background img
banner
banner

Η… επόμενη μέρα ήρθε, ζητείται αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα επηρεάσουν τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής βρίσκεται το Επιμελητήριο Αχαΐας, που ήδη καταθέτει τις προτάσεις του προς πάσα κατεύθυνση για την… επόμενη μέρα από τη λήξη των μέτρων ενάντια στην πανδημία. Κι αν οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, σε σχέση με την δυναμική του ιού είναι ασήμαντες ως ώρας στην περιοχή, δεν συμβαίνει το ίδιο στον οικονομικό τομέα…

Αδιάθετα εμπορεύματα, μηδενική παροχή υπηρεσιών για συγκεκριμένους κλάδους, βαθιά ύφεση σε όλα τα επίπεδα και αβέβαιο μέλλον για πολλούς επαγγελματίες. Η συρρίκνωση της οικονομίας, ως επακόλουθο της μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα επιφέρει μειώσεις στις καταναλώσεις και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, θα επιδεινώσουν τα υφεσιακά φαινόμενα. Στην περιοχή, με προϋπάρχοντα δομικά προβλήματα στην οικονομία που επιδείνωσε η δεκαετής οικονομική κρίση, η ύφεση θα πλήξει πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, του κλάδου εστίασης και αναψυχής, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της μεταποίησης.

‘’Σε περιόδους μεγάλης ύφεσης, όμως, που πλήττεται η μικρομεσαία επιχείρηση στον μέγιστο βαθμό, η οποία και αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Εθνικής Οικονομίας, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές αλλά είναι μονόδρομος η ανάληψη πρωτοβουλιών΄΄, αναφέρει στo protionline.gr ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, προσυπογράφοντας το πλαίσιο που ο φορέας και ο πρόεδρός του Πλάτων Μαρλαφέκας έχουν κοινοποιήσει προς πάσα αρμόδια αρχή. Τα αιτήματα έχουν ουσιαστικά δύο αποδέκτες: Την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, αξιοποιώντας το σύνολο των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουν και τις τοπικές κοινωνίες στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει.

΄΄Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το 2020 θα είναι έτος μεγάλης ανασφάλειας και περαιτέρω συρρίκνωσης του επιχειρηματικού τομέα, με προοπτική (όπως διατυπώνεται) πως το 2021 να αρχίσει σταδιακά η ανάκαμψη΄΄, σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας, διατυπώνοντας τις θέσεις του φορέα.

«Διέξοδοι» σε ασφαλιστικά – φορολογικά θέματα

Με αναφορά στις επιπτώσεις από τη μη διεξαγωγή του καρναβαλιού της Πάτρας αλλά και της εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, πράγμα που «στερεί» τους φοιτητές από την περιοχή, το Επιμελητήριο αναφέρεται σε φορολογικά –ασφαλιστικά θέματα, την έλλειψη ρευστότητας που προκύπτει, ζητά επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού του 25% του πληρωτέου ΦΠΑ μέχρι 31/5/2020 με φορολογικές οφειλές που έχουν προθεσμίες πληρωμής μετά την 1/6/2020, για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες όπως επίσης και αυτοαπασχολούμενους εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου αυτού εντός του τρέχοντος μηνός. Για το τρέχον έτος αλλά και για το επόμενο 2021, να μην ισχύσει η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος, ώστε να παραμείνουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις που θα στηρίξουν την βιωσιμότητά τους και θα συνεισφέρουν στην μόχλευση, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των επιχειρήσεων αλλά και τελικά το Εθνικό εισόδημα. Προτείνει δε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ακόμη, να καταργηθεί η εργοδοτική εισφορά 20 ανά εργαζόμενο υπέρ του ΕΛΠΚ, μείωση φορολογίας τουλάχιστον στο 20% για εταιρείες και στο 15% για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% κ.ά.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Για τις εξαγωγές επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το κόστος αυτό να μετριασθεί με φορολογικά η άλλα κίνητρα. Επίσης, προτείνει την αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην περιοχή και την εκτέλεση έργων από τους δήμους με ενίσχυση της αγοράς και στήριξη των κατασκευών. Ακόμη, προβολή και ενίσχυση τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Συγκεκριμένα, προτείνει μέτρα για την ενίσχυση και ενθάρρυνση της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας και μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των οικοδομικών επιχειρήσεων.

Παραθέτει ακόμη μέτρα στήριξης του κλάδου εστίασης, ζητά μείωση του ΦΠΑ στο 6% και 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12, πρόβλεψη για επιχειρήσεις με ληγμένα προϊόντα, μείωση γραφειοκρατίας. Τέλος ζητά παράταση της προθεσμίας τροποποίησης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

΄΄Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να υιοθετηθούν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας, διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατον να στηριχθεί η ήδη λαβωμένη τοπική οικονομία. Βρισκόμαστε σε… ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές και με πάσα αρχή΄΄, κατέληξε ο κ. Τηλιγάδης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr