background img
banner
banner

Φοβούνται ότι δεν θα απορροφηθούν όλα τα προϊόντα τους στην αγορά του Πάσχα

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ… ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Με τον φόβο ότι δεν θα έχουν τι να κάνουν τα προϊόντα τους πηγαίνουν στο κτήμα οι αγρότες της Αιγιάλειας, καθώς φοβούνται πως η πανδημία του κορωνοϊού θα επηρεάσει τη ζήτηση και την αγοραστική δυνατότητα αλλά και τον τρόπο διοχέτευσης των παραγόμενών τους στην αγορά.

Σε… ανάλογη μοίρα και οι κτηνοτρόφοι που προετοιμάζονταν πώς και πώς για την περίοδο του Πάσχα, πλην όμως οι νέες απαγορεύσεις που αναμένονται έως την Κυριακή τους βάζουν σε… καραντίνα. Τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» Γιάννης Μποδιώτης, τονίζοντας πως οι αγρότες συνεχίζουν να πηγαίνουν στο κτήμα και οι κτηνοτρόφοι στις μονάδες τους, στηρίζοντας τα επαγγέλματά τους που αποτελούν τον πρώτο κρίκο της διατροφικής αλυσίδας. Άλλωστε, όπως τονίζει, ΄΄έχουμε δώσει χρόνια τώρα αγώνες για να παραμείνουν στον πρωτογενή τομέα, να συνεχίσουμε να παράγουμε παρά τις αντίξοες συνθήκες. Έτσι και στην παρούσα φάση δίνουμε μία ακόμη μάχη΄΄.

Ο κ. Μποδιώτης, μη παραλείποντας να εκφράσει τη συμπαράστασή του εκ μέρους του Συλλόγου στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και σε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή σε τομείς όπως είναι η υγεία και ο διατροφικός τομέας, τονίζει: ΄΄Χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι είμαστε ο μόνος κλάδος που αντιμετωπίζει προβλήματα, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι θα μας φέρει το αύριο. Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν σοβαρό πρόβλημα εν όψει και του Πάσχα. Η περίοδος αυτή γι’ αυτούς έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Όλο το διάστημα φροντίζουν να φέρουν τα αμνοερίφια στα κιλά που πρέπει, υπολογίζουν τις ποσότητες όμως τώρα μένουν μετέωροι και δεν γνωρίζουν και πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Η λαϊκή αγορά δεν λειτουργεί όπως λειτουργούσε και τα προϊόντα δεν πωλούνται. Σίγουρα δεν θα υπάρξει η κατανάλωση που αναμενόταν. Εμείς οι παραγωγοί συνεχίζουμε να κόβουμε τιμολόγια για τα προϊόντα μας, τα κρέατα περνούν από τα σφαγεία και διοχετεύονται στην αγορά. Δεν σημαίνει ότι θα μείνουν όλα τα προϊόντα αδιάθετα, αλλά εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν αδιάθετα κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα΄΄.

Ο αγροκτηνοτροφικός τομέας χρειάζεται ενίσχυση…

Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» είναι ότι σε οικογένειες που άντρας και γυναίκα είναι αγρότες, αναγκαστικά, λόγω της μη λειτουργίας του σχολείου, κάποιος πρέπει να μείνει στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά. Άρα, μειώνεται και η εργασία και η απόδοση στο κτήμα. Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα με τον ΟΣΔΕ για την ενιαία ενίσχυση που λαμβάνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί. Όπως τονίζει, ΄΄εμείς σαν Αγροτικός Σύλλογος πάντα ζητούσαμε να καταργηθεί το «χαράτσι» που πληρώνουμε, τώρα λόγω της κατάστασης παρατείνεται για 15 μέρες, όμως θα έπρεπε ή να ισχύσουν τα περσινά ή όταν είναι να γίνει να μην υπάρξει επιβάρυνση του αγρότη΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ΄΄ο αγροκτηνοτροφικός τομέας χρειάζεται ενίσχυση. Ο δικός μας τομέας άλλωστε αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσεως, χρόνια τώρα και με μεγάλη δυσκολία στεκόμαστε στα πόδια μας. Και ειδικά στην παρούσα φάση, με την κατάσταση που επικρατεί και στη χώρα μας και με τα οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, έρχεται το αγροτικό εισόδημα να συρρικνωθεί επιπλέον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ιδίως δε από τη στιγμή που είναι ήδη συρρικνωμένο και δεν αντέχει άλλο΄΄…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr