background img
banner
banner

Το Αίγιο ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την Συνέλευση της Βοστίτσας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821» ΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΜΕΛΗ ΑΠΟ 17 ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το Αίγιο έρχεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τιμώντας την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που έχει καθιερωθεί ως τοπική εορτή και αργία, συνοδευόμενη από πλήθος εκδηλώσεων.

Σημαντική συμβολή και ρόλο και στον φετινό εορτασμό θα έχει ο Σύλλογος «Βοστίτσα 1821» που, παρότι μετρά μόλις λίγο παραπάνω από ένα χρόνο ζωής, θεωρείται ως ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους ιστορικής αναβίωσης ανά την Ελλάδα. Ως γνωστόν, ο Σύλλογος «Βοστίτσα 1821» διοργανώνει και συμμετέχει σε έναν σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως παρελάσεις, δρώμενα ιστορικής αναβίωσης, εκθέσεις ιστορικών κειμηλίων, ομιλίες ιστορικών, εκθέσεις βιβλίων και φωτογραφιών, παρουσιάσεις παραδοσιακών φορεσιών και οπλισμού της εποχής, ντοκιμαντέρ, ταινίες κ.ά. Επίκεντρο των δράσεών του είναι οι εορτασμοί της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα στο Αίγιο.

Δράση εντός και εκτός… ορίων από τους «Βοστιτσάνους»

Δημιουργήθηκε από την αγάπη και τον θαυμασμό των μελών του για την ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.Κύριος σκοπός του είναι η εν γένει αναβίωση και ανάδειξη ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821, προκειμένου να υπάρχει διαρκής αναθέρμανση της ιστορικής μνήμης, η προαγωγή των ιδανικών και των αξιών αυτής της σημαντικής περιόδου, καθώς και η διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης. Από τον ανεξάντλητο πλούτο της ελληνικής ιστορίας του 1821, επίκεντρο του Συλλόγου είναι η τοπική ιστορία της Βοστίτσας και οι ήρωές της.

Για τον σκοπό αυτό, ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει ομάδα ιστορικής αναβίωσης, όπου τα μέλη της φέρουν φορεσιές που είναι πιστά αντίγραφα εκείνης της εποχής, βασισμένες σε πίνακες, γκραβούρες και μουσειακά κειμήλια. Πέραν της φορεσιάς και προκειμένου να ολοκληρωθεί η πιστή εμφάνιση της ομάδας, τα μέλη φέρουν άρματα γνήσια ή αντίγραφα, κοσμήματα και αδιάφορα άλλα κειμήλια της επαναστατικής περιόδου. Στα αξιοσημείωτα της δράσης του συλλόγου, η συμμετοχή σε ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, που προβλήθηκε στο History Channel σε σειρά επεισοδίων, εκεί όπου μέλη του Συλλόγου είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δύο χρόνια πριν, ενώ ήδη υπάρχουν προτάσεις για ιστορικές ταινίες. Επίσης, ο Σύλλογος ετοιμάζει εκδηλώσεις με αναπαράσταση στο πλαίσιο της εορτής της Αγ. Μαρίνας τον προσεχή Ιούλιο για τη Μάχη της Τσετσεβούς, στην Μονή Αγ. Ιωάννη στο Βερίνο.

Παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα από 350 άτομα!

Φέτος, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Συλλόγου από μέλη άλλων συλλόγων ανά την Ελλάδα, είναι εντυπωσιακή. Όπως έκανε γνωστό στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βοστίτσα» Λάμπης Ψυχογιάννης, συνολικά το διήμερο 25 και 26 Ιανουαρίου θα επισκεφθούν το Αίγιο και θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, 17 σύλλογοι ιστορικής αναβίωσης. Συνολικά, τα άτομα που θα παρελάσουν υπολογίζονται σε 350 μαζί με τους Αιγιώτες. Συγκεκριμένα, θα έρθουν στην περιοχή μέλη συλλόγων από τις εξής πόλεις: Γιαννιτσά, Καστοριά, Τρίκαλα, δύο από το Μεσολόγγι, Αιτωλικό, Ναύπακτος, Άμφισσα, δύο από την Πάτρα, δύο σύλλογοι από την Καλαμάτα, Τρίπολη, Καρπενήσι και Ναύπλιο.

Τα μέλη των συλλόγων θα φιλοξενηθούν από τον σύλλογο «Βοστίτσα» ο οποίος φέτος… ανεβάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά, ενώ πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί μέλη από δώδεκα συλλόγους… Επίσης, στο Αίγιο θα βρεθεί και η Φιλαρμονική «Διονύσιος Σολωμός» με αντίγραφα φορεσιών του Ιερού Λόχου από το Μεσολόγγι.

Έτσι, περί τα 350 άτομα (είκοσι από τον Σύλλογο «Βοστίτσα») θα λάβουν μέρος με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα άρματά τους, στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου, με αφετηρία την πλατεία Αγ. Λαύρας και κατάληξη τα Υψηλά Αλώνια. Να σημειωθεί ότι την παρέλαση θα ανοίξει άγημα σε συνεργασία του συλλόγου με την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, με νέο μπαϊράκι, ενώ θα κλείσει με το άγημα του συλλόγου «Βοστίτσα». Στα Υψηλά Αλώνια θα αποδοθούν χοροί από τα χορευτικά συλλόγων από άλλες περιοχές, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του Χορευτικού Εργαστηρίου.

Τιμές, θεατρικές αναπαραστάσεις και εκθέσεις

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, μετά τη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, οι σύλλογοι ιστορικής αναβίωσης θα προχωρήσουν σε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια, ενώ στο προαύλιο του Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου (σπίτι του Λόντου) και φέτος θα λάβει χώρα θεατρικό δρώμενο. Να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου και το απόγευμα της Κυριακής, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων», θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση που ανέβηκε και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, την οποία έχουν επιμεληθεί οι Κώστας Κλάγκος και Βάνα Μπεντεβή, με την συμμετοχή μελών θεατρικών ομάδων της περιοχής πλαισιωμένων από μέλη του Συλλόγου «Βοστίτσα». Ακόμη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου έρχεται στο Αίγιο η Έκθεση οπλισμού του συλλέκτη και εκθέτη Σπύρου Κατσίρα καθώς και έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή.

Ερωτηθείς αναφορικά με το πόσο εύκολο είναι το όλο εγχείρημα για έναν σύλλογο που δεν έχει έσοδα και στηρίζεται αποκλειστικά στα μέλη του, ο κ. Ψυχογάννης ανέφερε: ΄΄Η αγάπη των μελών του Συλλόγου μας, ο σεβασμός και το δέος για την ιστορία του τόπου μας, στηρίζουν τη δράση μας. Θα πρέπει ωστόσο να αναφέρω το γεγονός ότι στην αναζήτηση χορηγών καμία από τις επιχειρήσεις της περιοχής δεν μας έκλεισε την πόρτα ακόμη κι αν δεν δύνατο να διαθέσει πολλά χρήματα. Οφείλουμε ένα ευχαριστώ σε όλους. Η ανταπόκρισή τους και μόνο φανερώνει πως αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας΄΄. ΄΄Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, για την διατήρηση των εθίμων και παραδόσεών μας. Διότι έθνος χωρίς ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του συλλόγου «Βοστίτσα 1821».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr