background img
banner
banner

Σύσταση Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων στο Αίγιο

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ως μία σημαντική κατάκτηση που επετεύχθη μετά από έντονες πιέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βλέπουν στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ και την Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Αιγίου, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, για σύσταση Αποκεντρωμένου Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων στο Αίγιο, η οποία ελήφθη στις 6 Δεκεμβρίου. Από την άλλη ωστόσο και εν αναμονή της λειτουργίας του Γραφείου, παρουσιάζονται επιφυλακτικοί, καθώς η απόφαση δεν είναι ξεκάθαρη ως προς τη στελέχωσή του και ως προς την λειτουργία του φαρμακείου, για το οποίο εκκρεμεί αίτημα ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, εδώ και ενάμιση χρόνο.
Σημειώνεται ότι η σύσταση Αποκεντρωμένου Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων στην πόλη του Αιγίου του Νομού Αχαΐας και η υπαγωγή του στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αχαΐας είναι ειλημμένη απόφαση, ενώ αναμένεται η σχετική έγκριση του υπουργού Υγείας. Επίσης, με απόφαση του Προέδρου ΕΟΠΥΥ, θα καθοριστεί η έδρα του Αποκεντρωμένου Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, η στελέχωση, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του.

Οι πιέσεις απέδωσαν καρπούς

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι ο νόμος προβλέπει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τη σύσταση σε όλη τη χώρα Αποκεντρωμένων Γραφείων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, υπαγόμενα στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής, εκτός από το Αίγιο, αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί μόνο για την Ορεστιάδα, γεγονός που αποδίδεται στην αναγκαιότητα στήριξης της περιοχής στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς θεωρείται υποβαθμισμένη και αυτός είναι και ο λόγος των συνεχών πιέσεων που ασκούνται από τους ανθρώπους της τοπικής μονάδας.

Η απόφαση ελήφθη με βάση το γεγονός ότι το Αίγιο απέχει περίπου 42 χιλιόμετρα από την Πάτρα, ο δήμος Αιγιαλείας έχει 49.872 κατοίκους σε ένα εύρος 729,42 τ.χλμ. Εκτιμάται δε ότι η σύσταση Αποκεντρωμένου Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων θα διευκολύνει και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης και επικοινωνίας θα εξυπηρετεί και την Επαρχία Καλαβρύτων. Ο χώρος που θα λειτουργεί το Γραφείο στην Τοπική Μονάδα Αιγίου, είναι αυτός που λειτουργεί η υπηρεσία διανομής φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, περίπου 60τ.μ.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η απάντηση που δόθηκε αναφέρει ότι το γραφείο θα στελεχωθεί ή με ένα φαρμακοποιό, ένα βοηθό φαρμακείου και δύο διοικητικούς υπαλλήλους ή δύο βοηθούς φαρμακείου και δύο διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ οι θέσεις δεν θα καλυφθούν μέσω προκήρυξης αλλά με μετακινούμενο προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί… ανασφάλεια για τον τομέα που θα ενισχυθεί, δεδομένου ότι η στήριξη του φαρμακείου θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, θέμα που γνωρίζουν πολύ καλά και στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο υπουργείο.

Η απάντηση δημιουργεί επιφυλάξεις

΄΄Αυτή η σιβυλλική απάντηση μας δημιουργεί επιφυλάξεις. Διότι ναι μεν, μετά από τότες προσπάθειες, υπηρεσιακές αλλά και μέσω δημοσιοποίησης του προβλήματος, η δημιουργία Γραφείου Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων είναι ένα θετικό βήμα, καθώς θα βοηθήσει ασφαλισμένους ώστε να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα, αναμένουμε ωστόσο τις αποφάσεις του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τον υπουργό Υγείας να κατανοήσει το μείζον θέμα του φαρμακείου΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  η μία και μοναδική υπάλληλος του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Αιγίου Μαρία Φάκου, υπενθυμίζοντας τα τεράστια προβλήματα που έχουν να κάνουν, όχι μόνο με το γεγονός ότι παραμένει μόνη της για να εξυπηρετήσει εκατοντάδες ασφαλισμένους αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού, δεδομένου ότι το φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αιγίου λειτουργεί χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ και φωτοτυπικό μηχάνημα και εξυπηρετείται από τον δικό της υπολογιστή…

Αν συνδυάσει κανείς το γεγονός ότι συνλειτουργεί στις άνετες και σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΠΕΔΥ Αιγίου με την Τοπική Μονάδα Υγείας που επίσης είναι υποβαθμισμένη ελλείψει ιατρών, τότε γενικότερα στο Αίγιο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να σταθεί και πάλι στα… πόδια της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Μονάδα Υγείας λειτουργεί με μία επικουρική ιατρό, ενώ εκτός λειτουργίας ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού, τέθηκε και το Ακτινολογικό, μετά το Μικροβιολογικό ο εξοπλισμός των οποίων μένει αχρησιμοποίητος…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr