background img
banner
banner

«Πονοκέφαλος» το κόστος της αποσυμφόρησης

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ;

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της νέας δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς το κόστος για την μεταφορά είναι υπέρογκο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επιβαρύνει τους δημότες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τέλη εναπόθεσης στην Κοζάνη, φτάνουν τα 160 ευρώ ο τόνος με τον ΦΠΑ, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την μεταφορά αλλά και την αποκομιδή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να οδηγηθεί σε αύξηση των δημοτικών τελών για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτό το βάρος. Πάντως, ερωτηθείς σχετικά ο νυν δήμαρχος είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση των τελών και ότι η ημερινή δημοτική αρχή ανταποκρίνεται παρότι υπήρξε μείωση των δημοτικών τελών 10% συν 3% τα τελευταία δύο χρόνια. Στην περίπτωση βέβαια που εκδοθεί άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας τον Σεπτέμβριο, τότε ο δήμος δεν έχει δικαίωμα να μεταφέρει εκτός των απορρίμματα… και η Αιγείρα θα ξαναγίνει η μοναδική εναλλακτική,. παρά τα προβλήματα, μέχρι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στη Δυτική Αιγιάλεια, στη θέση Παπανικολού. Έτσι θα την γλιτώσει και το δημοτικό ταμείο, αλλά θα αρχίσει πάλι η γκρίνια με ανατολικούς και δυτικούς, κάτι που θα πρέπει να διαχειριστεί από την αρχή η νέα δημοτική αρχή.

Τί θα γίνει με Αιγείρα και Παπανικολού

Ο δήμος δαπάνησε αρκετά χρήματα, ώστε να γίνουν έργα συμμόρφωσης στην Αιγείρα και εφόσον ο χώρος αδειοδοτηθεί, κάτι που μπορεί να γίνει και με πολιτική απόφαση, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Μπορεί όμως ο χώρος να σηκώσει επιπλέον σκουπίδια; Η απάντηση είναι όχι σύμφωνα με πηγές του “protionline.gr” που γνωρίζουν καλά πόσο έχει επιβαρυνθεί ο ΧΥΤΑ. Θα πρόκειται πάλι για προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον ΧΥΤΑ Παπανικολούς. Το έργο είχε σταματήσει στο 55% της κατασκευής του και μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι κάτοικοι, που δικαίωσε τον εργολάβο, μπορεί να επανεκκινηθεί αρκεί να βρεθούν 2 εκ. ευρώ περίπου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η αναζήτηση των χρημάτων θα γίνει από τον νέο Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, και εφόσον αυτό επιτευχθεί, ο ΧΥΤΑ θα μπορεί να πάρει σκουπίδια έξι μήνες μετά από την έναρξη των εργασιών, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα.

‘’Κινούμενη άμμος’’ η διαχείριση αποβλήτων

Όμως υπάρχει και μία άλλη παράμετρος στον παραπάνω σχεδιασμό, που μπορεί να τον ανατρέψει και είναι η άδεια για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Απορριμμάτων στη θέση που είναι σήμερα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση “νησί” Τέμενης. Οι πληροφορίες αλλά και ο δήμαρχος κάνουν λόγω για το φθινόπωρο.
Τότε η ζωή του ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, θα είναι βραχύβια αφού θα πρέπει να μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, βάσει του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει δικό της, έτσι θα συνεχίσει η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι κινούμενη άμμος, αν συμπεριλάβουμε βεβαίως και το δεδομένο της στιγμής, ότι τις αποφάσεις για τη διαχείριση δε θα τις παίρνει η νέα δημοτική αρχή που θα βρεθεί με άδεια ταμεία στον κωδικό της Καθαριότητας, αλλά ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, όπου η Αιγιάλεια συμμετέχει με τρεις συμβούλους στο ενδεκαμελές συμβούλιο του, είναι δηλαδή μειοψηφία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr