background img
banner
banner

“Οχυρώνει” το ταμείο η δημοτική αρχή

ΜΕ ΑΝΤΕΓΚΛΙΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΨΟΥΣ 50 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη για τον προϋπολογισμό, όπως ήταν αναμενόμενο, κράτησε ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, ανάμεσα σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με τους πρώτους βεβαίως να εξηγούν, αλλά να μην ανησυχούν για την εκτέλεση του, αφού και πλειοψηφία έχουν και ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια για κάτι άλλο.

Ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων για το 2020 ξεκινά με 49.825.053€, ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με το 2019 που ξεκίνησε με 42.857.000€ και ξεπέρασε τα 50 εκ. ευρώ μετά από 14 αναμορφώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, πέρα από τα προϋπολογισθέντα που περιλαμβάνουν και χρηματοδοτήσεις για έργα που δεν έχουν υλοποιηθεί, άρα δε φαίνονται στις εισπράξεις και μεταφέρονται για την επόμενη χρονιά, οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο της χρονιάς (2019) φτάνουν τα 23.634.512€ εισπραχθέντα και 17.527.985€ πληρωθέντα. Δηλαδή, το ξημέρωμα του 2020 αναμένεται να βρει το ταμείο του δήμου με 6.106.527€ υπόλοιπο.

Η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε ταμειακό υπόλοιπο την 1η Σεπτεμβρίου όταν ανέλαβε 3.431.544€ και σχεδόν το διπλασιάζει τέσσερις μήνες μετά.
Η σφικτή πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή είναι απόρροια της αβεβαιότητας που επικρατεί ακόμα, με το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων (2,2εκ ευρώ), αλλά και με τις δικαστικές αποφάσεις, με διαταγές πληρωμής από προμηθευτές παρελθόντων ετών που το ύψος τους ήδη έχει φτάσει τα 3 εκ ευρώ.

Σκληρή αντιπαράθεση στο Συμβούλιο

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. “Οι αριθμοί είναι αμίληκτοι, δεν έχει πληρωθεί τίποτα για τα σκουπίδια, πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον. Να επανεξετάσετε την ανάγκη που έχει ο τόπος να συσπειρώσουμε δυνάμεις”.
Ωστόσο τα λόγια του δημάρχου δεν έπεισαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον Χρήστο Γούτο να λέει “όταν σας λείπει το παίρνετε από τους δημότες, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, και δε θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό’’.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, που μίλησε για προχειρότητα στην ενημέρωση και στην σύνταξη του προϋπολογισμού, και τον χαρακτήρισε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πολιτικής της άγριας φοροληστείας.

Με παρέμβασή της η επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βασιλική Ψυχράμη, στήριξε τη δημοτική αρχή λέγοντας “θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, μολονότι για θέματα της καθημερινότητας τα χρήματα είναι λίγα. Ελπίζουμε στις αναμορφώσεις”.

Τον δήμαρχο στήριξε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, όχι όμως η Αγγελική Κουρή που τόνισε ότι κινείται στα αυστηρά πλαίσια του Παρατηρητηρίου (μηχανισμός ελέγχου από το κράτος).

Αντεγκλήσεις για την αντιδημαρχία Οικονομικών

Τα αίματα άναψαν όμως, όταν το λόγο πήρε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, κατηγορώντας τον εισηγητή του νέου προϋπολογισμού Δημήτρη Καλαμίδα, πως κινδυνολογεί συνεχώς. “Είστε ο πλέον ακατάλληλος να εισηγηθείτε τον προϋπολογισμό, το 2014 τα κάνατε όλα μαύρα, ευτυχώς που δε σας άκουσε ο Παναγόπουλος”.

Τελευταίος μίλησε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, ο οποίος απάντησε παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου, που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή , αναφέροντας μεταξύ άλλων: ‘’Ο προϋπολογισμός 2020 έχει συνταχθεί βάσει της ΚΥΑ του υπουργείου Εσωτερικών & Οικονομίας.

Έχει εμπρόθεσμα αναρτηθεί στο Παρατηρητήριο και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις. Έχει εναρμονιστεί στη μορφή των απαιτήσεων με βάση τα έσοδα της προηγούμενης οικονομικής χρονιάς και παρουσιάζεται σήμερα για ψήφιση.

Ο προϋπολογισμός είναι μηχανισμός ευθυγράμμισης της Οικονομικής Διαχείρισης του έτους. Είναι ρεαλιστικός, δίκαιος, υπάρχει ισοκατανομή δαπανών, ισοσκελισμένος, δίνοντας την ευκαιρία στο δήμο να αποπληρώνει τοκοχρεωλύσια, να διαθέτει πρωτογενές πλεόνασμα, να αποτρέπει τη σύναψη νέων δανείων και να αποπληρώνει τα ήδη υπάρχοντα δάνειά του.

Ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, με ακρογωνιαίο λίθο των εσόδων τα τακτικά συν τις επιχορηγήσεις και ως προμετωπίδα των εξόδων το τεχνικό δελτίο. Το ύψος φτάνει τα 50 εκ. ευρώ λόγω αύξησης των δημοτικών τελών, χρηματοδοτήσεων (Φιλόδημος, ΕΣΠΑ και αυξήσεις των κρατήσεων).”

Στο τέλος, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της συμπολίτευσης, ωστόσο όλοι υπέγραψαν υποχρεωτικά για την παρουσία τους στη συνεδρίαση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr