background img
banner
banner

Με λίγα αλλά σημαντικά έργα το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020

ΛΙΓΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΣΤΟΚΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

«Σφιχτό» ως προς τον αριθμό νέων έργων αλλά σημαντικό ως προς την σπουδαιότητα αυτών που περιλαμβάνει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αιγιαλείας για το 2020, όπως αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Η οικονομική δυστοκία που οφείλεται κυρίως στην συγκυρία των απορριμμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον δήμο, που καλείται όμως να διαχειριστεί κονδύλια από χρηματοδοτούμενα έργα τα οποία δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Η σχετική εισήγηση έγινε από την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, η οποία είπε πως ΄΄το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 δεν έχει σοβαρές διαφορές με αυτό του 2019, δεδομένης της οικονομικής δυστοκίας, εξαιτίας των σκουπιδιών. Θα στοχεύσουμε στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα προγράμματα για τις αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου και της παλιάς Χαρτοποιίας. Ο στόχος, με τις δυνατότητες που έχουμε, είναι διττός. Αφενός να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να καλύψουμε τι ανάγκες και αφετέρου να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στον δήμο μας΄΄.

Μοιρασμένα ισόρροπα σε Αίγιο και περιφέρεια

Παράλληλα, η κ. Ψυχράμη επισήμανε πως τα ποσά για τα έργα είναι μοιρασμένα ισόρροπα, δηλαδή κατά 50% για το Αίγιο και τα υπόλοιπα για την περιφέρεια του δήμου. Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ύψους 1.108.000 ευρώ, 667.500 από ΣΑΤΑ 2020, ενώ 133.660 αφορούν μελέτες που διαχειρίζεται η Πολεοδομία. Περιλαμβάνει ακόμη 803.000 από συνεχιζόμενα έργα, με 12.057.743 από εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων για τα οποία είτε υπάρχει εντολή δημοπράτησης, είτε έχουν ήδη δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 49 νέα έργα αλλά και 38 συνεχιζόμενα. Από αυτά, 43 θα καλυφθούν από δημοτικούς πόρους και αφορούν τα δύο μεταφερόμενα έργα της αποπεράτωσης πλατείας και χώρου αθλοπαιδιών στην Τέμενη και της κατασκευής επισκευής πλατειών στις περιοχές Μεσσηνέζη και Αγ. Αθανασίου τα οποία έχουν προϋπολογισμό 100.000 ευρώ έκαστο, αλλά και μικρά τεχνικά έργα και έργα οδοποιίας σε Δημοτικές Ενότητες του δήμου. Επίσης, από χρηματοδοτήσεις του δήμου θα καλυφθεί με 50.000 ευρώ και η κυκλοφοριακή μελέτη Αιγίου.

 

Τα πιο σημαντικά έργα που θα εκτελεστούν το 2020

Από τα νέα έργα ξεχωρίζει το χρηματοδοτούμενο με 1,1 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα έργο βελτίωσης – εκσυγχρονισμού δικτύων ύδρευσης πυρόπληκτων οικισμών του δήμου, η κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδα και Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΕΚΑΜΕ) με 3,5 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος, οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας για το Δημοτικό Κολυμβητήριο, επίσης μέσω προγράμματος με 353.400 ευρώ, η διαμόρφωση των παλαιών σφαγείων μέσω προγράμματος με 269.000 ευρώ, η ασφαλτόστρωση δημοτικών οδών πρώην δήμου Διακοπτού με 600.000 ευρώ, οι τσιμεντοστρώσεις – ασφαλτοστρώσεις στις Τ.Κ. Κουνινάς, Μελισσίων και στις περιοχές Κ. Πτέρη και Αγ. Ανδρέα με 998.000 ευρώ, η αγροτική οδοποιία επίσης μέσω χρηματοδότησης με 868.000 ευρώ, η βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων με 430.000 ευρώ μέσω προγράμματος και βέβαια το μεγάλο έργο της ανάπλασης των πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ και των δρόμων πέριξ αυτών με χρηματοδότηση ύψους 1.350.350 ευρώ.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, χαρακτήρισε ως «φτωχό» το Τεχνικό Πρόγραμμα και δυσανάλογο των αναγκών του δήμου, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως τα πιο σημαντικά είναι συνεχιζόμενα ή και μεταφερόμενα έργα και δεν υπάρχει ιδιαίτερος σχεδιασμός νέων.

Να σημειωθεί ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 17 ψήφους από την συμπολίτευση, με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Γκίκα να ψηφίζει «παρών», 14 σύμβουλοι της μειοψηφίας το καταψήφισαν ενώ απούσα ήταν η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ιατροπούλου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr