background img
banner
banner

Έτσι έχουν τα έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Για την πορεία των έργων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο του Συλλόγου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων που πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο. Μάλιστα, παρόντα ήταν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλεια. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τα εκτελεσμένα έργα από μηχανικό της εταιρείας “Μεσόγειος”.

Τα έργα που έχουν εκτελεστεί

Όπως έγινε γνωστό από τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί είναι:

  1. η διευθέτηση των σκουπιδιών που βρίσκονταν εκτός μεμβράνης
  2. η κατασκευή περιμετρικά του κυττάρου τάφρου για περισυλλογή των ομβρίων
  3. η τοποθέτηση δυο αγωγών σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου κεντρικού αγωγού περισυλλογής των διασταλλαγμάτων από το κύτταρο
  4. εκείνη την ημέρα θα ξεκινούσε η στρώση της νότιας πλευράς του κυττάρου (προς το βουνό) με πλαστική μεμβράνη και
  5. η διάνοιξη και δυο ακόμα μικρών γεωτρήσεων μέχρι βάθους 8 μέτρων για την άντληση του βιοαερίου.

Όπως τους πληροφόρησε ο μηχανικός, τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία “Μεσόγειος” θα ολοκληρωθούν μέσα στο μήνα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των κατοίκων επισημαίνουν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου βιολογικού που συνεχίζει να μην λειτουργεί. Δεν έχει γίνει καμία νέα απόπειρα άντλησης και καύσης του βιοαερίου. Γι αυτό το έργο έχει αναλάβει άλλος εργολάβος που όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο λαγκάδι, όπως ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου.

Επίσης, σημειώνουν: ΄΄Όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος μηχανικός της εταιρείας “Μεσόγειος”, η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού συλλογής των λυμάτων του κυττάρου ήταν αναγκαία αφού αυτός ήταν κατεστραμμένος. Αυτοί όμως οι δυο αγωγοί έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά. Δεν φτάνουν μέχρι το κέντρο και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι το κατώτερο σημείο του κυττάρου. Τα λύματα που καταλήγουν εκεί δεν έχουν τρόπο να απομακρυνθούν. Δυο ενδεχόμενα υπάρχουν λοιπόν. Το πρώτο, να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού η μεμβράνη πρέπει να θεωρείται κατεστραμμένη ειδικά σε εκείνο το χαμηλότερο σημείο του κυττάρου που δεν αντικαταστάθηκε μετά την πρώτη πυρκαγιά που τις κατέστρεψε. Το δεύτερο, η μεμβράνη να λειτουργεί και άρα ο πυθμένας του κυττάρου να βρίσκεται μέσα σε μια λίμνη μαυροζουμιών που δεν μπορούν να στραγγίξουν.

Ο μηχανικός μας είπε ότι κατασκευάζοντας το περιμετρικό φρεάτιο, εύρισκαν την αρχική μεμβράνη ώστε να την πακτώσουν με το μπετόν. Όμως στην ανατολική πλευρά του κυττάρου, χρειάστηκε να μπουν αρκετά μέτρα μέσα από τα σημεία που έπρεπε να υπάρχει η μεμβράνη για να την βρουν. Αυτό μόνο μια εξήγηση μπορεί να έχει. Όλο το κύτταρο έχει κυλίσει νοτιοδυτικά, στη φυσική ροή του εδάφους, παρασύροντας φυσικά και τη μεμβράνη. Από το 2011 η μελέτη του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος εντοπίζει τέτοιους κινδύνους, θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα γεωτεχνκής μελέτη για λήψη μέτρων προστασίας. Μας είπε ακόμα ο μηχανικός ότι οι κλίσεις στο πρανές είναι 1:2 και όχι 1:3 όπως καθορίζει η νομοθεσία σαν ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο. Υπάρχουν σημεία στα ανατολικά και νότια του κυττάρου που η κλίση είναι 1:1. Σε όλη τη νότια πλευρά υπάρχει εντονότατη διαβροχή από διασταλάγματα, που τελικά συγκεντρώνονται στη βάση του πρανούς. Μια τόσο απότομη πλαγιά από σκουπίδια, σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνη΄΄.

«Η πολιτική πρόταση του δημάρχου να γίνει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου»

Και καταλήγουν: ΄΄Αν και δεν το είπε καθαρά ο μηχανικός, το ότι η νότια πλευρά του κυττάρου δεν θα καλυφθεί με μεμβράνη, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα σκέψεις για επαναχρησιμοποίησή του.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτές δεν καλλιεργούνται και στα μυαλά της νέας δημοτικής αρχής.
Η “πολιτική πρόταση” του κ. Καλογερόπουλου για οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του ΧΥΤΑ πρέπει να μετατραπεί σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με την βαρύτητα που αποκτά να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο αγώνας των κατοίκων – που είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη συνέχιση του εγκλήματος – θα είναι σημαντική βοήθεια΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr