background img
banner
banner

Προβληματίζει η δημιουργία εργοστασίου απορριμμάτων στην Τέμενη

ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ Δ. Σ.

Επιφυλάξεις για την εφαρμογή όσων προβλέπει το εγκεκριμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που είχε προωθήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, εξέφρασε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την περασμένη Τετάρτη στην Πάτρα με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.

Εκείνο που προέχει στην παρούσα φάση, παράλληλα με την υλοποίηση της ανακύκλωσης, είναι η συγκρότηση του ΦΟΔΣΑ, με το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας να ορίζει αντιπροσώπους στην μεθαυριανή συνεδρίασή του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των απορριμμάτων. Στα μεσοπρόθεσμα δεν είναι άλλο από την εφαρμογή της ανακύκλωσης που ήδη έχει ξεκινήσει με καινοτόμες δράσεις ενώ επίκειται και καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των δημοτών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. ΄΄ Η συζήτηση έγινε σε ένα πλαίσιο αλληλοκατανόησης και σεβασμού και κυρίως να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι που δεν είναι άλλοι από το να υποβοηθηθεί η Αιγιάλεια στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται να απαλλαγεί από τα σκουπίδια. Σε ό,τι αφορά το σήμερα, θέσαμε στον Περιφερειάρχη το πρόγραμμα το οποίο σήμερα έχουμε, αναλύοντας βέβαια και τον βαθμό δυσκολίας που έχει και σχετίζεται με την κατατόπιση των πολιτών και παράλληλα ζητήθηκε η υποστήριξη ούτως ώστε να αναπτύξουμε τη δυνατότητα της καλύτερης ανακύκλωσης, είτε με σταθερά πράσινα σημεία είτε με κινητά πράσινα σημεία΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Πρώτα να συγκροτηθεί ο Φορέας Διαχείρισης

Τόνισε ακόμη πως για το μακροπρόθεσμο εξετάστηκε το τοπικό σχέδιο όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδίου, ενώ υπήρξε έντονος προβληματισμός και από τον δήμαρχο αλλά και από τους υπόλοιπους σε σχέση με την λειτουργικότητα ενός εργοστασίου στην Τέμενη. Ο προβληματισμός, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει σχέση με την δυνατότητα να ανταποκριθεί οικονομικά, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη ποσότητα και έτσι η δυνατότητα ενός εργοστασίου θα είναι αρκετά κοστοβόρα.

΄΄Επειδή όμως το τοπικό και περιφερειακό σχέδιο είναι πλέον και σε άμεση εξάρτηση με το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, συμφωνήθηκε άμεσα να γίνει τουλάχιστον από τον δήμο Αιγιαλείας, όπως υπάρχει υποχρέωση από τον νόμο, η εκλογή των αντιπροσώπων, όπως και οι άλλοι δήμοι έχουν αυτή την υποχρέωση, ώστε συγκροτούμενο το διοικητικό συμβούλιο να πάρει θέση για το σημείο διαχείρισης και βέβαια να εξεταστεί και απ’ τον νέο φορέα μα και το διοικητικό συμβούλιο, ο προβληματισμός σχετικά με το κόστος που θα είχε ένα εργοστάσιο στην Αιγιάλεια, γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι ενιαίο΄΄, σημείωσε ακόμη ο δήμαρχος.

Υπό την έννοια αυτή, κρίθηκε πως όλα εξαρτώνται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ που έχει ανάγκη να συγκληθεί άμεσα, έτσι ο δήμος Αιγιαλείας την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο στα θέματα να συμπεριλαμβάνει και το θέμα της εκλογής των προσώπων στον Φορέα Διαχείρισης και Αποβλήτων.

Προωθείται το αίτημα της χρηματοδότησης με 2 εκατ. ευρώ

Στην συνάντηση δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το θέμα της οικονομικής αιμορραγίας της μεταφοράς των σκουπιδιών στην Κοζάνη και προγραμματίστηκε η σύμπραξη και η σύμπλευση ούτως ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα για την μεταφορά σε κοντινότερους προορισμούς, μιας και για την Κοζάνη προορίζονται 15 χιλιάδες τόνοι οι οποίοι θα απορροφηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. ΄΄Πρέπει να βρεθεί τρόπος το συντομότερο δυνατό μετά την μεταφορά στην Κοζάνη να υπάρξει προορισμός κοντινότερος ο οποίος θα μειώσει κατά πολύ το κόστος μεταφοράς στον επόμενο χρόνο΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος.

Ερωτηθείς για το εάν προωθείται το αίτημα για χρηματοδότηση του δήμου με 2 εκατομμύρια ευρώ λόγω της οικονομικής αιμορραγίας που υφίσταται, ο κ. Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της περιφέρειας άλλα αυτό εξαρτάται άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών εάν θα χρηματοδοτήσει τον δήμο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την μεταφορά, αλλά μπορεί όμως να βοηθήσει τον δήμο ο οποίος είναι σε έκτακτη ανάγκη. Βεβαίως, η έκτακτη τελειώνει σε λίγες ημέρες και θα θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα λήψης απόφασης της συνέχειας της έκτακτης ανάγκης η οποία έχει άμεση σχέση, είναι δηλαδή ισχυρό τεκμήριο για την διεκδίκηση των 2 εκ. ευρώ΄΄.

Φεύγουν όλα τα… παλιά σκουπίδια μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Εν τω μεταξύ, προχωρά με σταθερό βηματισμό η επιχείρηση καθαρισμού της Αιγιάλειας απ’ άκρη σ’ άκρη με τα «παλιά» σκουπίδια να έχουν σηκωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 80%. ΄΄Καταβάλουμε μία τιτάνια προσπάθεια και μέσα σε 14 ημέρες έχουμε σημαντικό αποτέλεσμα. Όντως, υπάρχουν κοινότητες κυρίως στα ορεινά που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη, κάτι που πρόκειται για γίνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η δυσκολία έγκειται αφενός στον μεγάλο όγκο απορριμμάτων αλλά και στα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε. Είναι γεγονός ότι έχουν μείνει λίγες κοινότητες όμως πιστεύουμε πως η υπερπροσπάθεια η οποία καταβάλουμε, θα αποδώσει΄΄, ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος.

Δεν σκέφτεται καν για επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας ο δήμαρχος

Υπενθυμίζεται ότι το Τοπικό Σχέδιο που εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προβλέπει την δημιουργία μονάδας στην περιοχή Τζουρά στην Τέμενη και ΚΔΑΥ στην Παπανικολού, μαζί με Κινητό Πράσινο Σημείο όπως αυτό ήδη δρομολογήθηκε μέσω του προγράμματος «Ραντεβού». Ερωτηθείς από τo protionline.gr για Παπανικολού και ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Η Παπανικολού όπως είναι σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια ενώ η Αιγείρα είναι φανερό πως είναι υπερκορεσμένη και δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης. Την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, την επιβάλλει το δικαστήριο όμως η δική μου πολιτική πρόταση είναι να γίνει η αποκατάστασή του και από εκεί και πέρα να σταματήσει οποιαδήποτε χρήση που θα είχε σχέση με το μέλλον είτε επέκτασής της΄΄.

Θετικό το πρώτο «τεστ» της ανακύκλωσης μέσω του «Ραντεβού»

Παράλληλα, ερωτηθείς για το πώς κύλησε το πρόγραμμα «Ραντεβού» την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξέφρασε την ικανοποίησή του. ΄΄Τις δύο αυτές ημέρες γέμισε ενάμιση απορριμματοφόρο ανακυκλώσιμα και βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περιοχές στις οποίες πήγε δεν έχουν επιχειρήσεις με ανακυκλώσιμο υλικό. Ωστόσο υπήρξε ροή κόσμου που αντεπεξήλθε και πιστεύουμε ότι η ανταπόκριση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από το Σάββατο όταν και θα γίνει η διανομή ενημερωτικών εντύπων καθώς και άλλες δράσεις. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι αναπροσδιορισμό των δρομολογίων των αυτοκινήτων της ανακύκλωσης στις κοινότητες για καλύτερη εξυπηρέτηση. Σκοπός μας είναι σε ένα δεκαπενθήμερο το πρόγραμμα θα είναι πιο ευέλικτο και ο κόσμος να το αγκαλιάσει 100%΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος που προωθεί το πρόγραμμα «Ραντεβού».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr