background img
banner
banner

Μέτρα ασφαλείας και όχι ανεξέλεγκτη καύση

ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση των περιστατικών πυρκαγιάς που εκδηλώνονται σε αγροτικές περιοχές με επέκταση σε παρακείμενες δασικές εκτάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, οφείλεται σε αμέλεια και έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας από τους αγρότες, κατά την καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών, που πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό την περίοδο αυτή. Όπως έγινε γνωστό από την Π.Υ. Αιγίου, ΄΄το Πυροσβεστικό Σώμα διασυνδέθηκε με την βάση Γεωχωρικών δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. στα πλαίσια αναβάθμισης της έρευνας σε ό,τι αφορά το έγκλημα του εμπρησμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό εκ προθέσεως ή εξ αμελείας, πέραν των βαρύτατων ποινικών κυρώσεων σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της φυλάκισης από 2 έτη έως και ισόβια και χρηματικής ποινής από 2.900€ έως και 150,000€ (άρθρα 264, 265 Π.Κ.) προβλέπονται και τα παρακάτω: Παύουν να δικαιούνται αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ακόμη και σε περιπτώσεις ενδείξεων ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή και μελών των οικογενειών τους και υποχρεούνται να επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Εφόσον πρόκειται πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών και κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με απαγόρευση στο εξής βόσκηση και οποιασδήποτε μορφής ενέργειας και επέμβασης σε αυτήν. Επιπλέον, οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν. 998/1979)΄΄.

Ποια μέτρα πρέπει να τηρούνται

Επιπλέον, από την τοπική Υπηρεσία τονίζονται και τα εξής: ΄΄Κατόπιν των παραπάνω θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των κατοίκων της περιοχής μας. Μπορεί αυτή την περίοδο και μέχρι την 30/04/2020 να επιτρέπεται η ελεγχόμενη καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών σε αγροτικές περιοχές, αλλά θα πρέπει να τηρούνται τα παρακάτω μέτρα: α. Η καύση γίνεται μόνο πρωινές ώρες, β. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπττώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων, γ. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς και αρκετής ποσότητας ύδατος. δ. Να μην γίνεται έναρξη καύσης όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα ειδικά όταν επικρατούν άνεμοι μεγάλης έντασης και υψηλές θερμοκρασίες. Να επιλέγονται ημέρες όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι χαμηλής έντασης. Παρακαλούνται όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση ανάγκης να τηλεφωνούν άμεσα στο 199΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr