background img
banner
banner

Η Εμίλ «έπνιξε» στη λάσπη τα καμένα

ΣΤΟ… ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ – «ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» Η ΠΕΡΙΟΧΗ- ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΡΓΑ

Σοβαρές επιπτώσεις είχε για τη Δημοτική Ενότητα Διακοπτού στα σημεία της πυρκαγιάς του περασμένου Ιουλίου (και) η κακοκαιρία Εμίλ που έπληξε από τα δυτικά τη χώρα, την Παρασκευή 1η Μαρτίου. Τόνοι νερού παρέσυραν φερτά υλικά που κατέληξαν σε δρόμους και ιδιοκτησίες, ενώ ο Βουραϊκός φούσκωσε και παρέσυρε αγροτικό αυτοκίνητο με τον οδηγό του, με την επιχείρηση διάσωσης να έχει αίσια κατάληξη. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως τώρα, σε κάθε βροχόπτωση η εν λόγω περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων ελλοχεύει…

Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική Υπηρεσία σε κάθε βροχόπτωση είναι παρούσες ενώ τα μισθωμένα μηχανήματα Περιφέρειας και Δήμου σε κάθε κατολίσθηση προσπαθούν να απομακρύνουν τους μεγάλους όγκους λάσπης από τους δρόμους, ενώ η Τροχαία κλείνει τα σημεία ώστε να απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων για να μην υπάρχουν ατυχήματα. Κάτι ανάλογο συνέβη και την Παρασκευή όπου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος βρέθηκε στα σημεία «αιχμής» με πρώτο αυτό στην Παλαιά Εθνική Οδό στο ύψος του Ελαιώνα, εκεί όπου μεγάλη μάζα φερτών υλικών παρασύρθηκε από τόνους νερού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος και η κυκλοφορία να εξυπηρετείται για περίπου τρεις ώρες μέσω παράκαμψης, δηλαδή από τον δρόμο που περνά μέσα από τα Ζαχλωρίτικα. Όπου χρειάζεται να συνδράμει το έργο της Πολιτικής Προστασίας, παρούσα είναι και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που έχει και την αρμοδιότητα του Διακοπτού, Βασίλη Χριστόπουλο να συμβάλει.

Τα νερά του Βουραϊκού κάλυψαν τον παραποτάμιο δρόμο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί οδηγός

΄΄Είχαμε ξανά καταπτώσεις στην περιοχή του Ελαιώνα, στον δρόμο της Μαμουσιάς πριν το Δερβενάκι και έκλεισαν ξανά δύο με τρία σημεία στην περιοχή της Τράπεζας. Ό,τι είχε συμβεί δηλαδή και στις προηγούμενες βροχοπτώσεις. Συνεργεία της Περιφέρειας επιχείρησαν ενώ όπου χρειάστηκε συνέβαλε και ο δήμος. Είχαμε τον εγκλωβισμό ενός αγρότη στο φαράγγι του Βουραϊκού με το όχημά του, ο οποίος σώθηκε χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Το συμβάν έλαβε χώρα στο σημείο που ο Βουραϊκός υπερχειλίζει στον δρόμο εξαιτίας του όγκου των φερτών υλικών. Όταν ο συγκεκριμένος αγρότης πήγε να περάσει από τον εν λόγω δρόμο, ήρθε ο όγκος του νερού από το ποτάμι και παρέσυρε το όχημά του. Η Πολιτική Προστασία είναι παρούσα σε όλα τα σημεία, είναι καθοριστική η συμβολή του αντιδημάρχου Δημήτρη Φιλιππάτου που έχει τεράστια εμπειρία και όπου χρειάζεται συνδράμουμε κι εμείς΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής, από τις κατολισθήσεις, εκτός από την Παλαιά Εθνική Οδό, έκλεισε και ο δρόμος της Μαμουσιάς, ενώ πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στην αγροτική οδοποιία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν προτού να είναι αργά…

Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: ΄΄Παρότι ως δήμος έχουμε αποστείλει σειρά από έγγραφα και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προς το αρμόδιο υπουργείο, δεν έχει γίνει το παραμικρό. Και αναρωτιέται κανείς, χθες το τρένο, σήμερα ο συμπατριώτης μας κτηνοτρόφος, αύριο ποιος; Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν την τεχνογνωσία, υπάρχουν μελέτες, άλλωστε έχουν το παράδειγμα των πυρκαγιών του 2007 όπου μέσα σε λίγο διάστημα προστάτευσαν μία ολόκληρη περιοχή και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη. Οφείλουν να δράσουν άμεσα΄΄.

Οδοποιία και ύδρευση τα «αγκάθια» στην Τράπεζα

Μία από τις κοινότητες που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα σε κάθε βροχόπτωση, είναι η Τράπεζα. Οδοποιία και ύδρευση είναι οι τομείς που πλήττονται περισσότερο, με την πρόεδρο της κοινότητας Ξανθή Παπακανέλλου να επισημαίνει στo Protionline.gr: ΄΄Και την Παρασκευή η κοινότητά μας επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας των κατάλοιπων της πυρκαγιάς του περασμένου καλοκαιριού. Πλέον με την παραμικρή βροχή υπάρχουν κατολισθήσεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα να παρουσιάζεται σε εμάς στις πηγές ύδρευσης. Εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς, οι δύο πηγές από τις οποίες υδρεύεται η Τράπεζα και οι οποίες βρίσκονται εντός ρεμάτων, έχουν επικαλυφθεί με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα όλο τον χειμώνα να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η κοινότητάς μας υδρεύεται από το Διακοπτό ωστόσο αυτή είναι μία προσωρινή λύση. Επί του παρόντος, δεν είναι εφικτό να δοθεί οριστική λύση καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη. Είναι τέτοιο το ανάγλυφο της περιοχής μας που με την παραμικρή βροχή έχουμε καταστροφικές συνέπειες σε ρέματα, πηγές και σε αγροτική οδοποιία΄΄.

Τι έχει γίνει όμως μέχρι στιγμής ώστε να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην Τράπεζα; Η πρόεδρος απαντά: ΄΄Από την πρώτη στιγμή που είδαμε τα επακόλουθα της πυρκαγιάς, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο που είχαμε τις πρώτες κατολισθήσεις, από τον δήμο δεν αρνήθηκαν ποτέ βοήθεια. Συνεργεία ανταποκρίνονται και ανοίγουν δρόμους όπου χρειάζεται. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκιο αποτελούμενο από τους αντιδημάρχους Δημήτρη Φιλιππάτο, Βασίλη Χριστόπουλο και τον εργολάβο της ΔΕΥΑΑ, επισκέφθηκαν την κοινότητά μας και είδαν τα σημεία που παρουσιάζονται πρόβλημα. Μας ενημέρωσαν πως δρομολογούνται εργασίες αποκατάστασης οι οποίες ωστόσο θα έχουν έναν βαθμό δυσκολίας καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες΄΄. Ελπίζουμε με τη βοήθεια και του καιρού να γίνουν τα απαραίτητα έργα, να είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι και ό,τι έχουν οι πηγές να το έχουμε στη διάθεσή μας για τις ανάγκες της κοινότητάς μας΄΄, πρόσθεσε η κ. Παπακανέλλου.

Διπλό το «βάρος» των Ζαχλωριτίκων

Σημαντική επιβάρυνση από την κακοκαιρία ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς του Ιουλίου του 2023, υφίσταται το χωριό των Ζαχλωριτίκων που… σηκώνει διπλό βάρος. Αφενός το πέρασμα των οχημάτων μέσα από το χωριό, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, κάθε φορά που βρέχει και εγκυμονεί και κινδύνους, αφετέρου τα αμέτρητα κυβικά λάσπης και πετρών που καταλήγουν μέσα στις καλλιέργειες και παρασύρουν ό,τι βρουν μπροστά τους… Κυρίως βέβαια, για τους κατοίκους των Ζαχλωριτίκων, το θέμα που προέχει είναι η ασφάλεια.

Μιλώντας στo Protionline.gr, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Μητσόπουλος, επισήμανε: ΄΄Κάθε φορά που έχουμε δυνατή βροχή, σημειώνεται κατολίσθηση και κλείνει η Παλαιά Εθνική Οδός, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η κυκλοφορία και τα οχήματα να παρακάμπτονται μέσα από το χωριό μας ούτως ώστε να ξαναβγούν στην Π.Ε.Ο. Μεγάλες ποσότητες λάσπης και πέτρες φεύγουν από το βουνό και κατευθύνονται στον δρόμο. Σε έναν δρόμο από τον οποίο καθημερινά διέρχεται πλήθος κόσμου και πρέπει να είμαστε ευτυχείς που ως ώρας δεν έχει συμβεί κάποιο ατύχημα. Οι λάσπες και οι πέτρες όμως, ελλείψει αντιπλημμυρικού έργου, καταλήγουν στα κτήματα των συγχωριανών μας. Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που κάποιοι δεν μπορούν να μπουν καν στα κτήματά τους για να μαζέψουν ελιές ή να κόβουν λεμόνι από το φθινόπωρο ως σήμερα. Έχουμε κάνει έγγραφα προς τον ΕΛΓΑ ζητώντας να έρθουν για αυτοψία, μήπως και οι πληγέντες λάβουν κάποια αρωγή. Βεβαίως, αν συνεχιστεί όλο αυτό τότε θα έχουμε απώλεια δέντρων. Δυστυχώς, όλο το νερό της βροχής αλλά και όλα όσα παρασύρει πλέον, δεν καταλήγουν στη θάλασσα όπως θα έπρεπε αφού δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Αντιθέτως, μέσα από ένα κανάλι πέντε επί τρία μέτρα, με την τεράστια ροή που υπάρχει, καταλήγει στα κτήματα, πλήττοντας τις καλλιέργειες΄΄.

Τον προβληματισμό των κατοίκων των Ζαχλωριτίκων μετέφερε ο πρόεδρος είναι και το πέρασμα των οχημάτων μέσα από τον στενό δρόμο του χωριού κάθε φορά που κλείνει η Εθνική Οδός. ΄΄Μιλάμε για φορτηγά, για τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές. Όλα αυτά είναι επικίνδυνο και μη λειτουργικό να περνούν μέσα από το χωριό΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μητσόπουλος, κάνοντας γνωστό πως σαν κοινότητα αλλά και σαν δήμος έχουν γίνει κάποιες ενέργειες ζητώντας τη δημιουργία μίας παράκαμψης, ώστε να παραπέμπεται η κυκλοφορία. ΄΄Πρόκειται για μία διάνοιξη από το σημείο της γέφυρας κάτω από την Π.Ε.Ο. και για περίπου εκατό μέτρα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να φεύγουν τα αυτοκίνητα δίχως να χρειάζεται να μπαίνουν στο χωριό΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος, καταλήγοντας: ΄΄Έχουμε συζητήσει το θέμα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας και το έχουμε εκθέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να επιληφθεί΄΄.

Ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση επί σκοπό άσκησης ποινικής διώξεως μετά την αναφορά Γ. Μπέσκου

Την ώρα που οι κατολισθήσεις συνεχίζονται με την κάθε βροχόπτωση και από θαύμα μέχρι στιγμής δεν έχουν προκαλέσει τραυματισμό, υπάρχει και το «αγκάθι» του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, με το περιστατικό του εγκλωβισμού των ενενήντα τουριστικών της περασμένης εβδομάδας, να έχει θορυβήσει απλό κόσμο αλλά και υπεύθυνους. Ήδη για το θέμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος πήρε μία σημαντική πρωτοβουλία, καταθέτοντας αναφορά και, όπως κάνει γνωστό, ξεκινά άμεσα προκαταρκτική εξέταση…

Συγκεκριμένα, αναφέρει: ΄΄Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αιγίου σε αναφορά μου για τον εγκλωβισμό 90 ατόμων στον Οδοντωτό και τις κατολισθήσεις με φερτά υλικά στο ύψος τις παλαιάς εθνικής οδού στον Ελαιώνα που έχει αποτέλεσμα το επαναλαμβανόμενο κλείσιμο του δρόμου. Ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση επί σκοπό άσκησης ποινικής διώξεως κατά παντός υπεύθυνου για αυτές τις τραγικές καταστάσεις που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές΄΄.

Και καταλήγει ο κ. Μπέσκος: ΄΄Μόνο με αναφορές τρέχουν οι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι) και το φόβο ποινικών διώξεων για να ενεργήσουν τα αυτονόητα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr