background img
banner
banner

Το υπουργείο να πιέσει τις τράπεζες για τα πυρόπληκτα…

ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ

Παρά τον νόμο που προβλέπει ρύθμιση των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν την σχετική απόφαση με μεγάλη δυσκολία και υπάρχουν και κάποια που την αγνοούν και δεν την εφαρμόζουν καν… Το γεγονός δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε επιχειρήσεις της Αιγιάλειας που ως πυρόπληκτες είχαν λάβει τέτοιου είδους δάνεια, με το Επιμελητήριο Αχαΐας να παρεμβαίνει, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών να δράσει αναλόγως.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρεται στον νόμο 4549/14.6.2018, και στο άρθρο 103 με τίτλο (Ρύθμιση Δανείων), που ορίζει πως: Tα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να ρυθμίζουν δάνεια για τα οποία έχει εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ακολουθεί τις απαιτήσεις για τις οποίες χορηγήθηκε, όπως αυτές διαμορφώνονται από την συμφωνία ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αυξάνεται το ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, κάνει γνωστό πως εν συνεχεία εκδόθηκε η 2/94253/0025 Υπουργική απόφαση με τίτλο: Όροι και προϋποθέσεις διατήρησης της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου σε περιπτώσεις ρύθμισης δανείων. Στην απόφαση εξειδικεύονται οι όροι για τις ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα: -οι ρυθμίσεις γίνονται με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια χωρίς την παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου. –οι ρυθμίσεις γίνονται επί ίσοις όροις για το εγγυημένο και μη εγγυημένο τμήμα του δανείου. –κάθε ρύθμιση λειτουργεί και υπέρ κάθε εγγυητή που έχει παράσχει εγγύηση για τις σχετικές οφειλές. –ρυθμίσεις γίνονται και για οφειλές για τις οποίες τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ζητήσει την κατάπτωση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ρύθμιση παρέχει… ανάσα αλλά δεν  την εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες…

΄΄Όπως γνωρίζετε στην περιοχή του νομού Αχαΐας, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν λάβει δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως το 2007 μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αιγιάλεια (πυρόπληκτα δάνεια) και το 2009 μετά τον σεισμό στην Πάτρα (σεισμόπληκτα δάνεια). Η ως άνω ρύθμιση παρέχει μια σημαντική ανάσα σε πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν λάβει τέτοια δάνεια και βρίσκονταν σε σημαντική καθυστέρηση, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης΄΄, αναφέρει ο κ. Μαρλαφέκας, προσθέτοντας:

΄΄Το Επιμελητήριό μας υποστηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα όσον αφορά την ρύθμιση των οφειλών τους. Όμως διαπιστώνουμε πως τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν την σχετική απόφαση με μεγάλη δυσκολία και υπάρχουν πιστωτικά ιδρύματα που την αγνοούν και δεν την εφαρμόζουν΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να υποχρεωθούν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν το σχετικό άρθρο 103 του νόμου 4549/14.6.2018 και τους όρους της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να γίνουν ομαλά οι ρυθμίσεις προς όφελος και των δύο μερών΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr