background img
banner
banner

Το σίριαλ της δημοπράτησης των δικτύων τελειώνει

ΑΝΟΙΓΕΙ… ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – 23,6 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μπορεί οι ακυρώσεις των αποκριάτικων εκδηλώσεων να ήταν τα κακά μαντάτα της χθεσινής ημέρας, ωστόσο στο μέτωπο των μεγάλων έργων τα νέα είναι καλά. Συγκεκριμένα, μετά από μία μακρά χρονική περίοδο αναβολών, το σίριαλ της δημοπράτησης των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης φαίνεται πως παίρνει τέλος, με το ΕΠΠΕΡΑΑ να ανάβει “πράσινο” στη ΔΕΥΑ για την έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Αιγιαλείας και προέδρου της ΔΕΥΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) Νίκο Μαμαλούγκα, με τους δύο άντρες να συναντώνται πάλι χθες στο περιθώριο συνεδρίου για την κυκλική οικονομία. Η δημοτική επιχείρηση της Αιγιάλειας είναι φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 33,7 εκ ευρώ και καλείται να ολοκληρώσει την τρίτη φάση του μεγάλου αποχετευτικού της περιοχής.

Η πρώτη φάση αφορούσε την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού για να δέχεται τα λύματα ολόκληρης της Αιγιάλειας, έργο 10 εκ. ευρώ που έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση αφορούσε τον μεγάλο συλλεκτήριο αγωγό λυμάτων από την Ακράτα μέχρι το Λαμπίρι, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί όμως η παράδοσή του από τον εργολάβο στην Περιφέρεια και από εκεί στον δήμο.

Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης αφορούν τις συνδέσεις των παραλιακών κοινοτήτων με κεντρικό αγωγό, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ (23,6 εκ. ΕΠΠΕΡΑΑ και 5 εκ. ευρώ πρόγραμμα ΦιλόΔημος), ενώ περίπου 5 εκ. ευρώ καλείται να καταβάλει η ΔΕΥΑ από τα ταμεία της, σύμφωνα με τη μελέτη.

Βεβαίως, οι εκπτώσεις που θα έρθουν από την “αναμέτρηση” των μεγαλύτερων εργολάβων της χώρας, πιθανότατα θα μηδενίσουν τη συμμετοχή της δημοτικής επιχείρησης.
Το έργο έχει 28 μήνες περαίωση από την υπογραφή της σύμβασης και θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί το αργότερο έως το 2023.

Ανταποδοτική μεταφορά τεχνογνωσίας από τη ΔΕΥΑ

Ωστόσο οι δυνατότητες της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που καταφέρνει να ξεχωρίζει, με το στελεχιακό της δυναμικό, φαίνεται πως αξιοποιούνται από τον δήμαρχο για να ανοίξει τις πόρτες που θα λύσουν και το μείζον θέμα της εναπόθεσης των απορριμμάτων της Αιγιάλειας

Έτσι, συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της πολύχρονης προσωπικής σχέσης με τον συνάδελφό του.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από αρκετά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της καθημερινότητας των Δήμων, καθώς και στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, μιας και ο Δήμος Ήλιδας έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή των στελεχών της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας σε τεχνικά και άλλα θέματα λειτουργίας. Εξάλλου, ο κ. Λυμπέρης ήταν παρών και στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου του συστήματος τηλελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης αφανών διαρροών του υπάρχοντος εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου υδροδότησης στο Αίγιο, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη και το οποίο σύστημα είναι το πρώτο που τέθηκε σε λειτουργία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, με θαυμάσια αποτελέσματα από τους πρώτους κιόλας μήνες. Εξάλλου, ο Δήμος Ήλιδας μετά από την αγαστή συνεργασία των δύο δημάρχων, πλέον δέχεται μέρος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας στον τοπικό ΦΟΔΣΑ (ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς), κάτι που στο παρελθόν δεν είχε επιτευχθεί.

Σημειώνεται πως οι δύο Δήμαρχοι ανήκουν και στην ίδια παράταξη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, όπου ο κ. Καλογερόπουλος πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής ΕΣΠΑ, ενώ ο κ. Λυμπέρης (που είναι και πρόεδρος της παράταξης) εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr