background img
banner
banner

Ακμάζει η αδήλωτη εργασία στην Αιγιάλεια…

ΤΕΤΡΑΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΚΤΩ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΄΄ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ΄΄ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

«Πρωταθλήτρια» στην αδήλωτη εργασία αναδεικνύεται η Αχαΐα καθώς όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου δέχεται καθημερινά καταγγελίες που, υπό τον φόβο της ανεργίας, παραμένουν ανώνυμες και δεν περνούν το… κατώφλι της Επιθεώρησης Εργασίας, προβλέποντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί με την αύξηση του κατώτερου μισθού που πολλοί εργοδότες ενδεχομένως να επιδιώξουν να αποφύγουν…

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έκθεσης του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» που καταγράφει τα αποτελέσματα τη ελεγκτικής δράσης ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας το 2018 και την πενταετία 2013 – 2018, είναι αποκαλυπτική.

Βρέθηκαν 944 αδήλωτοι εργαζόμενοι στην Αχαΐα το 2018

Σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2018 ελέγχθηκαν 37.270 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 3.869 (ποσοστό 10,38%) απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους. Σε σύνολο 112.073 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν αδήλωτοι 5.689 (ποσοστό 5,08%) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αποκλειστικά για αδήλωτη εργασία, που ανέρχονται σε 58.857.687 ευρώ. Σε ότι αφορά στη Δυτική Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας εντοπίζονται στην Αχαΐα όπου σε 4.589 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν 944 αδήλωτοι εργαζόμενοι. Ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 2.007 επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν 307 αδήλωτοι εργαζόμενοι και η Ηλεία, όπου σε 1.413 επιχειρήσεις βρέθηκαν 203 αδήλωτοι εργαζόμενοι.
Στην κορυφή των κλάδων με τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας είναι η εστίαση και ακολουθούν η κατασκευή ειδών ένδυσης, η δασοκομία και υλοτομία , η επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης , η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες.

Στην Δυτική Ελλάδα το 2018 ελέγχθηκαν 1.541 επιχειρήσεις με 3.641 εργαζόμενους, από τις οποίες 151 (9,8%) βρέθηκαν να απασχολούν 202 άτομα (5,59%), με καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Στις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Την πενταετία 2013-2018 ελέγχθηκαν συνολικά στην Δυτική Ελλάδα 8.009 επιχειρήσεις σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων 901 (11,25%) εντοπίστηκαν να απασχολούν 1.454 αδήλωτους εργαζόμενους που δεν ήταν ασφαλισμένοι. Σε αυτές επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15,1 εκ. ευρώ.

Προσοχή σε ενδεχόμενες αλλαγές λόγω αύξησης κατώτερου μισθού…

Μιλώντας στο Protionline.gr, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, επισήμανε το γεγονός ότι δεν έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αδήλωτης εργασίας στην Αιγιάλεια, όσο η αλλοίωση των συμβάσεων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πολλοί είναι αυτοί που έχουν σύμβαση για τετράωρη απασχόληση και αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, ενώ ασφαλίζονται μόνο για τέσσερις. ΄΄Η αδήλωτη εργασία πάντα υπήρχε ειδικά σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό που παρατηρούμε τελευταία είναι μίας άλλης μορφής εκμετάλλευση. Ο εργαζόμενος με τετράωρη απασχόληση να δουλεύει οκτάωρο και να πληρώνεται και να ασφαλίζεται για τέσσερις ώρες… Δυστυχώς, η απειλή της ανεργίας αναγκάζει κάποιους να μην μπορούν να αρνηθούν κι αυτό είναι πολύ κακό΄΄, σημείωσε ο κ. Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως οι καταγγελίες είναι καθημερινό φαινόμενο πλην όμως λίγες από αυτές επώνυμες.

΄΄Υπάρχει ένας άτυπος εκβιασμός από εργοδότες στοχοποιώντας τους εργαζόμενους που προχωρούν σε καταγγελία. Μην ξεχνάτε ότι στην Βόρεια Ελλάδα δημοσιοποιούσαν στο διαδίκτυο τα ονόματα των εργαζομένων που προχωρούσαν σε καταγγελίες, έτσι ώστε να μην προσληφθούν από αλλού. Καταγγέλλουμε τις τακτικές αυτές που ακολουθούν εργοδότες και καλούμε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία΄΄, πρόσθεσε ακόμη.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργόπουλος εστίασε και σε ένα ακόμη θέμα. ΄΄Είναι βέβαιο ότι κάποιοι εργοδότες θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν τρόπους ώστε να εντάξουν σε άλλη κατηγορία εργαζόμενους για να γλιτώσουν την αύξηση του κατώτερου μισθού. Γι’ αυτό είτε πρέπει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ενταθούν οι έλεγχοι, είτε το υπουργείο να βρει μία φόρμουλα ώστε να ελέγχει τους εργοδότες εάν αλλάξουν κατηγορία απασχόλησης στους εργαζόμενους΄΄, τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr