background img
banner
banner

Η Δέσποινα Καλούδη αποτελεί σταθερή αξία στο χώρο του τραγουδιού

Η ΓΝΩΣΤΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ “ΙΕΡΑ ΤΕΡΑΤΑ” ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟΥ

Σήμερα φιλοξενούμε τη γνωστή και καταξιωμένη τραγουδίστρια Δέσποινα Καλούδη, που για τρεις δεκαετίες ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, έχοντας συνεργαστεί από το ξεκίνημά της με μεγάλα ονόματα του χώρου. Όπως, τον Γιάννη Πάριο (στο μαγαζί του στην Πάρο, όταν ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι), Καίτη Γκρέυ, Πασχάλη Τερζή, Θέμη Αδαμαντίδη, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Άντζελα Δημητρίου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Λευτέρη Μυτιληναίο, Γιάννη Ντουνιά, Βασίλη Τερλέγκα, Ζιγκ – Ζαγκ, Παχάλη κ.α. Έχει εμφανιστεί σε δεκάδες γνωστά μαγαζιά της Αθήνας και τις περιφέρειας και φυσικά σε Πάτρα και Αίγιο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας γενικότερα.

Η Δέσποινα Καλούδη έχει καταγωγή από την Κέρκυρα, και γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι το μοναδικό παιδί της οικογένειας. Παντρεύτηκε με τον Χρήστο Κουνάβη και έχουν τέσσερα παιδιά, τον Δημήτρη, την Έλενα, τον Νίκο και τον Χρήστο. Από το 2011 κατοικεί μόνιμα στο Αίγιο με την οικογένειά της.

Με τον Τάκη Κανελλή

Κυρία Καλούδη πότε ξεκινήσατε επαγγελματικά το τραγούδι;

Το πρώτο μου επάγγελμα δεν ήταν τραγουδίστρια. Δούλευα στο Άκρον Ίλιον Κρυστάλ στην Αθήνα, αρχικά ως πωλήτρια και στη συνέχεια στα λογιστήρια του καταστήματος. Το τραγούδι το ξεκίνησα ύστερα από παρότρυνση του κουμπάρου μου, Χρήστου Καλιντέρη, που του είχα βαφτίσει το παιδί, ο οποίος με είχε ακούσει να τραγουδάω σε τραπέζι που είχα κάνει σπίτι μου. Σπουδαίος μουσικός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Η πρώτη μου δουλειά ήταν το 1989 στο Χαϊδάρι στην ταβέρνα “Παλατάκι”, για χειμερινή σεζόν. Στην καλοκαιρινή σεζόν του 1989, μέσω γραφείου μάνατζερ, δούλεψα στην Πάρο στο μαγαζί του Γιάννη Πάριου-Βαρθακούρη που ήταν και η πρώτη μου συνεργασία με μεγάλο όνομα.

Στο Αίγιο πότε τραγουδήσατε για πρώτη φορά;

Την ίδια χρονιά, στο τέλος του 1989 δούλεψα σε μαγαζιά του Αιγίου, το “Amadeus”, το “La vita Mia” και το “Zaping”, που ήταν ιδιοκτησία του μετέπειτα συζύγου μου Χρήστου Κουνάβη. Εκεί συνεργάστηκα με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές, όπως Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Θέμη Αδαμαντίδη, Άντζελα Δημητρίου, με το σχήμα του Θανάση Πολυκανδριώτη, Κώστα Μακρή, Νάντια Καραγιάννη, Νίκο Σούρα, Πασχάλη, Γιώργο Σαλαμπάση, Νίκο Αυγέρη Βασίλη Τερλέγκα και πολλούς ακόμη. Στα τέλη του 1990 έφυγα από το Αίγιο και δούλεψα για τέσσερα χρόνια στην Πάτρα. Στο Ντέφι (νυν Αστέρια) με Καίτη Γκρέυ και Άντζελα Δημητρίου και ύστερα στο Χάραμα με τους Ζιγκ Ζαγκ.

Ο μεγάλος γιος της οικογένειας, Δημήτρης, με τη σύζυγό του Μαρία

Πότε επιστρέψατε μόνιμα στο Αίγιο;

Το 1994, όταν έγινα μέτοχος στις επιχειρήσεις του άντρα μου και τραγουδούσα και στο μαγαζί κάποιες φορές. Έκανα μόνο περιοδείες σε πολλά μέρη της Ελλάδας με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές όπως Πόλυ Πάνου, Πασχάλη Τερζή, Γιώργο Σαλαμπάση, Γιάννη Ντουνιά, Σταμάτη Γονίδη, Λευτέρη Μυτιληναίο και αρκετούς ακόμη. Το 2000 όταν κλείσαμε τις επιχειρήσεις έμεινα και δούλευα στην Αθήνα. Με διάφορα σχήματα και γνωστούς τραγουδιστές. Την Καίτη Γκρέυ, τον Γιάννη Ντουνιά και τον Γιώργο Σαλαμπάση στο “Ρεγγίνα “ στην οδό Θηβών, και με άλλο σχήμα, στο “Σκυλάδικο VIP club “ στην Συγγρού που έφερνε διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες ανά μήνα. Επίσης δούλεψα στο “Απρόοπτο” στη Θηβών και σε μπουάτ της Γλυφάδας, της Κηφισιάς και της Καλλιθέας και στη συνέχεια στην Χαλκίδα στο κέντρο διασκεδάσεως του Κώστα Παπαδόπουλου “Νέο Ρίο Χαλκίδας”. Το 1998, ξέχασα να το αναφέρω, δούλεψα στο παραλιακό ξενοδοχείο της Καλαμάτας “garden resort”.

Στη συνέχεια και για λίγα χρόνια είχατε αποσυρθεί;

Σταμάτησα το 2005 λόγω του θανάτου του πατέρα μου και έπειτα λόγω της εγκυμοσύνης στο τελευταίο παιδί μου. Ξεκίνησα το τραγούδι ξανά το 2011, όταν γύρισα πάλι στο Αίγιο και συνεργάστηκα με πολλά μαγαζιά στην περιοχή και με ντόπιους καλλιτέχνες και μουσικούς. Έκανα και μία δισκογραφική δουλειά με τραγούδια που μου έγραψαν ο Τάκης Κανελλής και ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, τα οποία επιμελήθηκε στο στούντιό του ο Θοδωρής Πετρόπουλος. Το “έγκλημα καρδιάς”, το “πυρκαγιά μου” και “με το όνομα σου” σε στίχους και μουσική του Τάκη Κανελλή, και το “ένα μόνο βλέμμα”, στίχοι και μουσική Δημήτρης Αργυρόπουλος. Τώρα κάνω και νέα δισκογραφική συνεργασία με τον Γιάννη Κριβέρη ο οποίος μου έδωσε τραγούδια του που θα κυκλοφορήσουν στο επόμενο διάστημα.

Με την κόρη της, Έλενα Κουνάβη

Ποιες τραγουδίστριες είχατε ως πρότυπα και τι τραγούδια περιλαμβάνει το ρεπερτόριό σας;

Ήταν αρκετές και όχι μόνο από τον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Η Μαρινέλα, η Χάρις Αλεξίου, η Ελένη Βιτάλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Ρίτα Σακελλαρίου είναι εκείνες που μπορώ να ξεχωρίσω περισσότερο και επιλέγω τραγούδια τους για το ρεπερτόριό μου. Αλλά και πολλές ακόμη αφού η χώρα μας έχει βγάλει μεγάλες φωνές. Aυθεντικές λαϊκές φωνές που έχουν τραγουδήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι. Όσο αφορά στο ρεπερτόριό μου, βασικά είμαι λαϊκή τραγουδίστρια αλλά τραγουδώ τα πάντα, μέχρι και έντεχνο αφού ο καλλιτέχνης πρέπει να έχει μεγάλη γκάμα και να απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θα έρθουν στο μαγαζί για να τους δουν και να διασκεδάσουν.

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον κλάδο σας, αλλά και τις απολαβές σας;

Η διασκέδαση και ειδικά τα νυχτερινά μαγαζιά δεν είναι πια όπως παλιά. Πριν μερικά χρόνια τα μπαρ, τα καφέ, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα κλαμπ και τα μπουζούκια, έσφυζαν από ζωή. Οι επιλογές στη διασκέδαση ήταν απεριόριστες και όπου και να πήγαινες, από το συνοικιακό μαγαζί της γειτονιάς σου μέχρι και την πιο μεγάλη πίστα ήξερες ότι θα περάσεις καλά. Την τελευταία δεκαετία όλα αυτά έχουν αλλάξει αφού η οικονομική κρίση επηρέασε γενικά τη ζωή μας. Όσο για τις απολαβές των καλλιτεχνών καλύτερα να μη το συζητήσουμε. Παλιά δουλεύαμε 7 ημέρες την εβδομάδα με χρήματα που σήμερα φαντάζουν “όνειρο θερινής νυχτός”. Τώρα άντε να δουλέψουμε μία μέρα την εβδομάδα μόνιμα και να κάνουμε και κάποια έξτρα. Και φυσικά με πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτές οι νύχτες ανήκουν δυστυχώς στο παρελθόν και απλά ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα….

Πατέρας και γιος με το ίδιο όνομα (Χρήστος)

Έλενα και Χρήστος

Ο Νίκος είναι το τρίτο παιδί της οικογένειας

Με τον Χρήστο Κουνάβη σε παλαιότερη φωτογραφία


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr