background img
banner
banner

Η άνθιση της μελισσοκομίας παράγωγο της κρίσης

ΤΟ ΜΕΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ… ΚΥΨΕΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται η μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η περιοχή παίζει τον δικό της ρόλο, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έρχεται δεύτερη στην παραγωγή μελιού στη χώρα διαθέτοντας και τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων, που υπολογίζονται σε περίπου 2.000. Στην Αιγιάλεια δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω της κρίσης και της ανεργίας είτε αποφάσισαν να ασχοληθούν αποκλειστικά με το αντικείμενο είτε στράφηκαν σε αυτό για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 20% αυτών, ασχολούνται επαγγελματικά με την μελισσοκομία, έχοντας το δηλαδή σαν πρώτο ή και σαν δεύτερο επάγγελμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πανελλήνιο επίπεδο η παραγωγή του μελιού έφτασε τους 22.000 τόνους. Μπορεί όμως να γίνουν το μέλι και η μελισσοκομία… αφορμή για επανεκκίνηση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα;

Παραγωγοί μελιού με πορεία πενήντα χρόνων

Ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται επαγγελματικά αποκλειστικά με την παραγωγή μελιού, είναι ο Χρήστος Ρίτης. Γνώστης του αντικειμένου, αφού αποτελεί την τρίτη γενιά της οικογένειας που ασχολείται με τη μελισσοκομία, παράγοντας το εκλεκτό προϊόν με την επωνυμία «Ρίτης».

Από την οικογένεια πρωτοασχολήθηκε ο παππούς του το 1970 για να αναλάβει ο πατέρας του Θεόδωρος και στη συνέχεια ο ίδιος. Ο Χρήστος ασχολείται με τη μελισσοκομία από τα 18 χρόνια. Σήμερα διανύει το 30ό έτος της ηλικίας του και το αποκλειστικό του εισόδημα προέρχεται από την παραγωγή και εμπορία μελιού.

Διαθέτει 548 κυψέλες που παράγουν 10 με 20 κιλά μέλη η κάθε μία, αναλόγως τη σοδιά. Έτσι, σε μία μέτρια χρονιά η σοδιά του ξεπερνά τα 8.220 κιλά. Παράγει και συσκευάζει στα εργαστήριά του στην οδό Παυσανίου, μέλι από έλατο, θυμάρι, άνθος πορτοκαλιού, ανθόμελο, πεύκο και το ρέικι ή σουσούρα. Τα προϊόντα του διοχετεύονται σε δύο καταστήματα, ενώ ο ίδιος τα διαθέτει στην λαϊκή αγορά.

Ο ίδιος, μιλώντας στο protionline.gr αναφέρεται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στον οργανισμό και το γεγονός ότι αυτό δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Επίσης, κάνει γνωστή την πτώση των πωλήσεων μελιού εν μέσω κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι ακριβώς επειδή ενισχύει τον οργανισμό, θα έπρεπε να έχει αυξηθεί η ζήτηση. Μάλιστα, προσδιορίζει την κρίση σε ποσοστό 40%.
Όπως αναφέρει, ΄΄η μειωμένη ζήτηση σε συνδυασμό με την είσοδο ξένου προϊόντος αμφιβόλου ποιότητας στην ελληνική αγορά, μας αναγκάζει να ρίξουμε τις τιμές σε σημείο που δεν μπορεί να πάει πιο κάτω γιατί θα πουλάμε κάτω του κόστους. Δυστυχώς πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι να εντάξουν το μέλι στην διατροφή τους΄΄, σημειώνει ο Χρήστος Ρίτης, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόπολη, μείγμα που βγάζει η ίδια η μέλισσα το λεγόμενο «βάμμα» που ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την υγεία προσφέροντας βιταμίνες και θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ένας κλάδος με πολλές προοπτικές

Είναι σαφές ότι η μελισσοκομία είναι παραγωγικός κλάδος, που συνεισφέρει στην ανθρωπότητα πολύτιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέλισσας στην εκπλήρωση του ρόλου του φυτικού βασιλείου.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, δεν έχει γίνει κατανοητός, όσο θα έπρεπε, ο ρόλος της μέλισσας στην υπηρεσία του ανθρώπου και από άγνοια, πολλές φορές καταστρέφεται, αδρανεί ή δεν συγκροτείται παραγωγικό μελισσοκομικό κεφάλαιο που θα έδινε υπολογίσιμο εισόδημα και απασχόληση σε ανθρώπους. Η παραγωγή δέχεται κάθε χρόνο τεράστια πλήγματα από τα φυτοφάρμακα και τις αρρώστιες των μελισσών.

Το μέλι είναι πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο και πρέπει να προστατευθεί η ποιότητά του και να γενικευτεί η χρησιμοποίησή του. Είναι ανάγκη να γίνουν σημαντικά βήματα στην τεχνική της εκμετάλλευσης των μελισσοσμηνών και να δοθούν τεχνοπαραγωγικά μέσα στους μελισσοκόμους.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα δύο προγράμματα «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» που απευθύνονται και σε μελισσοκόμους της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr