background img
banner
banner

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια»… καλοβλέπουν το λιμάνι του Αιγίου

ΔΙΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Ανοιχτό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του λιμανιού του Αιγίου από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» ως Εφοδιαστική Βάση, στο πλαίσιο των γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες στον δυτικό Πατραϊκό Κόλπο έχουν δεχθεί ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επισκέψεις από εξειδικευμένη εταιρεία ούτως ώστε να αποφανθεί εάν το λιμάνι Αιγίου πληροί τις προϋποθέσεις γι’ αυτούς τους σκοπούς!

Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με την αξιοποίηση του λιμανιού ως προς το άραγμα των πλοίων που θα χρησιμοποιούνται για την διαδικασία των ερευνών στο αρχικό τους στάδιο και όχι για την μεταφορά υδρογονανθράκων, γεγονός που εάν επιτευχθεί θεωρείται πολύ σημαντικό για την λειτουργία – επιτέλους – του λιμένος. Και το ενδεχόμενο φαντάζει ως ορατό δεδομένου ότι το λιμάνι Αιγίου βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία των ερευνών και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς την διαδικασία. Μάλιστα, η νέα εθνική οδός έχει μειώσει ακόμη περισσότερο τις αποστάσεις και το «παρθένο» λιμάνι Αιγίου μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος.

Θα είναι μεγάλα τα οφέλη…

Αναφορικά με τα οφέλη από μία τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι θα είναι πολλά για την περιοχή αφού τα έσοδα θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ενώ θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας, δίνοντας «ζωή» στο αναξιοποίητο ως τώρα λιμάνι Αιγίου για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.

Το ενδιαφέρον που υπάρχει από την «Ελληνικά Πετρέλαια» για την αξιοποίηση του λιμένος Αιγίου, επιβεβαίωσε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄To λιμάνι του Αιγίου, το οποίο δεν ήταν στον χάρτη για την χρησιμοποίησή του ως Εφοδιαστική Βάση στο πλαίσιο των γεωτρήσεων για τους υδρογονάνθρακες, φαίνεται να είναι υπό εξέταση από τα ΕΛΠΕ΄΄. Παρόλα αυτά τόνισε: ΄΄Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, καθώς όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της μελέτης για το λιμάνι μας που διεξάγουν τα ΕΛΠΕ, αν είμαι κατάλληλο ή όχι, αλλά και από τους αναδόχους-εργολάβους που θα δώσουν προσφορές στον διαγωνισμό για τις εξορύξεις και θα συμπεριλάβουν το λιμάνι μας ή όχι΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε: ΄΄Ακόμα δεν έχουμε τίποτα δεδομένο, αναμένουμε, αλλά σίγουρα θα ήταν πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, τόσο από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, όσο και από τα έσοδα στο Λιμενικό Ταμείο, τα οποία και θα επενδυθούν για ανάπτυξη και τόνωση της αγοράς της Αιγιάλειας΄΄.

Και είναι σαφές ότι η πορεία της αξιολόγησης θα «τρέξει» ανάλογα και με την έναρξη των ερευνών.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι η κινητικότητα γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού είχε ξεκινήσει από κάποιες κινήσεις της προηγούμενης διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου επί προεδρίας Δημήτρη Φιλιππάτου, ωστόσο τώρα η κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη και το ενδιαφέρον από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» κρίνεται σοβαρό έως… πιθανό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr