background img
banner
banner

Έφυγε ένα δύσκολο καλοκαίρι για τον τουρισμό…

ΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΓΕΙΡΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ – Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ… ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ

Ως ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων θα θυμούνται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αναψυχής και του τουρισμού στην Αιγιάλεια, το καλοκαίρι του 2019. Σε γενικές γραμμές, η επισκεψιμότητα παρουσίασε σκαμπανεβάσματα που επηρεάστηκαν από πολλούς παράγοντες με πρώτο και κύριο την μη αποκομιδή των απορριμμάτων που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός τον μήνα Ιούλιο.

Καθώς ο Σεπτέμβρης βρίσκεται στα μέσα του, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως το καλοκαίρι κλείνει με αρνητικό πρόσημο για την περιοχή, καθώς η κίνηση του Αυγούστου δεν φάνηκε ικανή να… σώσει την παρτίδα. Το… παιχνίδι ουσιαστικά χάθηκε τον Ιούλιο αν και από τον Ιούνιο είχαν ήδη ξεκινήσει κάποιες ακυρώσεις λόγω της ύπαρξης των απορριμμάτων στους δρόμους και των διαστάσεων που πήρε πανελλαδικά το πρόβλημα.

Λιγότεροι επισκέπτες κατά 40% τον Ιούλιο

΄΄Ο Ιούλιος ήταν απογοητευτικός μήνας. Οι επισκέπτες δεν ήρθαν παρά μόνο όσοι είχαν κάπου να φιλοξενηθούν και πάλι με επιφύλαξη. Οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής δεν στηρίχθηκαν, διότι πώς να βγει ο κάθε ένας όταν δεν μπορούσε καν να κυκλοφορήσει από τα σκουπίδια. Ο Αύγουστος ήταν σαφώς καλύτερος αλλά με ένα δεκαήμερο δεν σώζεται η κατάσταση΄΄, αναφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Στράτος Βαρδάκης. Ερωτηθείς αναφορικά με τα ποσοστά που εκτιμά ότι μειώθηκε η επισκεψιμότητα στην περιοχή σε σχέση με πέρυσι, είπε πως ΄΄πανελλαδικά υπήρξε μία πτώση του τουρισμού σε ποσοστό 20% οπότε στην περιοχή μπορούμε να πούμε πως μειώθηκαν οι επισκέπτες κατά 40%΄΄.

΄΄Να αποκαταστήσουμε την εικόνα της περιοχής προς τα έξω και να πουν όλοι ότι η Αιγιάλεια όχι μόνο καταπολέμησε το πρόβλημα των απορριμμάτων αλλά αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την καθαριότητά της΄΄, είχε πει στις προγραμματικές του δηλώσεις πριν δύο εβδομάδες ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, καθώς ο φόβος μήπως τα απορρίμματα «στιγματίσουν» την περιοχή, υπάρχει κι αυτό είναι κάτι που επιθυμεί να αποτρέψει η δημοτική αρχή. Διότι ακόμη κι αν το πρόβλημα επιλυθεί και βρεθεί η «χρυσή τομή» ή υιοθετηθεί η ανακύκλωση, αυτό είναι κάτι που δεν θα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν την περιοχή. Άρα, ένα μεγάλο μέρος της προβολής πέφτει πλέον στον δήμο που οφείλει να καταστήσει γνωστό ότι κάτι έχει αλλάξει στην περιοχή…

Βεβαίως, το πρόβλημα με τον τουρισμό, σε ό,τι αφορά την Αιγιάλεια, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα απορρίμματα. Η στασιμότητα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχουν βγάλει την περιοχή από τον τουριστικό χάρτη της χώρας. Πρόσκαιροι παράγοντες όπως οι μέδουσες και τα σκουπίδια ήρθαν να δράσουν ισοπεδωτικά από την στιγμή που δεν υπήρχε το απαιτούμενο υπόβαθρο. Οι ξένοι επισκέπτες ήρθαν στην Αιγιάλεια φέτος, ωστόσο ο εγχώριος τουρισμός που την στηρίζει δεκαετίες τώρα, μειώθηκε αισθητά.

Περισσότεροι οι ξένοι επισκέπτες

΄΄Υπάρχει μία σταθερότητα από πλευράς ξένων τουριστών στην περιοχή μας κι αυτό είναι θετικό. Ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από πέρυσι και ήταν ενδεικτικός των προθέσεων που υπάρχουν. Φέτος είχαμε μεγάλο αριθμό Αμερικανών, ενώ σταθερό είναι το ενδιαφέρον Γερμανών να επισκεφθούν την περιοχή. Επίσης, είχαμε και Αυστραλούς. Η σεζόν συνεχίζεται για μας΄΄, ανέφερε στo protionline.gr το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σελιανιτίκων – Λόγγου, ξενοδόχος Βασίλης Κανελλής. ΄΄Στη δυτική Αιγιάλεια δεν θα λέγαμε ότι ο Ιούλιος ήταν τόσο κακός. Υπήρξαν μεν ακυρώσεις λόγω των απορριμμάτων, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο έγιναν προσπάθειες ώστε το πρόβλημα να είναι τόσο ορατό, π.χ. με την απομάκρυνση των κάδων από την παραλία΄΄, σημείωσε ακόμη. Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Κανελλής έχει να κάνει με τα θετικά της διοργάνωσης διεθνών αγώνων στην περιοχή. ΄΄Πρέπει να πούμε ότι την περιοχή μας προτίμησαν για διαμονή άτομα λόγω των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων που διοργανώθηκαν στην Πάτρα, άρα είχαμε ένα γεμάτο δεκαήμερο στο τέλος του προηγούμενου μήνα’’.

Ενδιαφέρον για την περιοχή αλλά στασιμότητα λόγω συγκυριών

Το γεγονός ότι το φετινό δύσκολο καλοκαίρι απέδειξε την δυναμική του ο εθελοντισμός και η ενεργοποίηση των πολιτών, επισήμανε μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, με αφορμή τις ενέργειες εθελοντών ώστε το πρόβλημα με τα απορρίμματα να μην είναι τόσο αισθητό στην Ανατολική Αιγιάλεια, τους μήνες που δεν γινόταν η αποκομιδή. ΄΄Το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο από πολλές απόψεις. Στην αρχή οι εκλογές, μετά τα σκουπίδια που είχαν πολύ άσχημες επιπτώσεις. Βεβαίως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε να είναι δημιουργήσουμε άσχημη εικόνα για την περιοχή μας, μέσα από εθελοντικές δράσεις. Ο Αύγουστος ωστόσο ήταν καλός και μπορούμε να πούμε κινήθηκε λίγο καλύτερα από πέρυσι΄΄, ανέφερε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Παρατήρησε ακόμη μία θετική τάση αύξησης του ενδιαφέροντος για την περιοχή, κυρίως από εγχώριους τουρίστες. ΄΄Θεωρώ πως αν την τελευταία πενταετία δεν είχαμε το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, των μεδουσών και των απορριμμάτων φέτος, ο τουρισμός θα είχε σημειώσει σημαντική άνοδο. Στόχος δικός μας είναι να κρατήσουμε την περιοχή όπως την είχαν μάθει οι επισκέπτες μας΄΄, τόνισε.

Όπως και να έχει, ο τουρισμός είναι το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, η Αιγιάλεια χρειάζεται «ξένο χρήμα» και είναι επιτακτική ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση, να καλύψει τα στοιχειώδη όπως είναι η καθαριότητα για να αρχίσει να γίνεται ανταγωνιστική, διεκδικώντας μερίδιο από τον τουρισμό άλλων ανά την Ελλάδα περιοχών…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr