κ. Ψυχράμη αρκέστηκε να πει πως ΄΄δεν υπήρξε εμπρόθεσμο ενδιαφέρον από τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιαλείας΄΄.

Τι περιελάμβανε η δράση

Ως γνωστόν, η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους και η ενίσχυση ανέρχεται στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το κάθε κατάστημα μπορούσαν να αντληθούν και 2.000 ευρώ, εφόσον βέβαια προχωρούσε η διαδικασία και κατέθεταν σχετική έκθεση μηχανικού. Στις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης, περιλαμβανόταν η προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων, η ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των (π.χ πέτρα, μάρμαρο) εξωτερικών όψεων, προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών, επιγραφών, κήπων – ανθοστηλών και σύνδεση με σύστημα άρδευσης, εργασίες χρωματισμού και ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων, διαχωριστικών, σκιάστρων, συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής περιοχής, προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.ά.

Ερωτηθείσα από το Protionline.gr για το θέμα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μαίρη Χρονοπούλου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, τονίζοντας πως θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο. Πάντως, το θέμα απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση του Συλλόγου, με μέλη του προεδρείου να αναφέρουν πως οι έμποροι ήταν αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν «δένοντας τα χέρια» της διοίκησης του Συλλόγου και ορισμένους να ρίχνουν την ευθύνη στον δήμο, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για ελλιπή ενημέρωση ή αδράνεια.

΄΄Οι έμποροι δεν ενημερώθηκαν΄΄

Για το θέμα ρωτήθηκε από το Protionline.gr  το μέλος του Δ.Σ. Ελισσάβετ Μπομποτσιάρη, σημειώνοντας πως ΄΄ειδικά με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, είναι λυπηρό να χάνονται χρήματα που θα διατίθεντο για αναπτυξιακούς σκοπούς΄΄. ΄΄Δυστυχώς, γι’ αυτό το σοβαρό θέμα, υπήρξε ελλιπής ενημέρωση των εμπόρων με αποτέλεσμα να είναι επιφυλακτικοί. Δεν πραγματοποιήθηκε κάποια ενημερωτική εκδήλωση ή κάποια ανάρτηση που να δίνει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να κινηθούν΄΄, πρόσθεσε η κ. Μπομποτσιάρη.

Χάθηκε μοναδική ευκαιρία…

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, είπε πως η απώλεια του προγράμματος μόνο ως «εγκληματική» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την τοπική αγορά. ΄΄Το νυν προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας λειτουργεί γι’ ακόμα μια φορά με μία αβάσταχτη ελαφρότητα, ξεπερνώντας κάθε φαντασία. Σε σημείο μάλιστα, από την αβελτηρία του να αφήσει να χαθεί η μοναδική ίσως ευκαιρία για ανάκαμψη της αγοράς μας και της τοπικής οικονομίας γενικότερα! Μοναδική τους υποχρέωση ήταν να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην χαθούν οι ημερομηνίες και να στείλουν τον φάκελο. Σας ενημερώνω πως πάνω από 70 εμπορικοί σύλλογοι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τους δήμους τους για την υλοποίηση της δράσης. Μεταξύ αυτών και πολλές πόλεις ίδιου μεγέθους με το Αίγιο ή και ακόμα μικρότερου΄΄, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας γνωστό πως σε ερώτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ, του Συλλόγου στις 11 Δεκεμβρίου τον ενημέρωσαν πως ενώ είχαν κάνει αίτηση πάνω από 125 καταστήματα της πόλης, το πρόγραμμα χάθηκε, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο. ΄΄Γιατί δεν έκαναν έκτακτη ΓΣ για να λύσουν τις απορίες των μελών μας; Γιατί δεν έδωσαν το πρόγραμμα στο Επιμελητήριο όπως προβλεπόταν (σε περίπτωση ανεπάρκειας τους) ώστε να μην χαθεί; Γιατί στη ΓΣ της Ομοσπονδίας μας στη Βυτίνα όπως και στο τελευταίο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας, μας ενημέρωναν ψευδώς ότι το πρόγραμμα προχωράει και θα το πάρουν; Γιατί δεν γνωστοποιούν στους εμπόρους που έχουν κάνει τις αιτήσεις ότι το πρόγραμμα το έχασαν;΄΄, είναι τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr