background img
banner
banner

Κάθε χρόνο και καλύτερα στην Παρασκευή! | ΦΩΤΟ

ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η 5η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΑΤΟΜΑ

Συνυφασμένη με την καλή διάθεση, το κέφι και την αυθεντική διασκέδαση είναι πλέον η Γιορτή Τσίπουρου στην κοινότητα Παρασκευής. Χθες Κυριακή 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία η 5η Γιορτή Τσίπουρου που προσέλκυσε στο όμορφο ορεινό χωριό της Αιγιάλειας περισσότερα από 2.000 άτομα που γεύτηκαν το μυρωδάτο τσίπουρο της Παρασκευής, τα νόστιμα εδέσματα αλλά και… το προϊόν της Αιγιάλειας, τη σταφίδα, μέσα από διάφορες παρασκευές.

Κάτω από έναν… φιλόξενο φθινοπωρινό ήλιο, στην είσοδο του χωριού στη θέση «Αλώνια», στήθηκε μία υπέροχη γιορτή που οι συμμετέχοντες θα θυμούνται για καιρό… Ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος Παρασκευής είχε μεριμνήσει για όλα, ακόμη και για το πάρκινγκ και για την διάνοιξη και τον καθαρισμό δρόμων ώστε να διευκολυνθούν οι εκατοντάδες επισκέπτες, ενώ λεωφορειάκι του Σωματείου Ταξί μετέφερε τον κόσμο από το πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού, στον χώρο της γιορτής.

Το «παρών» στη γιορτή, έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Βάσω Ψυχράμη, Στράτος Βαρδάκης και Παναγιώτης Μαρινόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώτα Γκρέμου, Γιώργος Γκίκας, πρόεδροι κι άλλων κοινοτήτων, ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μπούνιας, ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδροι συλλόγων και φορέων κ.ά.

Από νωρίς το πρωί όλο το χωριό είχε μετατραπεί σε τόσο συνάντησης και γιορτής. Τα τσιπουράδικα πανέτοιμα υποδέχονταν τον κόσμο και κερνούσαν το εύγευστο τσίπουρο συνοδευόμενο από κεράσματα. Στην είσοδο του χώρου της γιορτής πωλούνταν τοπικά προϊόντα ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών προσέφερε την σταφίδα σε αρτοποιήματα και γλυκά που είχε επιμεληθεί η αρτοποιία Μπομποτσιάρη. Την ίδια στιγμή, οι ψησταριές είχαν… πάρει φωτιά με νόστιμα ψητά και φαγητά που έψηναν μέλη του Συλλόγου και εθελοντές, να γίνονται ανάρπαστα!

Το τσίπουρο… φέρνει κόσμο στο ορεινό χωριό

Την γιορτή άνοιξε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης, ενώ ο πρόεδρος του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Παρασκευής Φάνης Λαπαναΐτης καλωσόρισε τον κόσμο ευχαριστώντας τους πάντες για την παρουσία τους και την Π.Ε.Σ. για την υποστήριξη. Μίλησε για το πώς το τσίπουρο μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος την Παρασκευή που διαθέτει άπειρες ομορφιές και για τις προσπάθειες του Συλλόγου προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας πως η γιορτή είναι αφιερωμένη στο προϊόν που είναι συνυφασμένο με την Αιγιάλεια, τη σταφίδα.

Τσίπουρο και σταφίδα… πάνε μαζί

Ακολούθως, ο γενικός διευθυντής της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Μίλτος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της Π.Ε.Σ. ως προς την προώθηση και ανταγωνιστικότητα της σταφίδας, επαινώντας ταυτόχρονα τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να προβάλλουν την μαύρη κορινθιακή σταφίδα σε αυτή τη γιορτή – θεσμό. Αναφέρθηκε ακόμη στην ιστορία και τον πολιτισμό που δημιούργησε η σταφίδα, μοιραζόμενος – ως διευθυντής της Π.Ε.Σ. αλλά και προερχόμενος από οικογένεια σταφιδοπαραγωγών, όπως είπε – την ικανοποίηση ότι η κορινθιακή σταφίδα διαδραμάτισε διαχρονικά σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους μέσω των εξαγωγών της και επιπρόσθετες ωφέλειες στις κοινωνίες.

Μετά από μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία του προϊόντος, μίλησε για την παραγωγή του αλλά και για το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης, στηρίζει το εισόδημα περίπου 15.000 οικογενειών σταφιδοπαραγωγών και έμμεσα τις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας πως στην Αιγιάλεια είναι ο βασικός αιμοδότης της τοπικής οικονομίας. Για την Π.Ε.Σ. ανέφερε τρεις χρονολογίες ορόσημο: το 1918 που ιδρύθηκε η Ένωση Σταφιδικών Συνεταιρισμών, το 1923 με την ίδρυση της Σταφιδικής Τράπεζας της Βοστίτσας και το 1935 που ιδρύθηκε η Π.Ε.Σ. Ακόμη, το 1948 που ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο, το 1983 που η Π.Ε.Σ. για πρώτη φορά εξήγαγε οργανικό προϊόν και το 1990 όπου ιδρύθηκε το νέο εργοστάσιό της.

Αναφορικά με το τι έχει επιτύχει η Π.Ε.Σ. ως σήμερα τόνισε, μεταξύ άλλων ότι εξάγει το 60-65% της ελληνικής παραγωγής και συγκεντρώνει και εξάγει το 80% της «Βοστίτσας» ΠΟΠ σε περισσότερες από 45 χώρες ανά τον κόσμο. Ο κ. Σταυρόπουλος ανέλυσε ακόμη το ποια είναι η συμβολή της Ένωσης στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της σταφίδας, επενδύοντας στην έρευνα. Παράλληλα, επισήμανε πως ΄΄βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την σταφιδοκαλλιέργεια και υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόγραμμα αναμπέλωσης΄΄. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 80 χιλιάδες τόνους σταφίδας παραγωγή το 1980 φέτος η εκτίμηση είναι για παραγωγή 22.000 τόνων, ενώ από 202 χιλιάδες στρέμματα το 2005 πλέον καλλιεργούνται μόνο 90.000.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε την μεγάλη πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών που στηρίζουν με το προϊόν τους την μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση, καλώντας τους να συνεχίσουν… Εν τω μεταξύ, στο προαύλιο του σχολείου, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με τρόπο διαδραστικό ενημέρωνε τους μικρούς φίλους για την ανακύκλωση και όλοι έδειχναν να συμμετέχουν με χαρά!

Αστείρευτο κέφι μέχρι να νυχτώσει!

Την σκυτάλη στην ψυχαγωγία πήρε ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου που παρουσίασε χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας με εντυπωσιακές φορεσιές. Με το τσίπουρο να ρέει άφθονο, το κέφι δεν άργησε να… ανάψει και ο χώρος που ήταν διαμορφωμένος για πίστα, αργά ή γρήγορα φάνηκε πολύ μικρός καθώς όλοι έγιναν μέρος αυτής της γιορτής που έμοιαζε να μην τελειώνει ακόμη και το σούρουπο… Όλοι μαζί ευχήθηκαν «και του χρόνου» ενώ δικαιωματικά οι διοργανωτές δέχονταν συγχαρητήρια!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr