background img
banner
banner

Λαϊκές συνελεύσεις για ψηφοδέλτιο ανατολικά

ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΗΝ “ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Αποφασισμένα να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητου ψηφοδελτίου μέσω του οποίου θα δείξουν τη δυναμική της περιοχής ενόψει της χωροταξικής αναθεώρησης του Καλλικράτη, φέρονται τα μέλη της “Ανεξάρτητης Ανοιχτής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας”. Σε συνάντηση που έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου, αλλά το βράδυ της Δευτέρας 1 Απριλίου, η παρουσία και μόνο του κόσμου επιβεβαίωσε την πρόθεση αυτή να προχωρήσουν δυναμικά ώστε να δώσουν βαρύτητα στο αίτημά τους για δημιουργία νέου δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας.

Ήταν Απρίλιος του 2010, όταν το προσχέδιο του Ν.3852 που προέβλεπε έξι δήμους στον νομό Αχαΐας μεταξύ των οποίων και δήμο Ανατ. Αιγιάλειας απορρίφθηκε, δημιουργώντας τον ενιαίο δήμο Αιγιαλείας με την σημερινή του μορφή, κάτι που είχε ψηφιστεί πανηγυρικά και από το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου. Τόσο το αρχικό αίτημα για την διχοτόμηση της μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, όσο και όσα μεσολάβησαν με κυρίαρχο το ζήτημα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, η υπερφόρτωση του οποίου εξαγρίωσε τον κόσμο, επανέφεραν το αίτημα για απόσχιση του δήμου, ώστε η Ανατολική Αιγιάλεια να χειρίζεται… μόνη της τα δικά της θέματα.

Για να γίνουν ένας δήμος από τους 55…

Με… μπροστάρηδες πέντε δημότες, προχώρησαν στην σύσταση της Ανεξάρτητης Ανοιχτής Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας, με σκοπό την προώθηση του αιτήματος για δημιουργία νέου δήμου. Με υπόμνημα της, η Ανεξάρτητη Ανοιχτή Κίνηση Ανατολικής Αιγιάλειας, στις αρχές Μαρτίου ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας να πάρει απόφαση που θα στηρίζει την απόσχιση των Δημοτικών Ενοτήτων Διακοπτού – Ακράτας και Αιγείρας από το δήμο Αιγιάλειας, δεδομένης και της εξαγγελίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναθεώρηση του χωροταξικού για πέντε μόλις δήμους, από τους 323 πανελλαδικά. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, σε βάθος διετίας θα ακολουθήσουν άλλες 55 αποσχίσεις, επικαιροποιώντας έτσι το αίτημα της Ανατολικής Αιγιάλειας. Η απόφαση ωστόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ήταν αρνητική, απορρίπτοντας το αίτημα κατά πλειοψηφία. Μάλιστα οι παριστάμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι Αιγιαλείας είχαν ταχθεί αρνητικά, με εξαίρεση τον Χρήστο Γούτο που υποστήριξε το αίτημα, πλην όμως είχε δηλώσει πως θέλει την ενιαία Αιγιάλεια.

Τρεις λαϊκές συνελεύσεις εντός των ημερών

Στην συνάντηση της Παρασκευής (29/3), έγινε μία εκτίμηση της κατάστασης ως τώρα και κατέστη σαφές από τους παριστάμενους ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο καθόδου στις εκλογές, ούτως ώστε να φανεί η δυναμική της και να ενισχυθεί το αίτημα για δημιουργία ανεξάρτητου δήμου. Βεβαίως, εκτίμησαν πως πρέπει να προχωρήσουν δυναμικά στο εγχείρημα, καθώς σε περίπτωση που δεν καταφέρουν την επιδιωκόμενη από μέρους τους συσπείρωση και τα ποσοστά που στοχεύουν, η κάθοδός τους μπορεί να… γυρίσει μπούμερανγκ και να λειτουργήσει αρνητικά στην ικανοποίηση του αιτήματος.

Πάντως, ενισχυτικά στο αίτημα που υποβάλλουν στο υπουργείο, να είναι ο δήμος Ανατολικής Αιγιάλειας ο ένας από τους 55 που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, λειτουργεί και η δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες από την εταιρεία DATA RC, σύμφωνα με την οποία, το 63% των ερωτηθέντων από όλο τον δήμο, επιθυμεί τη διάσπασή του!

Αποφασίστηκε λοιπόν, να οργανωθούν τρεις λαϊκές συνελεύσεις, πρώτη στο Διακοπτό την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 8 το απόγευμα στην ταβέρνα “Κώστας”, η δεύτερη στην Ακράτα την Κυριακή 7 Απριλίου στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα της Αναγέννησης και η τρίτη στην Αιγείρα, την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 8 το απόγευμα στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η “Ανεξάρτητη Κίνηση” από πενταμελής έγινε δεκαπενταμελής, με πέντε μέλη από κάθε πρώην δήμο, με στόχο να οργανωθούν οι λαϊκές συνελεύσεις και εφόσον ο κόσμος συμμετέχει ενεργά σε αυτές, να αποφασιστεί η αυτόνομη κάθοδος με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, μία πιθανή κάθοδος με αβέβαιο αποτέλεσμα μπορεί να αποδυναμώσει το αίτημα απόσχισης που προωθούν κάτοικοι και μέλη της “Ανοιχτής Ανεξάρτητης Κίνησης Ανατολικής Αιγιάλειας”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr