background img
banner
banner

Η ύπαρξη της κάμπιας στα πεύκα προκαλεί αλλεργίες

‘‘ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ’’ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δεν φτάνει η αγωνία των κατοίκων της περιοχής για τον κορωνοϊό covid-19 έρχονται και οι αλλεργίες να δημιουργήσουν ανασφάλεια, αφού πολλοί δεν γνωρίζουν από τι ακριβώς προήλθαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του θανατηφόρου ιού. Στην πραγματικότητα όμως σε πολλούς επήλθαν από αλλεργίες για τις οποίες κατά ένα βαθμό ευθύνεται η ύπαρξη κάμπιας στα πεύκα!

Η πιτυοκάμπη ή κάμπια των πεύκων είναι ένας σημαντικός εχθρός των πεύκων. Οι ζημιές που προκαλεί στα δέντρα είναι κυρίως αισθητικής φύσεως, ενώ παράλληλα μειώνει την ετήσια ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων κατά 20-45%. Σε συνδυασμό όμως με άλλες ασθένειες και προσβολές από έντομα δύναται να ξεράνει μικρής ηλικίας πεύκα. Εκτός από τις ζημιές στα πεύκα, προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο, μέσω τριχιδίων που εκτοξεύει όταν νιώσει ότι απειληθεί, τα οποία περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες.

Το γεγονός κατήγγειλε κάτοικος στo protionline.gr, ο οποίος έθεσε το ερώτημα εάν από τον δήμο Αιγιαλείας έχουν γίνει οι απαραίτητοι ψεκασμοί ώστε να εξαλειφθεί το έντομο.
Ερωτηθείς από τo protionline.gr, ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πρασίνου του δήμου, Λάμπης Στεφανίδης, τόνισε πως πράγματι υπάρχει το πρόβλημα της ύπαρξης κάμπιας στα πεύκα της περιοχής, γεγονός που όντως προκαλεί αλλεργίες.

Εντούτοις, έκανε γνωστό πως οι ψεκασμοί έγιναν την κατάλληλη χρονική στιγμή, δηλαδή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως γίνονται κάθε χρόνο.

Μόνη λύση τα βιολογικά σκευάσματα για κατοικημένες περιοχές

΄΄Η άνοιξη δεν είναι η κατάλληλη εποχή για ψεκασμούς όπως κάποιοι πιστεύουν. Τα δέντρα αυτά ψεκάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί πρέπει το φάρμακο να μείνει στα δέντρα πολύ πριν ξεκινήσουν οι βροχές για να δράσει αποτελεσματικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα πέσει στο έδαφος. Και φέτος προχωρήσαμε σε ψεκασμούς στα πεύκα στην περιοχή των Υψηλών Αλωνίων, στο Μπούφαλο, αλλά και σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν, στην Κουλούρα, τη Ροδοδάφνη και αλλού. Όμως, οι ψεκασμοί που κάναμε στα πεύκα κατοικημένων περιοχών έγιναν με βιολογικά σκευάσματα και όχι με χημικά γιατί θα υπήρχαν επιπτώσεις στους ανθρώπους και τα ζώα. Όπως είναι φυσικό, τα βιολογικά σκευάσματα δεν μπορούν να εξαλείψουν εντελώς το έντομο αυτό΄΄, τόνισε ο κ. Στεφανίδης, προσθέτοντας πως είναι αποτελεσματικά ως έναν βαθμό γιατί το περιορίζουν.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του εντόμου στο πεύκο, ο κ. Στεφανίδης είπε πως σε όλο το διάστημα παραμονής του στο δέντρο παρατηρείται σημαντική μείωση της φυλλικής επιφάνειας των πεύκων, εάν δε η προσβολή είναι μεγάλη, δύνανται να καταναλώσουν όλες τις πευκοβελόνες και να μείνει το δέντρο «γυμνό». Εάν το πεύκο είναι μικρής ηλικίας ή και προσβεβλημένο και από άλλες ασθένειες ή και έντομα, τότε μπορεί να επέλθει η ολοκληρωτική ξήρανσή του. Συνήθως τα περισσότερα πεύκα δε βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, οπότε ανακάμπτουν μετά από κάποιο διάστημα, ιδίως μετά τους ψεκασμούς που απομακρύνουν το έντομο, αραιώνοντας τη συχνότητά του. Έτσι βγάζουν καινούριες πευκοβελόνες, με αισθητά όμως μειωμένη φυλλική επιφάνεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr