background img
banner
banner

Νίκος Τσιοφύλας: “ Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιστρέψουμε δυναμικά”

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ “ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ” ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ

Μιλήσαμε με τον Νίκο Τσιοφύλα, εκ των προπονητών του συλλόγου στίβου “Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς” και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα, και ποια είναι η δική του εκτίμηση για το τι “μέλλει γενέσθαι” όταν τελειώσει αυτή η κατάσταση που ζούμε όλοι από την ξαφνική εισβολή του φονικού ιού στη ζωή μας.
Τι γίνεται με τις προπονήσεις των αθλητών και πόσο έχουν επηρεαστεί.

Κύριε Τσιοφύλα, πως βιώνουν οι αθλητές του Αθηνόδωρου, αλλά και όλοι οι άνθρωποι του συλλόγου αυτή την κατάσταση;

Στον Αθηνόδωρο φυσικά οι αθλητές των μικρών ηλικιών, της ακαδημίας δηλαδή, (Α΄ Γυμνασίου και μικρότεροι), έχουν σταματήσει να γυμνάζονται αφού έκλεισε το στάδιο και δεν υπάρχει και επικοινωνία με εμάς τους προπονητές. Δηλαδή ως μικρά παιδιά, περνάνε τον χρόνο τους όπως θέλουν και όπως μπορούν. Ούτε σε εμάς απευθύνονται για συμβουλές γιατί δεν έχουν αγωνιστικούς στόχους. Τα παιδιά από Β’ Γυμνασίου και μεγαλύτεροι, που ανήκουν στις αγωνιστικές κατηγορίες, και ειδικά όσοι είναι σε καλό επίπεδο και στοχεύουν σε κάποια διάκριση (πανελλήνιο μετάλλιο, Εθνική κλΠ), αλλά και όσοι πηγαίνουν στους αγώνες γενικά με κάποιους στόχους προσπαθούν να γυμναστούν με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Ψυχολογικά σε τι κατάσταση βρίσκονται;

Στην αρχή υπήρχε μεγάλη απογοήτευση γιατί “γκρεμίστηκαν” ξαφνικά τα όνειρα τους. Συνειδητοποίησαν πως δεν θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Πανελλήνιο σχολικό λυκείων και από ότι διαφαίνεται δεν θα γίνουν μια σειρά από αγώνες, οι διασυλλογικοί, οι ημερίδες κλπ. Περιμένουν να μάθουν επίσημα τι μπορεί να γίνει φέτος. Ωστόσο, οι περισσότεροι, συνεχίζουν με ενδιαφέρον να γυμνάζονται σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Μου ζητάνε συμβουλές προπονητικές και τους καθοδηγώ εξ αποστάσεως. Γυμνάζονται κυρίως στα σπίτια τους (ενδυνάμωση και ευλυγισία), στις αυλές τους όσοι έχουν, στα χωράφια τους μερικοί (βολές ρίψεων, αλτικές ασκήσεις) και φυσικά στους δρόμους.

Όσο ακόμη επιτρέπεται τους λέω να κάνουν και κάποιες προπονήσεις έξω και να επιλέγουν κάποιο ήσυχο δρομάκι η γενικά σημείο. Αυτό όχι μόνο για τα μέτρα ως προς τον Κορωνοϊό, αλλά και για τη δική τους ασφάλεια από αυτοκίνητα και άλλους κινδύνους. Τους προτρέπω επίσης να πηγαίνουν μόνοι τους ή ανά δύο. Είναι σημαντικό το ψυχολογικό κομμάτι και τους λέω ότι αυτή την ιστορία θα πρέπει να την δούμε ως μια ευκαιρία για “ξεκούραση” και ανασύνταξη.

Πως βλέπετε την επόμενη ημέρα; Όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο “εφιάλτης”;

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα επιστρέψουμε δυναμικά, άρα να μην στεναχωριούνται που χάνουν προπονήσεις ή που προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες. Η αλήθεια είναι ότι έχουν πληγεί πολύ οι αθλητές που κάνουν τεχνικά αγωνίσματα (εμπόδια, ρίψεις, άλματα). Ωστόσο, σε όλα τα αθλήματα η βάση είναι οι φυσικές ικανότητες (ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, ευλυγισία) και κάποιες επιμέρους ιδιότητες οι οποίες όλες μπορούν να εξασκηθούν και εκτός σταδίου. Άρα μέχρι να επιστρέψουμε βάζουμε επιπλέον βάσεις. Επειδή υποψιάζομαι ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει πολύ και θα χειροτερέψει, σε κάποιους που έχουν αυλές, κτήματα κτλ, τους μοίρασα και κάποιον εξοπλισμό (βαράκια, λάστιχα, αλτήρες, κτλ) για να μπορούν να γυμνάζονται και μόνοι τους. Υπάρχει επικοινωνία μέσω ίντερνετ για να δίνω ατομικές συμβουλές.
Τους στέλνω ασκήσεις, μου δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο για το αν τις κάνουν σωστά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr