background img
banner
banner

Ξεκινά το έργο της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων υδατόπυργων

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ –ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Υπεγράφη χθες η σύμβαση ανάθεσης για την εκτέλεση ενός πολύ σημαντικού έργου για την περιοχή, αυτού της αποκατάστασης των υδατόπυργων που είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό που είχε σημειωθεί το καλοκαίρι του 2008. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε το τεχνικό γραφείο της πολιτικού μηχανικού, εργολάβου δημοσίων έργων, Χριστίνας Αλεξοπούλου, διαθέτοντας την εμπειρία αλλά και την τεχνογνωσία πάνω στο αντικείμενο.Η σύμβαση υπεγράφη χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο Αιγιαλείας από τον δήμαρχο Αιγιαλείας και πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Θανάση Παναγόπουλο και την ανάδοχο κ. Αλεξοπούλου, παρουσία του διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Πάνου Παναγόπουλου, του τεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Νικολόπουλου και του τεχνικού συμβούλου του δήμου Απόστολου Λιόγκα, εκεί όπου τονίστηκε η σπουδαιότητα του έργου ούτως ώστε και να εξασφαλιστεί η επάρκεια του νερού αλλά και να αρθεί κάθε κίνδυνος εξαιτίας των φθορών που έχουν υποστεί οι πύργοι.

Βαλιμίτικα, Διγελιώτικα, Μεσσηνέζη και Τέμενη

Όπως τονίστηκε, το έργο θεωρείται απαραίτητο καθώς, πέραν των ζημιών του σεισμού, οι υδατόπυργοι, που… μετρούν αρκετά χρόνια ζωής, έχουν παρουσιάσει φθορές και από τον χρόνο… Η ανάθεση έγινε κατόπιν διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και το έργο έχει τίτλο «Αποκατάσταση Υδατόπυργων Βαλιμιτίκων, Διγελιωτίκων, Τέμενης και Αιγίου (Μεσσηνέζη)».

Σημειωτέον ότι η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΑ είχε συντάξει την μελέτη, σύμφωνα με την οποία, ο προϋπολογισμός του ανέρχετο στο ποσό των 899.500ευρώ, ενώ το έργο κατακυρώθηκε στο γραφείο που έκανε την μεγαλύτερη έκπτωση.

Μιλώντας στο Protionline.gr  η ανάδοχος κ. Αλεξοπούλου, είπε πως ΄΄το έργο είναι σημαντικό όχι μόνο για την ποιότητα και την επάρκεια του νερού αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δεδομένου ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας άρα και ασφάλειας των πολιτών΄΄. Παράλληλα, παρατήρησε το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΑ βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με την εκτέλεση σημαντικών έργων που είναι σε εξέλιξη και με άλλα που πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθούν. ΄΄Είναι βασικό το γεγονός ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας είναι μία υπηρεσία που προχωρά όλο και γρήγορα, δρομολογώντας έργα που αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον δημότη. Επιπλέον, σε μία εποχή και σε μία περιοχή που γνωρίζουμε πως η οικοδομή έχει… βαλτώσει, τέτοιου είδους έργα βοηθούν ώστε να κινείται ο δικός μας επαγγελματικός χώρος. Κι αυτό έχει τη σημασία του΄΄, πρόσθεσε.

Προβλέπεται ενίσχυση του φέροντος οργανισμού

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επισκευή του εξοπλισμένου σκυροδέματος φέροντος οργανισμού υπερυψωμένων δεξαμενών – υδατόπυργων που βρίσκονται εντός του δήμου Αιγιαλείας στην Δ.Ε Αιγίου και υπέστησαν βλάβες από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Πιο συγκεκριμένα: 1) ένας κυβικής μορφής υδατόπυργος ύψους 15,50μ. στα Βαλιμίτικα, 2) ένας κυλινδρικής διατομής υδατόπυργος ύψους 23,40μ. στα Διγελιώτικα, 3) ένας κυλινδρικής διατομής υδατόπυργος ύψους 16,30μ. στην περιοχή Μεσσηνέζη Αιγίου κοντά στο νοσοκομείο και 4) ένας κυλινδρικής διατομής υδατόπυργος 15,05μ. στην Τέμενη.

Όλοι οι υδατόπυργοι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και σύμφωνα με τις στατικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για κάθε έναν ξεχωριστά και τα τεχνικά σχέδια που τις συνοδεύουν, θα πραγματοποιηθούν σε αυτούς επισκευές – ενισχύσεις ώστε ο φέρων οργανισμός τους να αποκατασταθεί και να επανέλθει η κατασκευή στην προτέρα του σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008 κατάσταση. Για τους υδατόπυργους έχουν εκδοθεί άδειες επισκευής σεισμόπληκτων κτισμάτων με χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής συνολικού ποσού 111.082€ από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Τ.Α.Σ.) N. Αχαΐας. Επίσης, στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018 του δήμου, έχει εγγραφεί εξειδικευμένη πίστωση 900.000 ευρώ, για το έργο.

Εγκατάσταση εντός δεκαημέρου

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση από τον ΤΑΣ έχει εξασφαλιστεί εδώ και μία τριετία περίπου. Τα κτίσματα αυτά, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερη επικινδυνότητα, είναι αναγκαίο να επισκευαστούν και λόγω παλαιότητας (κάποια από αυτά είναι 30 και 40 χρόνων) και γιατί φέρουν βαρύ φορτίο στο πάνω μέρος τους.

Όπως τόνισε η κ. Αλεξοπούλου ΄΄εντός δεκαημέρου υπολογίζουμε να γίνει η εγκατάσταση και το έργο να παραδοθεί πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr